Resveratrol - vitis vinifera

Resveratrol a jeho přínos pro naše zdraví

Červené víno je již dlouho známo pro své pozitivní účinky na náš organismus díky látce resveratrol, která má silné antioxidační účinky. Je klasifikován jako fytoalexin, který se nachází ve slupce hroznů. Ta je vytvářena jako obrana před toxiny a působí jako obranný systém, díky svým přirozeným antibiotickým účinkům. Od objevení těchto výhod je extrakt červeného vína prodáván ve formě doplňku stravy.

Resveratrol se nachází nejen ve slupce hroznů, ale i v listů, koříncích a jádrech. Nejvyšší obsah se však nachází přímo ve slupce. To platí zejména u hroznů, které byly pěstovány v chladnějším klimatu, oproti těmi pěstované v horkých klimatických podmínkách. Díky chladnějším teplotám hrozny aktivují tento obranný mechanismus, čímž zvyšují produkci.

Spojení mezi červeným vínem a resveratrolem

Při zaměření se na spojení mezi resveratrolem a vínem je důležité vzít v potaz druh hroznů. Ačkoli můžeme najít resveratrol v bílém víně, v červeném je ho mnohem vyšší množství. Nejvyšší koncentrace resveratrolu je v odrůdách jako jsou druhy muscadine hrozny, vitis vinifera a labrusca.

Zaměřme se na obsah resveratrolu, kde klíčovými faktory jsou doba, po kterou slupka zůstává na samotném hroznu, stejně tak i fermentační proces. To je důvod, proč červené víno obsahuje resveratrol mnohem více, protože slupky hroznů jsou ponechány mnohem déle v porovnání s bílým vínem.

Resveratrol pomáhá chránit buňky DNA. Díky svým antioxidačním účinkům se účinek zaměřuje na volné radikály. Tyto nestabilní atomy jsou důsledkem přirozenými procesy v našem těle, znečištěním a slunečním zářením. Jelikož jsou volné radikály spojeny s rakovinou a degenerativními stavy, je důležité konzumovat potraviny a doplňky stravy, které tento proces oddalují.

Může pití červeného vína prospět zdraví?

Odpověď na tuto otázku je ano, ale také ne. Klíčovým slovem je množství. Nedoporučuje se vypít láhev vína každý den. Když nadměrně pijete, začnete tak narušovat pozitivní účinky spojené s červeným vínem. Měli byste následně snížit spotřebu, protože alkohol může podporovat poškození jater a dalších orgánů.

Resveratrol není jedinou přínosnou látkou, protože červené víno obsahuje také řadu dalších antioxidantů. Ujistěte se, že jste si přečetli štítky láhví. Vyvarujte se vína, která obsahují chemikálie nebo nepřirozené aroma.

Výzkum zjistil, že jedinci, kteří konzumují červené víno v malé míře, mají až o 30% ménší šanci na srdeční onemocnění. To může být způsobeno potenciálními účinky červeného vína na naše tepny. Věří se, že resveratrol napomáhá v boji proti ztvrdnutí tepen, stejně tak i při onemocnění srdce. Resveratrol také ukázal pozitivní účinky na mozek, pokud jde o komplikace související s věkem.

Nepiju, mohu stále těžit z výhod resveratrolu?

Přestože červené víno obsahuje směs přirozeně se vyskytujících antioxidantů, můžete je určitě získat z jiných zdrojů. Resveratrol se také prodává ve formě doplňků stravy, čímž se stává jeho použití stále oblíbenější. Některé z nejčastějších přínosů resveratrolu zahrnují zkvalitnění zdraví srdce a ochranu před oxidačním poškozením.

Provádí se další výzkum, aby se zjistilo, zda jsou přínosy pití červeného vína pro zdraví založeny výhradně na resveratrolu. Pokud hledáte alternativu k červenému vínu, můžete najít extrakt z červeného vína a doplňky resveratrolu online i v lékárnách.

Bližší pohled na přínosy spojené s extraktem červeného vína

V této době, přínosy červeného vína existují díky resveratrolu. Hlavní oblastí zájmu jsou způsoby, kterými tato složka zabraňuje koronárním srdečním onemocněním. To je zkoumáno ve francouzské populaci, protože je známo, že konzumují červené víno s mírou. Ve francouzské populaci je riziko srdečních onemocnění mnohem nižší.

Zjistilo se, že resveratrol potenciálně bojuje proti rakovině, srdečním onemocněním a vytvrzením tepen. Bylo také zjištěno, že resveratrol může zabránit tomu, aby se vaše krevní destičky spojily, což způsobuje krevní sraženiny. Krevní sraženiny jsou jedním z klíčových faktorů týkajících se infarktu a mrtvice.

Resveratrol je v současné době zkoumán pro své protizánětlivé a antioxidační účinky. Pro ty, kteří trpí diabetem typu II, bylo zjištěno, že resveratrol podávaný v dávkách podobné běžnému pití červeného vína, mírně zlepšuje citlivost na insulin.

Kdo by se měl vyhýbat resveratrolu?

Existují určití jedinci, kteří by se měli tomuto doplňku vyhýbat. Máte-li jakékoli obavy, poraďte se se svým lékařem. Při užívání tohoto doplňku by si měli dávat pozor jedinci trpící poruchami srážlivosti krve. Resveratrol může zpomalovat srážení krve. Teoreticky, látka může zvyšovat riziko krvácení u lidí trpící podobnou poruchou.

Pokud podstupujete operaci, neužívejte tento přípravek nejméně 2 týdny předem. Resveratrol může zvyšovat riziko krvácení po operaci. Konzultujte vše se svým lékařem.

Pokud jste těhotná nebo kojíte, vyvarujte se tohoto doplňku a dalších přírodních potravin obsahujících resveratrol. Jedná se prostě kvůli nedostatku výzkumu z hlediska bezpečnosti dětí. Z tohoto důvodu nemají děti užívat přípravek z červeného vína nebo doplňky resveratrolu.

Pokud užíváte jakýkoli lék na srážlivost krve, resveratrol neužívejte a informujte se o tom se svým lékařem.

Také každý, kdo užívá antihistaminiky, léky proti HIV, imunosupresiva nebo léčiva snižující hladinu cholesterolu, by měl mluvit se svým lékařem. Resveratrol může mít vliv na dobu vstřebání a účinky léků, které jsou štěpena a odbourávána v játrech. Pokud máte rakovinu a máte citlivost na estrogen, pak se vyvarujte užívání tohoto doplňku. Jak můžete vidět, existuje mnoho možných interakcí, proto prosím, poraďte se s lékařem, pokud máte zájem o tento přípravek.