bacteria

Helicobacter pylori – co to je a postup přírodní léčby

Víte, že „nejúspěšnější” patogen v historii je typ bakterie známé jako Helicobacter pylori (H. pylori) a existuje již nejméně 200 000 let? A ve skutečnosti není nic neobvyklého, když člověk tyto bakterie má v sobě po celý svůj život a ani o tom neví.

Podle americké CDC je přibližně 66 % světové populace infikováno Helicobacter pylori. V rozvojových zemích jsou čísla ještě horší, přičemž až 80 % dospělých a 10 % dětí pravděpodobně trpí infekcí H. pylori. Pokud máte tuto infekci, ve skutečnosti s největší pravděpodobností nebudete mít žádné příznaky. Ale přítomnost bakterie žijící ve vašem těle může zvýšit riziko vzniku rakoviny žaludku až šestkrát. Navíc je bakterie H. pylori často příčinou dalších velkých zažívacích problémů, jako jsou peptické vředy a gastritida[i]. H. pylori tedy může nejen způsobit žaludeční vředy, ale také může způsobit vředy v jícnu nebo tenkém střevě.

Jak tedy můžeme dostat Helicobacter pylori, pokud je to tak běžná infekce? Bohužel to může být stejně jednoduché jako např. sdílení nápojů nebo nádobí s někým, kdo je již infikován bakteriemi H. pylori. Existují konvenční způsoby léčby této infekce, ale nejsou bez negativních vedlejších účinků. Antibiotika například mohou nebo nemusí zabíjet škodlivé bakterie způsobující infekci H. pylori, ale také zlikvidují vaše “dobré” bakterie ve střevech. Naštěstí existují přirozené způsoby léčby a prevence Helicobacter pylori.

Co je Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori (H. pylori) je spirálovitá bakterie, která způsobuje chronický zánět a infekci žaludku a dvanáctníku (první část tenkého střeva). Tento typ bakterií se často nazývá „vředová bakterie“, protože vytváří cytotoxin (vakuolační cytotoxin A nebo Vac-A), který může vysrážet vřed, který se tvoří někde v zažívacím systému.[ii]

Kde v těle se nachází Helicobacterpylori? Bakterie H. pylori se obvykle nachází ve slizniční vrstvě, která pokrývá a chrání tkáně obklopující žaludek a tenké střevo. Když bakterie způsobí zánět ve vnitřní vrstvě žaludku, může se vytvořit vřed. Tvrdí se, že H. pylori způsobuje více než 90 % vředů dvanáctníku (horní části tenkého střeva) a až 80 % žaludečních (žaludečních) vředů[iii].

Je bakterie Helicobacter pylori nakažlivá? Ano, H. pylori se podle odborníků jeví jako nakažlivá. Stále je trochu nejasné, jak se infekce přenáší z člověka na člověka. Zdá se, že H. pylori se objevuje v rodinách, a také se její výskyt zdá být častější v nehygienických podmínkách, to vše ukazuje na vysoce nakažlivou povahu H. pylori.

Známky a příznaky Helicobacter pylory

Většina lidí s infekcí H. pylori ani netuší, že ji má, protože nemají výrazné příznaky. Jindy se infekce projeví příležitostnými příznaky H. pylori, jako:

  • nadýmání
  • říhání
  • nevolnost
  • obtíže v oblasti břicha
  • zvracení

Závažnější příznaky, které může způsobit Helicobacter pylori:

  • Bolest břicha
  • Únava
  • Pálení žáhy
  • Nevolnost a zvracení, které mohou zahrnovat zvracení krve
  • Tmavé nebo dehtové stolice
  • Průjem
  • Zápach z úst
  • Anémie (nízký počet červených krvinek)
  • Snížení nebo ztráta chuti k jídlu
  • Peptické vředy

Příčiny a rizikové faktory

H.pylori můžete dostat přenosem z člověka na člověka, přímým kontaktem se slinami, zvratky nebo výkaly infikovaného jedince. Líbání a sdílení nádobí jsou tedy dva běžné způsoby šíření bakterií. Můžete Helicobacter pylori také dostat konzumací kontaminované vody nebo potravin.[iv]

Dětství je ve skutečnosti doba, kdy máme největší riziko infekce H. pylori, zejména za okolností:

  • Žíijeme s někým, jako je rodič, který již má H. pylori.
  • Žijeme v prostorách s mnoha lidmi, jako jsou studentské koleje.
  • Pokud nemáme přístup k čisté vodě.

Konvenční léčba Helicobacter pylori

Za účelem diagnostiky infekce Helicobacter pylori vám lékař nechá provést dechový test, test stolice nebo krevní test na Helicobacter pylori.

Léčba Helicobacter pylori obvykle zahrnuje několik léčiv, přičemž nejméně dvě z nich jsou antibiotika, která, jak doufáme, zabijí tuto bakterii. Další léky jsou obvykle kyselé reduktory. Proč více antibiotik? Konvenční moudrost říká, že jediné antibiotikum nemusí bakterie zabíjet, takže obvykle se používají alespoň dvě současně.

Konvenční léčba H. pylori také typicky zahrnuje reduktory kyselin, jako je esomeprazol, lansoprazol, omeprazol nebo pantoprazol, zvláště pokud má pacient příznaky vředu nebo pálení žáhy. Lékař může také doporučit léky blokující histamine, pro snížení žaludečních kyselin.

Celkově tedy mluvíme o možné konzumaci 14 nebo více léků každý den po několik týdnů. Asi týden nebo dva po ukončení léčebného režimu vás lékař pravděpodobně znovu otestuje, aby zjistil, zda léčba úspěšně vyhubila bakterii H. pylori.

Někdy jsou bakterie stále přítomny a pacienti jsou poučeni, aby užívali další dva týdny léky. Předpokládá se, že až 20 % pacientů trpících Helicobacter pylori bude mít opakující se infekci.[v]

Přírodní léčba Helicobacter pylori

Pokud nechcete podstoupit konvenční, klasickou léčbu, máte několik možností, jak Helicobacter pylori léčit přirozenou cestou. Obecně je opravdu důležité, aby lidi našli spolehlivé přírodní způsoby léčby těchto bakterií, protože odolnost vůči antibiotikům proti H. pylori je na vzestupu a nezdá se, že by se brzy zpomalila.

Uvádíme několik z nejlepších, vědecky podložených přírodních způsobů léčby H. pylori, které přirozeně bojují s touto bakteriální infekcí:

1. Probiotika

Vzhledem k tomu, že H. pylori je nežádoucí nebo „špatná bakterie“ ve střevě, je zcela logické, že probiotika (tj. dobré bakterie) mohou přirozeně bojovat proti tomuto typu infekce.

ProHelico
ProHelico s Lactobacillus reuteri PYLOPASS – patent od Herba medica vhodný při Helicobacter pylori

Placebem kontrolovaná pilotní studie z roku 2012 publikovaná v časopise Inflammation and Allergy Drug Targets zkoumala účinky probiotik na lidi s dyspepsií, kteří měli pozitivní test na bakterie H. pylori. Zjistili, že po léčbě probiotickým doplňkem s osmi kmeny 13 ze 40 pacientů úplně vymýtili H. pylori.

Další novější studie z roku 2017 je skvělým příkladem – běžná antibiotika používaná ke zbavení se H. pylori (včetně amoxicilinu, klarithromycinu a metronidazolu) často nevyhubí H. pylori u pacientů, kvůli rezistenci na antibiotika, která se používají stále častěji.

Lidé běžně berou antibiotika na H. pylori a nejen že zabíjejí všechny své životně důležité a zdraví prospěšné “dobré bakterie” ve střevech, ale antibiotika nakonec neeliminuje ani H. pylori. Uvedená studie z roku 2017 dospěla k závěru, že “pokud lidé berou antibiotika na infekci H. pylori, a pokud zároveň užívají také probiotika, je pravděpodobnost eradikace (H.pylori) vyšší a negativní účinky antibiotik jsou méně pravděpodobné.”

Lactobacillus fermentum[vi], Lactobacillus casei[vii] a Lactobacillus brevis jsou tři specifické kmeny probiotik, které byly ve vědeckém výzkumu zdůrazněny pro svou schopnost bojovat s bakteriemi Helicobacter pylori.

2. Semínka z Černuchy seté (Nigella Sativa)

Černá semínka mají mnoho prokázaných vlastností, včetně boje proti infekcím H. pylori. Výzkum z roku 2010 zjistil, že podávání 2 gramů mletých černých semen pacientům s H. pylori denně spolu s omeprazolem (blokátorem kyselin) bylo při léčbě H. pylori účinnější než standardní konvenční „trojitá léčba“ blokátorem kyselin + dvě různá antibiotika. Dávky semínek černuchy v dávce 1 nebo 3 gramů denně byly méně účinné. Studie dospěla k závěru, že „semínka černuchy seté mají klinicky užitečný proti bakteriální účinky pro Helicobacter pylori, srovnatelné s trojitou terapií. “ Černá semínka (Black seed) mají také schopnost snižovat kyselost a chránit střeva. Jako doplněk stravy je vhodný I olej ze semínek černuchy seté ve formě oleje  – Black Seed Oil.

3. Klíčky z brokolice

Klíčky brokolice, které jsou staré jen několik dní obsahují extrémně vysoké hladiny chemické látky obsahující síru zvané sulforafan. Sulforaphan je známá pro své antioxidační a detoxikační vlastnosti. Brokolicové klíčky se používají k výrobě oleje ze semen brokolice, jak pro vnější užití, tak i jako doplněk stravy pro vnitřní užití. Výzkum publikovaný v časopisu Digestive Diseases and Sciences zjistil, že 78 % subjektů, které konzumovali brokolicové klíčky dvakrát denně v dávce 14g, 28g nebo 56g po dobu jednoho týdne, byli negativně testováni na Helicobacter pylori po sedmi dnech, a šest subjektů mělo negativní výsledky i v 35. dni studie.

Poslední výzkum z roku 2017 publikovaný v časopise Current Pharmaceutical Design ukazuje, že sulforafan v brokolicových klíčcích může nejen bojovat proti H. pylori a gastritidě, kterou může bakterie způsobit, ale může také pomoci chránit před poškozením trávicího traktu běžně způsobeným nebezpečnými nesteroidním protizánětlivými léčivy.

3. Zelený čaj

Bylo prokázáno, že zelený čaj inhibuje růst bakterií Helicobacter pylori. Studie in vitro prokázaly „výrazný účinek zeleného čaje proti Helicobacter pylori a nejdůležitěji, že konzumace zeleného čaje může zabránit zánětu sliznice žaludku, pokud je požíván před expozicí infekci H. pylori.“ Studie dospěla k závěru, že zelený čaj je přírodní látka, kterou lze použít k prevenci i léčbě gastritidy způsobené bakteriemi Helicobacter pylori.

Další studie ukazují, že katechiny, zejména epigalokatechin gallát, mají v zeleném čaji silné antibakteriální účinky, pokud jde o potlačování bakterií H. pylori. Zelený čaj je vynikajícím zdrojem katechinů. Katechiny byly také spojovány s antioxidačními, antivirovými, antiplakovitými a protirakovinovými účinky na zdraví.[viii]

4. Česnek

Česnek je přírodní protizánětlivý prostředek a má dokonce přirozené antibiotické vlastnosti. Konzumace vařeného i syrového česneku může pomoci zahubit bakterie Helicobacter pylori. Studie z roku 2016 uvádí, že u lidí s Helicobacter pylori, kteří konzumovali dva středně velké stroužky česneku (asi 3 gramy) při obědě a večeři, došlo k významnému snížení bakterie Helicobacter pylori. To poukazuje na fakt, že česnek má antibakteriální účinky konkrétně na v boji s H. pylori.

5. Propolis

Propolis je pryskyřičná směs sbíraná včelami z různých rostlinných zdrojů a je používán pro udržení struktury zdravého úlu. Vědci, kteří hledají přesné chemické složení propolisu, zjistili, že ve skutečnosti obsahuje více než 300 přírodních sloučenin. Mezi tyto sloučeniny patří aminokyseliny, kumariny, fenolové aldehydy, polyfenoly, chininy sekveterenů a steroidy. Několik studií zjistilo, že extrakt propolisu, který je k dispozici jako doplněk stravy, je schopen zabránit růstu bakterií Helicobacter pylori díky vysokému obsahu fenolických sloučenin.

6. Byliny

Ve vědeckém výzkumu bylo prokázáno, že výtažky z těchto bylin zabraňují růstu bakterie Helicobacter pylori:

  • Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)
  • Vodilka kanadská (Hydrastis Canadensis – Goldenseal)
  • Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria (luční)
  • Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

ProHelico - Lactobacillus reuteri PYLOPASS 100 mg 60 kapsllí

Domácí test na Helicobacter pylori

Domácí test na Helicobacter pylori

Patent s PYLOPASS s obsahem Lactobacillus reuteri, při stevních potížich s H. pylori

Test na Helicobacter pylori

Kombinace exraktů včetně černuchy seté pro stevní parazity

Dieta pro Helicobacter pylori

Co konzumovat, když trpíte H. pylori:

  • Potraviny bohaté na probiotika, jako je kefír
  • Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny
  • Lněná a chia semínka také bohatá na omega-3
  • Surový med, zejména med manuka, občas se zeleným / černým čajem
  • Bobule, konkrétně maliny, jahody, ostružiny, borůvky.
  • Křupavá zelenina, zejména brokolice a brokolicové klíčky

Co nekonzumovat nebo alespoň omezit, aby se potlačily příznaky Helicobacter pylori a H. pylori:

  • Kofein
  • Sycené nápoje
  • Nakládané potraviny
  • Pikantní jídla
  • Výrobky s nízkým obsahem vlákniny

Prevence před Helicobacter pylori

Zde jsou některé z hlavních způsobů prevence Helicobacter pylori:

  • Pijte vodu z bezpečného zdroje: může to znít jednoduše nebo hloupě pro někoho, kdo žije ve městě kde není problém najít čistou pitnou vodu, ale je velmi důležité, aby všichni, staří i mladí, pili pouze vodu z čistého a bezpečného zdroje. Pití kontaminované vody je jedním z hlavních způsobů, jak se nakazit H. pylori.
  • Mějte důslednou hygienu: vždy si umyjte ruce před jídlem a samozřejmě po odchodu z toalety. Také se doporučuje nesdílet nádobí, brýle atp. s cizími lidmi, přáteli nebo dokonce členy rodiny, protože přímý kontakt s infikovanými slinami je jednou z hlavních příčin infekce H. pylori.
  • Jezte vhodně připravené jídlo: jelikož potraviny mohou být také kontaminovány bakteriemi H. pylori, ujistěte se, že jíte potraviny, které jsou pečlivě a bezpečně vařeny za hygienických podmínek.

Opatření proti H. pylori

Pokud máte podezření, že byste mohli mít infekci Helicobacter pylori, pak rozhodně stojí za to co nejdříve provést test na Helicobacter pylori.

Domácí test na Helicobacter pylori

Pokud se u vás vyskytne některý z následujících příznaků, měli byste určitě vyhledat neodkladnou lékařskou pomoc:

  • problémy s polykáním
  • přetrvávající nebo silná bolest břicha
  • krvavé nebo černé zvratky
  • zvracení, které vypadá jako kávová sedlina
  • černá, dehtovitá nebo krvavá stolice
  • trvalá hlodavá nebo pálivá bolest v oblasti pod žebry, která se zlepšuje po jídle, pití mléka nebo užívání antacid

Pokud nemáte žádné příznaky infekce Helicobacter pylori, ale máte pozitivní test na H. pylori, zůstává otázka, zda nasadit léčbu. Pokud v současné době užíváte nějaké léky nebo máte trvalé zdravotní potíže, poraďte se se svým lékařem, než vyzkoušíte nové doplňky stravy nebo potraviny.

Závěr

Helicobacter pylori je opravdu důležité zdravotní téma, protože je to velmi běžná infekce po celém světě. Mnoho lidí ani neví, že v těle mají bakterii H. pylori, protože nemají žádné negativní zdravotní příznaky. Mezitím, ostatní lidé se potýkají s menšími nebo vážnějšími příznaky, o nichž si myslí, že jsou důsledek jiných zdravotních problémů, když ve skutečnosti potřebují léčbu na Helicobacter pylori.

Pokud máte příznaky H. pylori, je velmi důležité, abyste se podrobili testování a odtamtud zjistili, co dělat dál. Jakmile víte, že máte nebo nemáte tuto bakteriální infekci, je mnohem snazší pokročit vpřed s účinným plánem přírodní léčby, který je pro vás vhodný.


[i] KidsHealth.org – Helicobacter Pylori

[ii] Helicobacter Pylori (H.Pylori) infections facts

[iii] CDC.gov – Buruli Ulcer, Signs and Symptoms

[iv] MayoClinic.org – Helicobacter pylori (H.pylori) infection

[v] MedicineNet.com – H.pylori infection

[vi] National Library of Medicine (NLM) – Probiotic Lactobacillus fermentum UCO-979C biofilm formation on AGS and Caco-2 cells and Helicobacter pylori inhibition

[vii] NLM – In vitro antagonistic activity of Lactobacillus casei against Helicobacter pylori

[viii] Oxfort Academic – The American Journal of Clinical Nutrition – Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reduction in body fat and malondialdehyde-modified LDL in men