running healthy

Glukosamin a jeho výhody pro klouby a zdraví

Glukosamin je sloučenina, která se přirozeně nachází v chrupavce kloubů, vytvořená z řetězců cukrů a bílkovin vázaných dohromady. Působí jako jeden z přirozených tlumičů šoku a kloubní lubrikant, což nám umožňuje se pohybovat s minimální bolestí kloubů, kostí a svalů.

Glukosamin má silné přírodní protizánětlivé účinky. Jako jeden z nejlepších přírodních doplňků stravy pro artritidu, se glukosamin často používá při léčbě nemocí kostí a kloubů souvisejících s věkem.[1] Používá se také ke zlepšení zažívání a zdraví střev, pohyblivosti, rozsahu pohybu a celkového zdraví kloubů, a to i u zdravých lidí, kteří nemají chronické kloubní nebo trávicí poruchy.

Bez glukosaminu by každodenní pohyby a úkoly byly velmi obtížné a bolestivé. Vaše tělo potřebuje glukosamin pro syntézu některých bílkovin a tuků, které tvoří důležité tkáně, jako je chrupavka. To hraje důležitou roli při stavbě kloubů, šlach a vazů. Kromě toho pomáhá vytvářet tekutinu, které obklopují klouby a zajišťují promazávání, také známé jako synoviální tekutina.

Glukosamin je také životně důležitý pro zdraví střev, protože má důležitou roli ve zdraví vašeho mikrobiomu, o němž bylo prokázáno, že hraje roli ve všem, od chronického zánětu až po vývoj onemocnění.[2] Ve skutečnosti jedna studie z Austrálie ukázala, že suplementace glukosamin sulfátem může změnit složení prospěšných bakterií ve střevě, což by mohlo mít dalekosáhlé účinky na zdraví a imunitu.[3]

I když ne každý člověk s těžkou bolestí kloubů bude mít prospěch suplementací glukosamin sulfátem. Mnoho studii glukosaminu zmiňují úlevu od bolesti po pouhých šesti až osmi týdnů. Mnoho lidí také uvádí zlepšení kvality života v důsledku suplementace glukosaminem, včetně přirozené úlevy od artritidy, lepší zažívání, omezení zánětu a menší bolesti kostí. Může být bezpečně používán dlouhodobě k redukci příznaků stárnutí a ke zlepšení celkové kvality života, s malými až žádnými vedlejšími účinky nebo riziky.

Jak funguje glukosamin?

Flex Code Gold kloubní výživa
Kloubní výživa Flex Code Gold s 1200mg glukosamin sulfátu

Většina výzkumů prováděných na glukosaminu se zaměřila na přínosy glukosamin sulfátu, přírodní chemické látky v lidském těle. Výzkumníci se domnívají, že použití doplňků stravy s glukosamin sulfátem nebo jeho získání z přírodních zdrojů, jako je vývar z kostí, může zvýšit množství chrupavky[4] a synoviální tekutiny, aby se zabránilo prevenci kloubů a zmírnění bolesti.[5]

Glukosaminje aminosacharid, který pomáhá vytvářet chrupavky ze sloučenin zvaných agrekan[6] a proteoglykany.[7] Vzhledem k tomu, že zhoršení kloubů a ztráta chrupavky jsou běžnými spouštěči osteoartrózy, je snadné pochopit, proč jsou vlastnosti tvorby glukosaminu při budování chrupavky důležitými faktory, jak přirozeně zmírnit příznaky zdravotního stavu.

Pro glukosamin neexistuje žádná doporučená denní dávka, ale většina lidí užívá nejlépe 500–1 500 miligramů denně, ať už samostatně nebo v kombinaci s jinými doplňky stravy, jako je chondroitin sulfát, omega-3 nebo společně s MSM. Tato dávka se často používá:

  • snižit zánět a pomoci zvrátit autoimunitní reakce
  • zachovat zdraví kloubů
  • snížení bolesti kloubů a citlivosti
  • chránit a opravit střevní podšívku
  • bojovat s podrážděním žaludku, močového měchýře a střev
  • léčí zánětlivé střevní onemocnění a syndrom propustného střeva
  • obnovit tkáně a silnější kosti po zlomeninách nebo zraněních.

Nezapomeňte, že nejčastěji doporučovanou formou glukosaminu je glukosamin sulfát. Zdá se, že „sulfát“ hraje důležitou roli ve zdraví kloubů, protože pomáhá tělu produkovat chrupavku. Tvrdí se, že glukosamin sulfát poskytuje také větší účinek než jiné formy glukosaminu, včetně hydrochloridu glukosaminu nebo N-acetylglukosaminu.

Výhody glukosaminu

  1. zlepšuje zdraví kloubů a osteoartritidu
  2. zlepšuje trávení a zmírňuje zánětlivé střevní poruchy
  3. pomáhá zbavit se příznaků TMJ
  4. zmírňuje bolest kostí.

Zlepšuje zdraví kloubů a osteoartritidu

Osteoartróza je porucha charakterizovaná pokračující bolestí kloubů způsobenou roky akumulujícího napětí a třecích míst na kloubech. Je to celosvětově nejběžnější typ artritidy, který ovlivňuje miliony lidí po celém světě. Glukosamin je jedním z nejlepších doplňků, které doporučují jako součást přírodního léčebného postupu při léčbě artritidy, společně se změnou stravovacích návyků a životního stylu.

Stárnutí přirozeně ovlivňuje pevnost a odolnost našich kloubů, což časem způsobuje ztrátu chrupavky a bolest kloubů. Nezlepšuje symptomy ve sto procent z případů , ale ve srovnání s mnoha jinými doplňky, jako je chondroitin, se glukosamin stále řadí mezi nejúčinnější pro léčbu diskomfortu při artritidě[8].

Glukosamin, Chondroitin a MSM od Jamieson

Výzkum osteoartrózy ukazuje, že se jedná o degenerativní onemocnění, takže je obtížnější pohybovat se v průběhu let, protože se zvyšuje tření kloubů a problémy s osteoartrózou chrupavky mohou být velmi bolestivé. Studie a výzkum osteoartrózy, včetně randomizovaných placebem kontrolovaných studií s osteoartritidou, ukazují, že užívání 800 až 1500 miligramů glukosaminu denně může pomoci milionům lidí trpících degenerativními kloubními chorobami, zabraňujících dalšímu poškození, zejména u běžně zasažených kloubů, jako jsou klouby kolena a boky[9]. Bylo prokázáno, že glukosamin pomáhá poskytovat úlevu od bolesti kloubů během 4–8 týdnů, což může být delší než u některých léků nebo volně prodejných léků proti bolesti, ale je to také mnohem přirozenější a dobře tolerovaná látka.

Glukosamin zpomaluje zhoršení kloubů při dlouhodobém užívání a nabízí i další výhody, které léky proti bolesti na předpis nemohou nabídnout, jako je snížení chronického zánětu a zlepšení zdraví zažívacího ústrojí[10]. Výsledky užívání glukosaminu se mohou lišit od osobě k osobě, ale někteří dlouhodobí uživatelé často uvádějí úlevu od bolesti, která jim umožňuje vyhnout se operacím a snížit nebo eliminovat užívání léků.

Glukosamin sulfát v doplňku stravy, ať už užívaný samotný nebo v kombinaci s jinými doplňky, jako je chondroitin, není „všelékem“ zaručujícím, že každému pomůže, ale důležité studie zjistily, že mohou pomoci mnohým, zejména těm, které nejvíce postihuje artritida. Studie GAIT (Glukosamin / Chondroitin Artritis Intervention Trial), která je považována za nejrozsáhlejší studii, která kdy byla provedena s glukosaminem, zjistila, že kombinace glukosaminu a chondroitin sulfátu používaná po dobu osmi týdnů měla za následek výraznou úlevu u většiny účastníků studie, kteří měli velké bolesti kloubů. Mnozí z nich zaznamenalo zlepšení, pokud jde o mírnou až těžkou bolest kolene při použití glukosaminu[11].

Zmírňuje bolest kostí

Mnoho lidí s bolestí kostí, nízkou hustotou kostí může těžit z užívání glukosaminu, který pomáhá při hojení kostí. To platí zejména, pokud trpí také chronickou bolestí kloubů nebo formou artritidy. Některé důkazy naznačují, že glukosamin pomáhá chránit kloubní chrupavku obklopující kosti, snižuje bolest, zvyšuje fyzické funkce a zvyšuje aktivity u lidí s poruchami kostní tkáně nebo u těch, kteří jsou nejvíce ohroženi úbytkem kostní hmoty, jako jsou ženy středního věku a starší ženy.

Model pokusu na zvířatech z roku 2013, který provedla katedra ortopedie a traumatologie ve výcvikové a výzkumné nemocnici Haseki v Turecku, zjistil, že glukosamin pomohl urychlit dobu, po kterou krysy se vyléčily ze zlomených kostí. Výzkumníci zjistili, že nové kostní formace a osteoblastové obložení byly významně vyšší u potkanů ​​léčených glukosaminem ve srovnání s kontrolními skupinami. Po čtyřech týdnech užívání 230 miligramů glukosamin sulfátu denně byly nově vytvořené kosti, které byly dříve zlomeny, silnější ve srovnání s kontrolní skupinou[12].

Zlepšuje trávení a zánětlivé střevní poruchy

Glukosamin je užitečným doplňkem ke zlepšení funkce trávicího ústrojí a k nápravě výstelky gastrointestinálního traktu (GI trakt). Bylo dokonce prokázáno, že je účinným doplňkem při stavu zvýšené propustnosti střeva, a to ve studiích na zvířatech, bojujících proti stavu někdy nazývanému „střevní permeabilita“.[13] Tento stav spočívá v tom, kdy nestrávené částice potravin a bílkovin (např. lepek, toxiny a mikroby), procházejí do krevního oběhu malými otvory v sliznici gastrointestinálního traktu.

Jakmile tyto částice vstoupí do krevního oběhu, často spouští zánět, iniciují nebo zhoršují imunitní reakce v těle. Mezi ně patří citlivost na potraviny, artritida a autoimunitní stavy. Výzkum naznačuje, že doplňky s glukosaminem, nebo vývar z kostí bohatý na glukosamin, by mohly pomoci opravit poškozené tkáně a snížit zánět související se idiopatických střevních znětů (IBD)[14], což je stav, který je bolestivý a těžko léčitelný.[15] Doplněk může také pomoci opravit výstelku močového měchýře a žaludku a střev.

V roce 2000 vědci z University of Pediatric Gastroenterology University na University College School of Medicine zjistili, že glukosamin je účinný, levný a netoxický doplněk používaný k léčbě chronických zánětlivých onemocnění střev, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Také ukázali, že děti postižené zánětlivým střevním onemocněním mají v těle nižší hladiny glukosaminu. Je zajímavé, že N-acetylová suplementace (GlcNAc) nabídla způsob účinku odlišný od konvenčních léčeb, což vedlo ke snížení symptomů u 75 procent pacientů.

Výzkumníci zjistili důkazy o výrazném zlepšení stavu u většiny pacientů užívajících glukosamin, dokonce i těch, kteří nereagovali na jiné protizánětlivé léky a antibiotika. Výsledky ukázaly zlepšenou integritu GI traktu a obnovu zdravých struktur epiteliálních buněk, které pomohly snížit propustnost střev.

Natures aid Glukosamin & Chondroitin Complex, 90 kapslí 

Jamieson Glukosamin Chondroitin MSM 1300 mg, 120 tablet

GS Condro Diamant, 120 tablet

Kombinace glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu

Kombinace glukosamin sulfátu, chondroitin sulfátu a MSM

Čistý, krystalický glukosamin sulfát

Elanatura.cz

Lekarna.cz

Dr. Max

Jak používat glukosamin – druhy doplňků a dávkování

Glukosaminové doplňky stravy lze nalézt v několika formách, včetně:

  • glukosamin sulfát (aka glukosamin sulfát)
  • glukosamin hydrochlorid
  • N-acetylglukosamin nebo acetylglukosamin

Glukosamin sulfát je považován za nejpřínosnější a nejlepší perorální glukosamin, protože se snadno vstřebává a byl rozsáhle zkoumán. Obsahuje také síran, který je nutný pro výrobu a udržování chrupavky. Glukosamin hydrochlorid a N-acetylglukosamin na druhou stranu nebyly tak dobře studovány a postrádají sulfátovou složku nezbytnou pro produkci chrupavky.

Níže jsou uvedeny pokyny pro perorální dávkování glukosaminu pro dospělé:

  • pro zlepšení zdraví kloubů a snížení bolesti kloubů: 1 500 miligramů jednou denně (nebo 500 miligramů ve třech rozdělených dávkách). Glukosamin můžete použít v kombinaci s jinými protizánětlivými doplňky, včetně kurkumy a omega-3 mastných kyselin.
  • pro zmírnění příznaků artritidy / osteroartritidy: 1 500 miligramů denně užívaných se 400 miligramy chondroitin sulfátu. Toto množství lze bezpečně používat dlouhodobě po dobu 3 let. Můžete také použít lokální krém obsahující 30 miligramů glukosaminu, který můžete aplikovat na bolestivé oblasti po dobu až 2 měsíců.
  • pro zlepšení zažívání: 1 500 miligramů denně. Možná budete chtít kombinovat glukosamin s dalšími užitečnými doplňky, které podporují zdraví střev, jako je MSM, kořen lékořice, trávicí enzymy nebo probiotika.

[1] Role of glucosamine in the treatment for osteoarthritis

[2] The gut microbiome in health and in disease

[3] Green-lipped mussel extract (Perna canaliculus) and glucosamine sulphate in patients with knee osteoarthritis: therapeutic efficacy and effects on gastrointestinal microbiota profiles.

[4] Comparison of pharmacokinetics of glucosamine and synovial fluid levels following administration of glucosamine sulphate or glucosamine hydrochloride.

[5] Effects of Glucosamine and Chondroitin Sulfate on Cartilage Metabolism in OA: Outlook on Other Nutrient Partners Especially Omega-3 Fatty Acids

[6] Glucosamine sulfate modulates the levels of aggrecan and matrix metalloproteinase-3 synthesized by cultured human osteoarthritis articular chondrocytes.

[7] Stimulation of proteoglycan production by glucosamine sulfate in chondrocytes isolated from human osteoarthritic articular cartilage in vitro.

[8] The clinical effectiveness of glucosamine and chondroitin supplements in slowing or arresting progression of osteoarthritis of the knee: a systematic review and economic evaluation.

[9] John Hopkins Arthritis Center – Is Glucosamine Sulfate an Effective Treatment for Osteoarthritis of the Hip?

[10] Association between use of specialty dietary supplements and C-reactive protein concentrations

[11] Arthtritis Foundation – Chondroitin Sulfate and Glucosamine Supplements in Osteoarthritis

[12] Glucosamine-sulfate on fracture healing.

[13] Glucosamine modulates propranolol pharmacokinetics via intestinal permeability in rats.

[14] A pilot study of N-acetyl glucosamine, a nutritional substrate for glycosaminoglycan synthesis, in paediatric chronic inflammatory bowel disease.

[15] Glucosamine, a naturally occurring amino monosaccharide, suppresses dextran sulfate sodium-induced colitis in rats.