Bazalka pravá

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. V minulých dobách byla bazalka byla považována za posvátnou bylinu, jež má mocné kouzlo, údajně totiž u soudu prozradí lháře a pokud ji někdo nosí v kapse, přitáhne dotyčnému milence a zajistí peníze.

Bazalka je jednoletá, keříkovitá bylina, dorůstající do výšky 30 – 60 cm. Lodyha, na níž vyrůstají řapíkaté, vejčité až podlouhlé, většinou vroubkované listy, je přímá, bohatě větvená. Červené, zřídka žlutobílé květy jsou směstnány do lichopřeslenů. Plody bývají čtyři hnědé tvrdky. Kvete od června do září.

Bazalka byla do Evropy přivezena v polovině 16. století, v Česku se dnes pěstuje na zahrádkách nebo v květináčích. Její hlavní využití je v kuchyni. Pro své protizánětlivé a antibiotické účinky se využívá při léčbě těžko se hojících ran, napomáhá při poruchách trávícího ústrojí.

Sběr a skladování

Rostlinu je možné sklízet i třikrát do roka, sbírá se nať a listy. Nať by se měla sbírat v červnu, kdy je nejkvalitnější. Listy se sbírají v době před úplným rozkvětem, nejlépe v odpoledních hodinách. Bazalku sušíme přírodním teplem na stinném místě v tenkých vrstvách nebo umělým teplem, kdy teplota nesmí přesáhnout 40°C. Sušením rostlina neztrácí chuť, ale aroma mizí. Usušenou drogu uchováváme v dobře uzavřených nádobách na stinném a suchém místě.

Použití

Bazalka obsahuje hlavně silice s hlavní složkou methylchavikolem (estragolem) a linaloolem a přibližně 5 % tříslovin, flavonoidy, glykosidy, éterické oleje s eugenolem a ocimem, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky. Bazalka je mimořádně univerzální bylina, tlumí křečové bolesti, zlepšuje trávení, harmonizuje peristaltika, působí proti nadýmání, protizánětlivě i mírně antibioticky. Je vhodná při nespavosti a migréně, při psychogenně podmíněných závratích.

Vnější použití

bazalka-prava-ocimum-basilicum-01Zevně bazalka příznivě působí při zánětech středního ucha a pro své protizánětlivé a antibiotické účinky se užívá jako kloktadlo při zánětu mandlí a dásní. V kosmetice se používá bazalkový olej jako přísada do mýdel a tělové kosmetiky, uplatnění má i v parfumerii. V kuchyni má své nezastupitelné místo, je to jedno z nejdráždivějších koření, které se používá hlavně v kuchyni v Jižní Evropě (zejména v Italské kuchyni). Čerstvá bazalka se přidává do omáček, do polévek, do bylinkového másla a hlavně do zeleninových salátů.

Šťáva z bazalky: Vymačkaná šťáva z čerstvé rostliny se kape při zánětech do uší.

Rozmačkané a usušené listy: Rozmačkané a usušené listy vložené do nosu pomáhají při rýmě.

Kloktadlo: Odvar z listí se využívá také jako kloktadlo při zánětu mandlí a dásní.

Vnitřní použití

Bazalka obsahuje silice, éterické oleje, bazalkový kafr, flavonoidy, cinoel, tanin, glykosidy a třísloviny. Používá se při poruchách trávícího ústrojí, podporuje činnost žaludku a chuť k jídlu. Čistí močové ústrojí, proto se užívá při zánětech močových cest a močového měchýře. Bazalka má zklidňující účinky, je vhodná i při bolestech hlavy, vyčerpanosti či některých formách depresí.

Recepty

Odvar: 1 polévkovou lžíci sušené bazalky zalijeme 1/4 l vařící vody a vaříme 10 minut. Odvar necháme vylouhovat 15 minut. Odvar pijeme 3× denně po jídle při poruchách trávicího ústrojí.

Vinný odvar: 1 polévkovou lžíci sušených listů bazalky svaříme s 3/4 l vína a 1 lžící jedlého oleje a necháme vychladnout. Přecedíme a užíváme 1 až 2 lžičky po jídle. tento vinný odvar je účinný při zácpě.

Nálev ze semen: 2 až 3 lžičky semene z bazalky zalijeme 1/2 l vařící vody a vaříme 10 minut. Odvar necháme vylouhovat 15 minut. Pijeme při horečce, při obtížích s močením a při chorobách ledvin.

Bazalkové pesto: Několik listů bazalky, piniové ořechy nebo mandle, petrželku, nakrájený česnek, mletý pepř a parmazán jemně rozmixujeme v mixéru a na konec přidáme olej, aby se ze směsi vytvořila omáčka. Omáčku můžeme použít na jakýkoli druh těstovin.

gastroGastro

Gastro je bylinný produkt (fytofarmakum) podporující funkci žaludku, střev a jater. Obsažené byliny zlepšují peristaltické pohyby střev a působí proti nadýmání. Gastro příznivě ovlivňuje obnovení střevní mikroflóry, zlepšuje chuť k jídlu, pomáhá podporovat trávení a zvyšuje odolnosti vůči zdraví škodlivým mikroorganismům.