Levandule lékařská

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je aromatická a léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Lidově se levandule nazývá také jako dulenka, devandule, špikanard nebo špikrnát. Botanické jméno je odvozeno z latinského „lavare“, což znamená umývat. Levandule totiž tvořila odedávna přísadu do koupelí.

Levandule lékařská je vytrvalý, až 70 cm vysoký polokeřík, který je velmi bohatě, trsatě větvený. Listy jsou přisedlé, vstřícné, čárkovitého tvaru a 2,5 – 5 cm dlouhé. Na okrajích jsou listy jemně podrhnuté. V mládí jsou šedoplstnaté a později zelenavé a na rubu žláznatě tečkované. Levandulové květy jsou drobounké, uspořádané do chudých lichopřeslenů. Jednotlivé květy mají trubkovitý, modravě šedý květní kalich, který je mělce zubatý, pěticípý a s fialovými chloupky. Květní koruna je fialová a dvoupyskatá. Horní pysk je dvoulaločný a spodní trojlaločný. Levandule kvete od června do srpna. Má charakteristickou příjemnou vůni. Mezi obsahové látky patří zejména silice a třísloviny. Dále levandulové květy obsahují glykosidy a fytoncidní látky.

Levandulový květ (Lavandulae flos) – květonosný stonek se sbírá během období od června do srpna, a to ještě před úplným rozvinutím květů. Sbírá se výhradně za suchého počasí. Sušte květy co nejrychleji, nelépe rozprostřené v tenké vrstvě na stinném a vzdušném místě. Můžete je sušit také zavěšené ve svazečcích. Pokud se použije umělé teplo, neměla by teplota přesáhnout 35°C. Po usušení se květy z natí sdrhávají buďto ručně nebo se odrolí přes síto a poté se zbaví cizích příměsí. Usušené levandulové květy se balí do pevných papírových obalů nebo do skleněných uzavíratelných nádob. Chrání se před vlhkem a světlem.

Levandulová nať s květem (Lavandulae herba) se sbírá a suší stejným způsobem jako květy. Během sušení se s ní však musí zacházet opatrně, aby nedošlo k opadávání květů. Usušená levandulová nať se balí do papírových obalů. Chrání se před vlhkem a světlem.

Usušená levandule si musí zanechat svoji přirozenou fialovou barvu, má charakteristickou silně aromatickou vůni a hořkou chuť.

Použití

Nálev z květu levandule se přidává do koupele – již v antickém Římě ji přidávali do koupele (latinské lavare znamená mýt, umývat se). Levandule se také vkládá mezi oblečení v šatníku, které krásně provoní a zároveň odpuzuje šatní moly. Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémy). Používá se i v kuchyni, hlavně ve Francii, Španělsku, Itálii, je jednou ze součástí provensálského koření. Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Mírně snižuje krevní tlak. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek.

Vnější použití

Zevně se levandule používá jako derivans, jelikož levandulová silice vyvolává mírným drážděním prokrvení a tím zlepšuje obnovovací a hojící procesy v kůži. Používá se do koupelí při špatně se hojících ranách. Také ve formě mazání při revmatismu, nataženém svalu, bolestech, po úrazech či při zánětech nervů. Levandulová silice je také součástí mnoha kosmetických přípravků a hojně se využívá ve výrobě parfémů.

Příprava bylinné koupele s levandulí: přibližně 3 hrsti směsi bylin složené z levandule, kopřivy, heřmánku, lze přidat také tymián, meduňku či mátu, se naplní do plátěného sáčku, který se vloží do hrnce s vařící vodou, hrnec se přikryje, nechá se louhovat 15 minut a poté tento nálev nalít přímo do koupele.

Levandule lékařská

Vnitřní použití

Vnitřně se levandule používá nejčastěji jako sedativum, jelikož účinné látky obsažené v levandulových květech mají mírný tlumivý účinek na nervový systém. Tento účinek je však pouze podpůrný. Využívá se například při krátkodobé nespavosti, špatném usínání, závratích, migréně či předrážděnosti.

Dalším účinkem levandule je, že tlumí kolikovité bolesti trávicí trubice. Používá se například při křečových žaludečních stavech, při nadýmání a průjmech či upravuje střevní činnost. Také podporuje trávení a zvyšuje tvorbu žluče.

Levandule se užívá ve formě nálevu, čaje. Je součástí některých léčivých čajových směsí, například nervové čajové směsi.

Příprava nálevu pro vnitřní použití: 2 – 3 čajové lžičky sušené levandule se zalijí dvěma šálky vařící vody, nechá se vyluhovat a poté se scedí. Toto množství levandulového čaje se pije obden. Připravuje se vždy čerstvý.

Plátěný sáček se sušenou levandulí, který se vloží pod polštář, prý údajně podporuje klidný spánek.