kurkuma

Kurkuma a jeji vliv na zdraví – může pomocí při nemoci?

Kurkuma pochází z rostliny Curcuma longa, která roste v Indii a dalších zemích jihovýchodní Asie. Je členem rodiny zázvorů. Sušený kořen této rostliny je rozemletý na výrazný žlutý prášek, který mu dává název zlaté koření.

Proč je kurkuma vhodná pro naše zdraví? V této rostlině se nachází několik chemických sloučenin, známých jako kurkuminoidy. Léčivou látkou je kurkumin. Kurkumin je to, co dělá kurkumu „funkční potravinou“, kterou americká klinika Mayo definuje jako „potraviny, které mají potenciálně pozitivní vliv na zdraví nad rámec základní výživy.“

Kurkumin je účinná látka v kurkumě a má silné biologické vlastnosti. Ajurvédská medicína, tradiční indický systém léčby, doporučuje kurkumu pro řešení různých zdravotních potíží. Mezi ně patří chronické bolesti a záněty. Západní medicína začala studovat kurkumu jako potenciální doplněk proti bolesti až nedávno.

Pozitivní účinky kurkumy

Zatímco kurkuma je ochucené koření, také se tradičně používá v ajurvédské a čínské medicíně k léčbě zánětlivých stavů, kožních onemocnění, ran, zažívacích potíží a onemocnění jater.

Protizánětlivé vlastnosti kurkumy

Nejsilnějším aspektem kurkumy je pravděpodobně jeho schopnost kontrolovat zánět. Časopis Oncogene publikoval výsledky studie, která hodnotila několik protizánětlivých sloučenin a zjistila, že kurkumin patří mezi nejúčinnější protizánětlivé sloučeniny na světě.

Nadace Arthritis Foundation uvádí několik studií, ve kterých kurkuma napomáhá ke snížení zánětu. Protizánětlivá schopnost látky může snížit negativní projevy, které pociťují lidé s artritidou v kloubech. Zdroj navrhuje užívat tablety s kurkumou v množství 400 až 600 miligramů (mg) až třikrát denně pro zmírnění zánětu.

Bylo dokončeno několik pokusů na zvířatech, které zkoumaly vztah kurkuminu a Alzheimerovy choroby. U myší se zdá, že kurkumin „obrací existující amyloidní patologii a související neurotoxicitu“, což je klíčový rys progrese tohoto neurologického onemocnění souvisejícího s chronickým zánětem. Tato studie ukazuje, že kurkumin může pomoci s příznaky Alzheimerovy choroby.

Úleva od bolesti při artritídě

JAMIESON Kurkum�n 550mg cps.60
Jamieson Kurkuma 550 mg, 60 kapslí

Kurkuma je považována za “lék proti bolesti”. Koření je také ceněno pro napomáhání při úlevě od bolesti při artritidě. Zdá se, že studie podporují kurkumu pro její vlastnosti ulevovat od bolesti, přičemž jedna studie dokonce uvádí, že látka fungovala stejně jako ibuprofen u lidí s artritidou v koleně. Dávkování se liší, ale ti, kteří se studie účastnili, užívali 800 mg kurkumy denně ve formě kapslí.

Vzhledem k tomu, že je kurkumin známý svými silnými protizánětlivými vlastnostmi a vlastnostmi snižujícími bolest, byla provedena studie u 45 pacientů s revmatoidní artritidou, která porovnávala zdravotní přínosy kurkuminu v kurkumě s artritidou diklofenakem sodným (NSAID), což ohrožuje lidi rozvoje děravých střev a srdečních chorob.

Studie rozdělila tyto dobrovolníky do tří skupin: skupina s léčbu pouze kurkuminem, pouze s diclofenac sodným a kombinace obou. Výsledky studie byly ohromující:

Skupina s kurkuminem vykazovala nejvyšší procento zlepšení v celkových skóre [Disease Activity Score] a tato skóre byla významně lepší než u pacientů ve skupině s diklofenakem sodným. Ještě důležitější je, že léčba kurkuminem byla shledána bezpečnou a nesouvisela s žádnými nežádoucími účinky. Naše studie poskytuje první důkazy o bezpečnosti a nadřazenosti léčby kurkuminem u pacientů s aktivní RA a zdůrazňuje potřebu budoucích rozsáhlých studií k ověření těchto nálezů u pacientů s RA a jinými artritickými stavy.

Přehled dostupných randomizovaných, kontrolovaných studií potvrdil, že z osmi dostupných studií vyhovujících kritériím „tyto (randomizované klinické studie) poskytují vědecké důkazy, které podporují účinnost extraktu z kurkumy (asi 1000 mg/den kurkuminu) při léčbě artritidy.” I z toho důvodu se kurkuma a její extrakt kurkumin často přidává jako doplněk do kloubní výživy, právě pro svoji účinnost mírnit zánětlivost kloubů.

Kurkuma a prevence krevních sraženin

Jak v laboratorních, tak i ve zvířecích testech a studiích, použití kurkumy výrazně snížilo případy agregace krevních destiček a potenciálně se snižuje riziko tvorby krevních sraženin. Jedna kombinovaná laboratorní a zvířecí studie provedená v roce 1986 dokonce naznačuje, že kurkumin může být výhodnější metodou léčby pro lidi „náchylní k vaskulární trombóze a vyžadující antiartritickou terapii“. Tento výsledek je však stále třeba replikovat v pokusech na lidech.

Ochrana funkce jater

Kurkuma se v poslední době dostává do pozornosti kvůli svým antioxidačním schopnostem. Antioxidační účinek kurkumy se zdá být tak silný, že může zmírnit poškození jater toxiny. To by mohla být dobrá zpráva pro lidi, kteří užívají silné léky na diabetes (nebo na jiné zdravotní stavy), které by mohly dlouhodobě poškodit játra.

Možné snížení rizika rakoviny

Kurkumin (extrakt z kurkumy) je slibný pomocník při léčbě rakoviny. Studie naznačují, že má ochranné účinky proti rakovině pankreatu, rakovině prostaty a mnohočetnému myelomu. Ze všech různých témat, která vědci řešili v souvislosti s kurkuminem a jeho schopností zvrátit průběh určitých nemocí, je rakovina (různých typů, včetně rakoviny prostaty) jedním z nejdůkladněji prozkoumaných témat. Kurkumin může pomoci s rakovinou prostaty, rakovinou slinivky břišní a jinými formami rakoviny. Slovy respektované autority Cancer Research UK:

Řada laboratorních studií na rakovinných buňkách prokázala, že kurkumin má protirakovinné účinky. Zdá se, že je schopen zabíjet rakovinné buňky a zabránit dalšímu růstu. Má nejlepší účinky na rakovinu prsu, rakovinu střev, rakovinu žaludku a rakovinu kůže.

Zajímavá studie na zvířatech z července 2017, kterou provedli vědci z Baylor Scott & White Research Institute, zjistila, že kurkumin může být dokonce schopen prorazit chemorezistenci u pankreatického duktálního adenokarcinomu (PDAC), agresivní formy rakoviny pankreatu.

Podpora trávení

Sanct Bernhard Kurkuma 60 kapsl�
Sanct Bernhard Kurkuma, 60 kapslí

Kurkuma přidává chuť k jídlu, což vysvětluje její přítomnost v kari koření. Může také hrát důležitou roli při trávení potravy. Koření může přispět ke zdravému trávení v důsledku jeho antioxidačních a protizánětlivých vlastností.

Kurkuma se používá v ajurvédské medicíně jako látka podpoující trávení. Západní medicína začala zkoumat, jak přesně může pomoci při zánětu střev a propustnosti střev, což jsou dva způsoby měření účinnosti trávení. Je dokonce zkoumána při léčbě syndromu dráždivého tračníku (IBS – irritable bowel syndrome).

Možná přispívá ke snížení deprese

Časopis Phytotherapy Research publikoval výsledky studie z roku 2014. Studie zahrnovala 60 dobrovolníků s diagnostikovanou depresivní poruchou a rozdělili skupinu, aby určili, jak se u pacientů léčených kurkuminem kurkumin daří proti fluoxetinu a jejich kombinaci. Kurkumin byl stejně účinný jako fluoxetin při zvládání deprese o šestitýdenní značku.

Od této průlomové studie sledovaly nejméně dvě další studie dopad hlavní sloučeniny kurkumy, kurkuminu, na pacienty s depresí. První zahrnovala 56 jedinců (mužů a žen) a druhá studie zahrnovala 108 mužských účastníků. Obě studie užívali placebo, ale neporovnávali kurkumin s žádným antidepresivem a obě studie zjistily, že kurkumin účinně snižoval příznaky deprese více než placebo.

Zařazení kurkumy do stravy

Kurkuma je všestranné koření, které lze přidávat k jídlu hodně způsoby, včetně:

  • přidání do směsí koření, jako je kari nebo na grilování,
  • udělat domácí dressing použitím trochu oleje, octa a směs koření, včetně kurkumy,
  • přidáním kurkumy do marinády.

Kurkuma je také dostupná jako doplněk stravy v kapslích s práškem, ve spreji, ve formě extraktu (kurkumin) a tinkturách. Bromelain, proteinový extrakt získaný z ananasu, zvyšuje absorpci a účinky, takže je v těchto výrobcích často kombinován s kurkumou.

Měli byste se poradit s lékařem, než začnete užívat jakékoli doplňky, abyste se ujistili, že jsou pro Vás bezpečné.

Vedlejší a nežádoucí účinky kurkumy

Jaké jsou vedlejší účinky kurkumy? Kurkuma může být pro někoho alergická potravina, protože u některých osob byly hlášeny alergické reakce, zejména po topickém použití na pokožku. Typicky se to projevuje jako mírná svědivá vyrážka. Kromě toho bylo pozorováno, že vysoké dávky kurkumy způsobují nežádoucí účinky, včetně:

  • Nevolnost
  • Průjem
  • Zvýšené riziko krvácení
  • Zvýšené jaterní testy
  • Hyperaktivní kontrakce žlučníku
  • Hypotenze (snížený krevní tlak)
  • Kontrakce dělohy u těhotných žen
  • Zvýšený menstruační tok

Pokud se u Vás vyskytnou tyto příznaky, přestaňte kurkumu užívat a konzultujte se se svým lékařem.

Dráždění žaludku

Stejné látky v kurkumě, které podporují zdraví zažívacího ústrojí, ho mohou také dráždit, pokud jsou užívány ve velkém množství. Někteří účastníci studií, kteří se zabývali použitím kurkumy pro léčbu rakoviny, museli být odstranění ze studie, protože jejich trávení bylo negativně ovlivněno.

Kurkuma stimuluje žaludek k produkci více žaludeční kyseliny. I když to pomáhá některým lidem s trávením, může to negativně ovlivnit ostatní jedince.

Vliv na ředění krve

Čistící vlastnosti kurkumy mohou také vést k snadnějšímu krvácení. Důvod je nejasný. Další doporučené přínosy, jako je snížení hladiny cholesterolu a snížení krevního tlaku, mohou mít něco společného se způsobem, jakým kurkuma funguje ve vaší krvi.

Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je warfarin, by se měli vyhnout konzumaci velkých dávek kurkumy.

Stimulace kontrakcí

Možná jste slyšeli, že jíst potraviny ochucené kari mohou mít stimulační účinky. Přestože existuje málo klinických údajů, které by toto tvrzení podpořily, studie naznačují, že kurkuma může zmírnit příznaky PMS (angl. Premenstrual syndrome – předmenstruační syndrom).

Těhotné ženy by se měly vyvarovat užívání kurkumy ve formě doplňků stravy, kvůli účinkům na ředění krve. Přidání malého množství kurkumy do potravin jako koření by nemělo způsobit zdravotní problémy.

Závěr

Zdá se, že existují zdravotní přínosy a tvrzení, které podporují používání kurkumy ve vaší stravě. Zlaté koření podporuje zdraví imunitního systému, pomáhá zmírňovat bolest a napomáhá při trávení. Ale vzhledem k některým z jeho vedlejším účinkům toto koření nemusí být vhodné pro některé lidi.

Stejně jako u jakéhokoli doplňku stravy, poraďte se se svým lékařem dříve, než použijete kurkumu k léčbě svého zdravotního stavu.