Alergie: senná rýma a pylová alergie

Každý rok se mi na jaře silně začervenají oči, mám rýmu a pálení v očích, trpím na pylovou alergii, která je rok od roku stále horší. Lze to ovlivnit alternativními metodami?

Senná rýma – pro stále větší část lidské populace je jaro období, spojené s objevením se příznaků senné rýmy – ucpaný nos, svědění v nose, kýchání, vodnatá sekrece z nosu. Senná rýma, neboli sezónní alergická rýma, je způsobená alergií na pyly – např. bříza, pelyněk, trávy.

Co je to alergie? Nepřiměřená reakce organismu na cizorodý podnět – alergen, stav, kdy imunitní systém člověka je oslabený a ten se nedovede bránit působení alergenu, a dojde k poškození organismu. Nejčastěji se alergie projevuje dýchacími potížemi (např. senná rýma) nebo kožními problémy (ekzém).

Můžeme nějak zmírnit příznaky alergie? Ano, můžeme: Jakákoliv alergie je vždy spojená s potravinovou alergií – u dětí ve 100%, u dospělých v 60%. To znamená, velmi důležitá je úprava jídelníčku – tj. eliminace potravinového alergenu na určitou dobu. Hlavním potravinovým alergenem je kravské mléko (hlavně u senné rýmy), často i pšeničná bílkovina (hlavně u ekzémů). Eliminace potravinového alergenu u senné rýmy je nutná od jara až do pozdního podzimu, u ekzémů – půl až jeden rok.

Jako preventivní, ale i léčebný prostředek u senné rýmy doporučujeme užívání přírodních doplňků stravy Herbamedica od Elanatura: Bronchal – silná kombinace bylin s protizánětlivým účinkem, chránící sliznici dýchacích cest před vniknutím alergenů, ale i virů a bakterií (3 x denně 1 až 2 tbl.). Souběžně s Bronchal tablety, doporučuji brát 3x denně 1 až 2 tbl. Imu Elan, k posílení imunitního systému. Je vhodné tuto léčbu doplnit příjmem houby Shi Take v tabletách, a to v dávce 1 až 3 tbl. denně. Shi Take výrazným způsobem zmírňuje alergické projevy a zesiluje obranyschopnost organismu. Tablety zapíjet teplejší vodou.

Při alergických kožních reakcích je potřeba pročistit střevní trakt – lze doporučit Gastro (3x 1 tbl.) v kombinaci s přípravkem Dermal (3x 1 tbl.), pročišťující kůži i játra, jako hlavní detoxikační orgán.

MUDr. Anna Lazarovová