kontryhel-obecny

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris): Přírodní poklad v našem okolí

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris), z němčiny Frauenmantel, což znamená v překladu ženský plášť nám hned napovídá, že se jedná především o „ženskou“ bylinu. Kontryhel patří mezi nejdůležitější bylinky na úpravu menstruace. Má blahodárné účinky na dělohu, při ochabnutí lůna žen, které měly těžký porod, posiluje ochablé vazivo dělohy. Ženám se od 3. měsíce těhotenskví doporučuje pít čaj z kontryhele. Společně s řebříčkem pomáhá upravovat menstruační cyklus při nepravidelné menstruaci, obecně pomáhá ženám v klimakteriu. Kontryhel posiluje i srdce a celkovou tělesnou výkonnost. Doporučuje se i pro děti, které jsou svalově slabé. Kontryhel prohlubuje spánek a napomáhá k lepší regeneraci organismu během noci.

Kontryhel obecný, vědecky známý jako Symphytum officinale, je vytrvalá rostlina patřící do čeledi brutnákovitých. Pochází z Evropy a zavlečen byl do mnoha částí světa kvůli svým léčivým vlastnostem. Tato rostlina je robustní a má chlupaté listy a modrofialové nebo růžové květy, které tvoří charakteristický květenství. Kontryhel obecný roste na vlhkých místech, jako jsou břehy potoků a rybníků, a je známý svou schopností rychle se šířit.

Účinné látky kontryhelu obecného jsou třísloviny, silice, hořčiny a glykosidy. Kontryhel odstraňuje slabost svalů, končetin a pomáhá při chudokrevnosti, napomáhá hojení ran. Kontryhel obecný spolu s pastuší tobolkou pomáhají při atrofii a oslabení svalů. Dokonce se kontryhel používá při skleróze multiplex.

Sběr

Sběr kontryhele probíhá od května do září. Sbírá se bať (Herba alchemillae) a list (Folium alchemillae). Sbíráme kvetoucí nať a později jen samotné listy jak zelené tak i se stříbrošedým povlakem. Sušíme ve stínu ve slabé vrstvě a při umělé teplotě do 35 ° C. Droga je bez pachu, chuti hořké a svíravé.

Způsob použití kontryhele obecného

Čaj z kontryhele: Lžíci kontryhele dáme do 1/4 litru vody, spaříme a necháme vyluhovat. Obklad – bylinu čerstvého kontryhele umyjeme, volečkem na desce rozmělníme a přiložíme.

Kontryhel do koupele: zhruba 200 g sušené byliny dáme do nádoby se studenou vodou, den poté zahřejeme a tekutinu přidáme do koupele.

V mnoha koutech naší planety můžeme najít poklady, které nám příroda nabízí. Jedním z těchto pokladů je rostlina známá jako kontryhel obecný, často nazývaný také obecným kontryhelem. Tato rostlina je známá svými léčivými vlastnostmi a významem v tradiční medicíně. Nejenže je to obdivuhodná rostlina, ale je také součástí našeho kulturního dědictví. V tomto článku se podíváme na původ, vlastnosti a využití kontryhlu obecného.

Léčivé Vlastnosti

Kontryhel obecný má dlouhou historii v tradiční léčbě. Obsahuje látky, jako jsou alantoin, aminokyseliny, vitamíny a minerály, které mu dávají protizánětlivé, hojivé a analgetické vlastnosti. Tato rostlina je často používána k léčbě podlitin, modřin, zlomenin a svalových poranění. Olej nebo mast vyrobený z kontryhlu obecného se používá k ošetření kožních problémů, jako jsou ekzémy, dermatitida a popáleniny.

Tradiční využití

Tradiční léčitelé a bylinkáři využívají kontryhel obecný k přípravě různých léčivých přípravků. Čaj z kontryhlu se často používá k podpoře hojení ran a zlepšení trávení. Masti a tinktury z této rostliny jsou oblíbené pro své schopnosti urychlit hojení kůže a snížit zánět. V některých kulturách se kontryhel obecný používá také k léčbě onemocnění dýchacích cest a artritidy.

Varování a bezpečnostní aspekty

Je však důležité si být vědom toho, že kontryhel obecný by měl být používán pouze pod dohledem odborníka. Při používání této rostliny je třeba dbát opatrnosti, protože nesprávné použití nebo nadměrná konzumace může mít nežádoucí účinky.

Závěr

Kontryhel obecný je jedním z těch přírodních pokladů, který má mnohostranné využití. Jeho léčivé vlastnosti a schopnost urychlit proces hojení ho činí cenným členem naší přírody. Pokud se správně používá, může přinést úlevu lidem trpícím různými kožními problémy a poraněními. Nicméně, vždy je důležité konzultovat odborníka, pokud máte zájem o využití kontryhlu obecného pro léčebné účely.

Kontryhel obecný nám připomíná bohatství, které příroda nabízí, a zároveň nás poučuje o respektu k přírodě a odbornému využívání jejích darů. Je důležité si vážit těchto přírodních léčiv a využívat je s péčí a úctou.