Kvasinkové vaginalní infekce

Kvasinkové vaginální infekce

V posledním roce mívám opakovaně kvasinkové výtoky. Léčba klasickou medicínou nepřináší úspěch. Četla jsem, že alternativní metody jsou úspěšnější, můžete mi poradit?

Kvasinkové vaginální infekce jsou velmi nepříjemnou záležitostí, obzvláště, když se stávají chronické, to znamená vyskytují se u žen opakovaně, tři až čtyřikrát ročně. Z hlediska celostní medicíny příčínou opakovaných unfekcí je celkové oslabení imunitního systému (například vlivem stresu, vlivem zátěže organismu těžkými kovy – rtuť z amalgámových plomb aj.).

Kvasinky a to hlavně Candida albicans, se nachází v určitém množství ve střevním traktu. Pokud je imunitní systém silný, nedělají potíže, ale za určitých okolností se kvasinky rozmnoží a náš organismus už není schopen s touto infekcí bojovat, a ta se pak krevní a lymfatickou cestou dostává do jiných orgánů, a to hlavně tam, kde máme nejcitlivější místo, napřiklad vaginalní sliznice, kůže, prsa. Hlavní příčínou rozmnoženi kvasinek ve střevě (a odtud do celého organismu) je opakováné užívání antibiotik, hormonální antikoncepce, a hlavně nadměrná spotřeba sladkostí a mlečných výrobků. Vlivem těchto faktorů dochází k silnému překyselení organismu a nasycení sliznic orgánů hlenem a cukry, což je výborná živná půda pro kvasinky.

Máte ráda sladkostí? Skoro každá žena, která trpí na vaginální kvasinkové výtoky, Vám řekne, že každý den sní nějakou tu čokoládu nebo sladkost, protože má na to strašnou chuť. Tyto ženy si často stěžují na zácpu, silnou plynatost a nadýmání, únavu, předrážděnost a samozřejmě vaginální výtoky. Léčba z pohledu celostní medicíny je náročná a dlouhodobá a musí byt komplexní. Především je potřeba:

  • Upravit jídelníček a dlouhodobě dodržovat dietu – vyloučit mléčné výrobky, cukr v jakékoliv formě, a vše, kde jsou přítomné kvasnice – pivo, víno, koláče aj. Dávejte přednost zelenině, masu, obilninám, slunečnicovým a dýňovým seminek. Protiplísňový efekt má i česnek, cibule. Během dne popíjet čaj Bancha – zelený čaj se zásadotvorným vlivem na organismus, Lapacho čaj z kůry stromu, rostoucí v Jižní Americe, se silným protiplísňovým účinkem.
  • Je nutno pročistit střevní trakt. Jednou z možností je alespoň dvouměsíční užívání bylinných tablet k detoxikaci střeva – Gastro (Herbamedica), v dávce 3x denně 2 tablety půl hodiny po jídle se souběžným doplňováním správné střevní mikroflóry tabletami Laktal B – Lactobacillus Bulgaricus (Herbamedica – Elanatura), 3x denně 1 tbl.
  • Ke zlepšení stavu zánětu vaginální sliznice, a tím i snížení intenzity výtoku doporučuji kombinaci bylin v bylinných tabletách – Matrika, užívat alespoň 3 měsíce, souběžně s Gastro. K této kombinaci Matrika + Gastro, je velmi důležité užívat současně informační preparáty Candid + Imun , jednou denně 10 kapek, 15 min. před jídlem.
  • Výborný efekt s lokálním účinkem na vaginální sliznici mají vaginální výplachy: zelený čaj Bancha, šťáva z poloviny citrónu a špetka mořské soli.
Léčbu je vhodné doplnit užíváním vitamínu B komplex a Selenu (bez kvasinek).
MUDr. Anna Lazarovová