Acetyl L-Carnitin

Acetyl L-Carnitin a náš mozek

Co je Acetyl L-Carnitin?

Acetyl-L-Carnitin (ALCAR) je acetylovaná forma karnitinu, která se nachází v našem těle. Jedná se o aminokyselinu, která transportuje mastné kyseliny do mitochondrie. Tyto mastné kyseliny jsou pak použity jako palivo, což produkuje buněčnou energii. Naše ledviny obvykle regulují množství karnitinu v našem těle. Máme-li ho příliš málo, ledviny zadrží to, co máme. Pokud ho máme příliš mnoho, přebytek je vyloučen.

Látka ALCAR není považována za zásadní živinu, protože naše tělo ji může produkovat. U většiny lidí se však vyskytuje nedostatečně. Je to obvykle kvůli komplikacím s genetikou nebo kvůli použitím léků. Tito jedinci nemohou zpracovávat určité živiny ve své stravě, což vytváří nedostatky. Vegetariáni většinou trpí také nedostkem.

Není vhodný pouze pro zvýšení hladiny energie, ale také pro svůj pozitivní vliv na paměť a náladu. Je vhodný jako nootropikum. Můžete zvýšit produkci energie ve vašem mozku a současně zvýšit hladinu acetylcholinu.

Historie Acetyl L-Carnitinu

Na počátku 80. let 20. století byla v Evropě schválena látka Acetyl L-Carnitin jak pro srdeční, tak pro neurologické onemocnění. Nemohli jste tuto sloučeninu ve Spojených státech legálně koupit až do roku 1994. V současné době se prodává jako výživový doplněk. Jelikož se v některých částí světa prodává jako lék, má tendenci být dražší.

Od jeho uvedení na trh bylo provedeno mnoho studií. Většina těchto studií se zaměřila na kognitivní fungování a celkové zdraví mozku. Můžete získat přístup k některým skvělým studijním výsledkům týkajících se funkcí mozku.

Jak používat Acetyl L-Carnitin

Je dostupný ve formě prášku i tobolek. Acetyl L-Carnitin je ve vodě rozpustný přípravek, který se nesmí užívat na prázdný žaludek. Když užíváte tento přípravek, berte ho s jídlem.

Po požití je Acetyl L-Carnitin absorbován do krevního oběhu, kde pak směřuje směrem k mozku. Běžně prochází hematoencefalickou bariérou, čímž se odlišuje od L-Carnitinu. Po rozpadu v mozku se Acetyl-COA může vázat na cholin a formuje esenciální neurotransmiter acetylcholin. Pokud není dostatek cholinu, acetylcholin se nevytvoří. Proto je Acetyl L-Carnitin “nepřímou sloučeninou”, která přispívá k této transakci. Tím, že použijete kombinaci obsahující Acetyl L-Carnitin a doplněk s cholinem, můžete silně ovlivnit hladinu acetylcholinu. Jakmile se tento neurotransmiter zvýší, zlepší se kognitivní funkce.

Alpha GPC a Citicoline jsou skvělou volbou. Jen dávejte pozor na dávkování, protože jsou poměrně koncentrované. Při experimentování se ujistěte, že dobře rozumíte všem složkám a vždy začínejte s malými dávkami. Acetyl L-Carnitin také funguje dobře, když se kombinuje s racetamovými doplňky.

Jak funguje Acetyl L-Carnitin?

Acetyl L-Carnitin je více biologicky vstřebatelný než L-Carnitin, protože je účinnější při vstupu do mozkových buněk. Při orálním užití, látka cestuje do mozku i do srdce. Není používána pouze jako účinné nootropikum, ale také jako účinný doplněk stravy pro celkové zdraví a wellness. Funguje jako antioxidant, zaměřený na volné radikály.

Acetyl L-Carnitin má acetylovou skupinu, která je klíčem k produkci klíčového neurotransmiteru. Acetylová složka přispívá k produkci acetylcholinu. Tento neurotransmiter je přímo spojen s pamětí a uvažováním. Když se jeho hladina zvyšuje, můžete se pak lépe učit. Vzhledem k tomu, že Acetyl L-Carnitin pomáhá při metabolismu tuků se vědci domnívají, že může mít pozitivní účinek na myelinové pláště.

Myelínové pláště pokrývají naše nervové buňky a tuk je klíčovou složkou. Čím je obsah tuku vyšší, tím je efektivnější v odesílání impulsů přes synapse. Když je myelinový plášť narušen, komunikace uvnitř nervového systému se rozpadá. To se projevuje například u pacientů s roztroušenou sklerózou.

Výhody Acetyl L-Carnitinu

Vzhledem k tomu, že L-Carnitin se již přirozeně nachází v těle, není divu, že existuje mnoho výhod. Nejenže existují výhody týkající se funkce mozku, ale také různé další výhody pro celkové zdraví a pohodu.

L-Carnitin je spojen s atletickým výkonem, protože zvyšuje energetickou hladinu a vytváří fyzické výhody. Acetyl L-Carnitin na druhou stranu nabízí více výhod pro mentální zdraví:

  • Zvyšuje motivaci díky vyšší energetické úrovni. Podporuje hladinu dopaminu, která hraje roli při motivaci a pocitu pohody.
  • Acetyl L-Carnitin je antioxidant, který detoxikuje mozek. Přenáší jedy a toxiny z mozku, včetně škodlivých volných radikálů. Díky vylučování volných radikálů se stárnutí zpomaluje. To vede k celkově zdravějšímu a “efektivnějšímu” mozku. Z hlediska efektivity a sdílení impulzů komunikace, se neurony také zlepšují.
  • Paměť a učení se zlepšují v důsledku zvýšení hladiny acetylcholinu. Tento neurotransmiter je přímo spojen se zlepšení kognitivních procesů. Vzhledem k nárůstu cholinergní aktivity bylo zaznamenáno zlepšení pracovní paměti, dlouhodobé paměti a zvýšená plasticita.
  • Acetyl L-Carnitin pomáhá pacientům trpícím degenerativními kognitivní poruchami. To také pomohlo jednotlivcům, kteří utrpěli mrtvici, zvýšením průtoku krve do mozku.

Výzkum pro udržení mladé a zdravé mysli

Byly provedeny řada studií se zaměřením na celkovou funkci mozku a kognitivních poruch. U zdravých dospělých pacientů je standardní dávka od 1500 do 3000 mg denně. Když účastníkům ve věku 22-27 let bylo po dobu jednoho měsícc podáván Acetyl L-Carnitin, vykázali 3 až 4krát lépší výsledky ve srovnání s kontrolní skupinou. Měli také lepší reflex týkající se sluchového podnětu ve srovnání s kontrolní skupinou.

Možné vedlejší účinky

Acetyl L-Carnitin je obecně bezpečný. Byly provedeny klinické studie zahrnující děti bez hlášení nežádoucích účinků. Naše ledviny a játra již přirozeně syntetizují malé množství této látky, takže je dobře tolerována.

V některých případech byly hlášeny mírné vedlejší příznaky. Mezi tyto příznaky patří: zvracení, vyrážky, agitovanost (typ hyperaktivity), bolesti hlavy a zvýšení tělního pachu. Tyto vedlejší účinky jsou obecně hlášeny při užívání nadměrně vysokých dávek. Skvělý způsob, jak bojovat proti bolestem hlavy je doplnit dávkování cholinovým doplňkem. Pokud to nepomůže, snížte dávku. Nezapomeňte, vždy se poraďte s lékařem při jakýchkoliv obavách nebo v případě vzniku vedlejších příznaků.

U pacientů, kteří již užívají následující léky, byly zaznamenány negativní účinky: Cisplatina (pro chemoterapii), Didanosin a Stavudin (pro HIV) a Taxol (léčba rakoviny). Stejně jako vždy promluvte se svým lékařem dříve, než začnete užívat doplněk.

Doporučené dávkování

Obecná doporučená dávka je mezi 500 mg a 1500 mg denně. Pokud se snažíte dosáhnout nootropních účinků, doporučuje se užívat dávky nad 1000 mg denně. Ti, kteří užívají Acetyl L-Carnitin pro obecné zdraví mají tendenci užívat nižší dávky.