melissa officinalis - meduňka lékařská

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Bylinné doplňky stravy jsou vždy přínostné pro náš organismus, protože stále více lidí se snaží léčit nemoce bez použití léků. Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je jedna z bylin, která poskytuje mnoho výhod. Mezi ně patří úleva od stresu a napětí nebo i lepší paměť.

Co je meduňka lékařská?

Tato rostlina patří do rodiny máty. S jemnou vůní citrónu dostala anglický název “citronový balzám” (angl. Lemon balm). Nachází v severní Africe, Střední Asii, Středomoří a jihovýchodní Evropě.

Používá se jak v tradiční alternativní medicíně, tak v kulinářském světě. Je také používána pro dochucování zmrzliny, pesta, bonbónů a bylinných čajů. V medicíně je Melissa officinalis určena k léčbě gastrointestinálních poruch, potíží jater a stavů nervového systému.

Historie meduňky lékařské

Díky svým pozitivním vlastnostem je meduňka používána už více než 2000 let. Je známá jako uklidňující bylina, předepisována pro úzkost, nespavost a stres. Řekové jí nazývali “melisofyllon“, slovo které kombinuje slova “včelí” a “list”. Římané jí nazývali podobně, označením “apiastrum”. To též má kořen slova “včelí”.

Včely mají tendenci se usídlit v těsné blízkosti meduňky lékařské. Ve skutečnosti, zahradníci v 16. století používali listy této byliny pro potírání včelích úlů, čímž se zvyšovala produkce medu. Dnes mnoho zahradníků vkládá do své zahrady právě tuto bylinu, protože podporuje opylování.

Pokud jde o zdraví, meduňka lékařská se používá již mnoho let. Například během 17. století jeptišky vynalezly pomazánku s meduňkou, které se říkalo Eau de Me’lisse de Carmes nebo “voda z meduňky z Carmelite.” Obsahovala meduňku, citronovou kůru, koriandr, muškátový oříšek a kořen z angeliky. Bylina byla používána po stovky let k léčbě nervových poruch.

Dnes má meduňka širokou škálu použítelnosti, ovlivňuje i biochemickou funkci mozku. Používá se k zlepšení nálady, paměti, snížení bolesti a pro jiné poruchy. Tato bylina je přírodní (a v některých případech i ekologický) doplněk a je skvělým suplement pro každodenní užívání.

Jak funguje?

Pozitivní účinky z meduňky lékařské jsou produkovány organickými sloučeninami nacházejícími se v listu této byliny. Sloučenina známá jako kyselina rosmarinová inhibuje transaminázu GABA (enzym). To napomáhá chránit hladinu GABA v mozku.

Vzhledem k tomu, že enzym GABA je zodpovědný za řízení nadměrně aktivních nervových buněk, pomáhá snížit pocity úzkosti a stresu. Díky této reakci je meduňka neboli lemon balm považováná za anxiolytickou sloučeninu (sedativní). V listu jsou také přírodní terpeny a eugenol, které napomáhají mírnit zranění nebo bolest svalů.

Pokud jde o kognitivní vnímání, tato bylina aktivuje muskarinové i nikotinové receptory. Vzhledem k tomu, že jsou tyto receptory odpovědné za produkci acetylcholinu, meduňka lékařská tak vytváří pozitivní účinkek na kognici a vnímání. To pomáhá zajistit zdravý nervový růst a zvyšuje komunikaci mezi neurony. Když jsou hladiny acetylcholinu vysoké, jednotlivci mají vyšší koncentraci a paměť.

Výhody meduňky lékařské

Bylina se nejčastěji používá k úlevě od stresu, protože je silný anxiolytikum. To pomáhá snížit jak duševní, tak fyzické účinky spojené se stresem. Pokud jste měli stresový den v práci nebo ve škole, meduňka lékařská vám pomůže uvolnit se tak, abyste si dobře odpočinuli. Napomáhá také snížit množství a závažnost záchvatů paniky.

melissa officinalis-medunka lékařská
Melissa Officinalis

Kvůli tomuto účinku mnoho lidí před spaním bere meduňku v nějaké formě. Když je tato bylina užívána denně, uživatelé mají tendenci se cítit lépe po duševní stránce. Zlepšuje se též koncentrace bez vedlejších energizujících účinků, které se vyskytují u látky, jako je kofein.

Meduňka lékařská je také používána pro úlevu od bolesti. Uplatňuje se při poranění, kousnutí hmyzem, bolesti hlavy a bolesti kloubů. Menstruační bolesti byly také omezeny použitím této byliny, dokonce redukce oparů je výrazná po použití extraktu meduňky nebo masti.

Stárnutí se nemůžeme vyhnout. Můžeme se však řádně o sebe starat tak, aby proces stárnutí nevytvářel řadu onemocnění. Je známo, že meduňka zabraňuje věku souvisejícím rozkladům na orgánech, pokožce a zraku.

Meduňka je také známá pro schopnost mírnit chronické stavy, jako jsou trávicí potíže, únavový syndrom, pálení žáhy, zvracení a špatná chuť k jídlu. Pomáhá také zmírnit alergické reakce, rychlé srdeční tep a búšení srdce. Tao bylina poskytuje mnoho výhod.

Existují nějaké vedlejší účinky?

Lidi používají meduňku pro různé důvody. Ať už užíváte tuto bylinu pro nespavost nebo úzkost, pro každodenní použití je bezpečná. Vedlejší účinky jsou extrémně vzácné, nicméně někteří uživatelé mohou trpět lehkou nevolností a závratěmi. Tyto účinky jsou poměrně neobvyklé a vzácné.

Bylina vytváří zklidňující a relaxující pocit, takže se nedoporučuje řídit a provozovat náročné činnosti, kde byste mohli někoho ohrozit, jako např. pilotovat nebo profesionální řízení strojů apod. Nikdy byste také neměli míchat meduňku lékařskou s antihistaminiky, antipsychotikami, svalovými relaxátory nebo léky proti úzkosti. Když je v kombinaci s těmito léky, tělo je nadměrně sedováno, což není zdravé.

Pokud se snažíte zmírnit příznaky úzkosti, můžete se také podívat na další přírodní doplňky stravy na trhu, jako je L-theanine. Celkově je meduňka dobře tolerována.

Doporučená dávka

Typická dávka pro meduňku lékařskou se pohybuje mezi 300 a 500 mg denně sušené byliny. Pokud používáte meduňku jako anxiolytikum (sedativum) nebo jako pomocný prostředek na spaní, může být nutné dávku zvýšit. Uživatelé mají tendenci experimentovat s dávkami a zjišťovat, co pro ně osobně funguje. Pokud teprve začínáte, používejte vždy nižší dávku a postupně zvyšujte.