Extrakt z hroznových jader

Extrakt z hroznových jader a hypertenze

Hypertenze, běžně označovaná jako vysoký krevní tlak, v současné době postihuje miliony lidí na celém světě. Tento stav výrazně ohrožuje kardiovaskulární zdraví, zvyšuje riziko srdečních záchvatů a mrtvice. K řešení těchto příznaků moderní medicína se začíná zaměřovat na výhody hroznových jader.

Hroznová jádra (grape seeds) a kůra mají největší potenciál vzhledem k jejich obsahu aktivních látek a souvisejících pozitivních účinků. Zatímco se výzkumy zaměřují na tuto prospěšnou látku, roste zájem o schopnost extraktu z hroznových jader snižovat krevní tlak. Studie uvádějí, že polyfenoly v hroznových jádrech mohou zlepšit kardiovaskulární funkce, snížením krevního tlaku a cholesterolu.

Nejnovější studie nyní podporují myšlenku, že extrakt z hroznových jader má pozitivní vliv jak na systolický (nejvyšší hodnota), tak na diastolický (spodní) krevní tlak. To zvýšilo zájem o možnou léčbu hypertenze prostřednictvím přírodnějších prostředků, čímž by se snížíla závislost na léků na předpis.

Co je extrakt z hroznových jader?

Extrakt z hroznových jader (Grape seed extract) je doplněk stravy, který je považován za vysoce bezpečný a účinný. Vyrábí se z rozdrcených jader červených hroznů, které obsahují vysokou koncentraci antioxidantů. Na základě výzkumu bylo potvrzeno, že tento extrakt zvyšuje hladiny antioxidantů v krvi a zlepšuje celkové zdraví.

Přestože jsou užitečné látky obsaženy v celém hroznu, největší koncentrace aktivních složek se vyskytuje uvnitř jader. Z extraktu budete mít prospěch z vitamínu E, flavonoidů, kyseliny linolové a dokonce i resveratrolu, který je znám svým pozitivním vlivem na srdeční činnost.

Přestože se zkoumá především vliv extraktu na krevní tlak, cukrovku a dokonce i na rakovinu, výtažek z hroznových jader má široké spektrum výhod. Tento extrakt nabízí mnoho výhod, od zlepšení mentálních funkcí až po hojení ran, snížení cholesterolu a prevenci zubního kazu.

Spojení mezi výtažkem z hroznových jader a krevním tlakem

Nedávný výzkum podpořil tvrzení, že extrakt z hroznových jader může pozitivně ovlivnit hladiny krevního tlaku, jak již bylo uvedeno v několika studiích. Na Kalifornské univerzitě provedli výzkumníci dvojitě zaslepenou studii (double-blinded study) s předchozím výzkumem.

Když byl výtažek z hroznových jader testován u jedinců, kteří měli normální krevní tlak, nebyly zaznamenány žádné účinky. Výzkumníci z University of California rozdělili účastníky do tří klíčových skupin. Ve studii, první skupině bylo podáno placebo; druhé skupině bylo podáno 150 mg extraktu a třetí skupině bylo podáno 300 mg extraktu.

Během čtyř týdnů byli účastníci sledováni, aby byly zaznamenány výsledky. Ve skupině s placebem nebyly hlášeny žádné významné účinky. Obě skupiny, které dostaly extrakt z hroznových jader zaznamenaly snížení hladiny krevního tlaku. Na rozdíl od předchozích klinických studií byly pozorovány pozitivní účinky na systolický a diastolický krevní tlak. Mezi všemi účastníky, kteří konzumovali extrakt, průměrný pokles systolického tlaku se snížil o 11-12 bodů a diastolický o 7-8 bodů.

Výhody extraktu z hroznových jader na metabolický syndrom

Metabolický syndrom je termín, který se používá při popisu kombinace stavů, včetně vysokého krevního tlaku, obezity a diabetu. Zájem o extrakt z hroznových jader existuje kvůli potenciálu zlepšení příznaků tohoto syndromu, zejména u lidí, kteří trpí prehypertenzí. To umožní těmto lidem se vyhnout lékům na předpis, které mohou mít mnoho vedlejších účinků.

Výzkumníci z University of California se zaměřili na důvody, proč má výtažek z hroznových jader vliv na tento syndrom. Bylo zjištěno, že tento extrakt působí jako katalyzátor syntázy oxidu dusného. Produkce tohoto enzymu napomáhá produkci eNOS, který je známý jako “dobrý” oxid dusný. Když se tento enzym produkuje, pomáhá to rozšířit tepny, čímž se zlepší tok krve a sniží krevní tlak.

Tyto výsledky podporují konkrétní zjištění v rámci studie, která byla provedena před rokem. Většina zkoumaných oblastí nedosáhla výsledků při studiu muskadinového hroznového extraktu s výjimkou pozitivních účinků na průměr brachiálu v klidovém stavu. Tyto výsledky opět naznačují, že výtažek z hroznových jader může dostatečně uvolnit tepny pro zvýšení průtoku krve a následně snížení celkového krevního tlaku.

Extrakt z hroznových jader a diabet

Poznatky hlášené z Kalifornské univerzity vyvolaly významný zájem nejen u vědecké komunity, ale i v různých lékařských oborech. Tato zjištění naznačují, že výtažek z hroznových jader může pomoci jednotlivcům, kteří trpí diabetem typu II.

Dalším přínosem je, že vedlejší účinky tohoto výtažku jsou malé. Kromě příznivého vlivu na příznaky u diabetu typu II, extrakt z hroznových jader může být zaveden mezi doporučenými přípravky stejně jako některá léčiva, pokud se prokáže jeho účinnost na snižování krevního tlaku.

Výtažek z hroznových jader a obezita

Na základě pozitivních účinků na příznaky metabolické poruchy se výzkumníci domnívají, že extrakt může mít dvojí vliv na celkové zdraví pacientů. Pro lidi, kteří chtějí zabránit cukrovce, je rozhodující udržení zdravé hmotnosti. Obezita je jedním z nejvíce rizikových faktorů, pokud jde o diabetes typu II.

Při užívání extraktu tito jedinci mohou snížit chuť k jídlu a zároveň zamezit hromadění tuku. Přebytečný tuk se většinou absorbuje a následně ukládá v tukové tkáni. Fytochemikálie nacházející se v hroznu jsou to, o čem se předpokládá, že snižují tuto akumulaci. Tyto účinky extraktu by nejen snížily krevní tlak, ale také pomohly zaměřit se na příčiny, za kterých se na prvním místě zvyšuje krevní tlak. Snížením tělesné hmotnosti mohou jednotlivci snížit výskyt hypertenze a snížit riziko srdečního záchvatu nebo mrtvice.

Jsou nějaké vedlejší účinky?

Na základě současného výzkumu a znalostí jsou vedlejší účinky extraktu z hroznových jader velmi nepatrné. Existuje zvláštní opatření při kojení a u těhotných žen. Samozřejmě, pokud máte alergii na hrozny, tak se zdržte užívání tohoto doplňku stravy a také je doporučováno, aby děti tento extrakt neužívaly.

Pokud bějaké příznaky se přece vyskytnou, zahrnují většinou bolest hlavy, závratě, bolest žaludku, bolest v krku a svědění na pokožce hlavy. Pokud v současné době užíváte jakýkoli lék nebo léky na krevní tlak, léky proti bolesti NSAID nebo jiné léky, konzultujte se s lékařem o možných interakcích.