Proteolytické enzymy

Proteolytické enzymy – jak fungují a jaké mají výhody

Enzymy usnadňují nespočet každodenních biologických reakcí v našem těle, aby nás udržely naživu. Vykonávají mnoho funkcí, včetně té, že napomáhají štěpit jídlo na energii.

Proteolytické enzymy pomáhají štěpit a trávit bílkoviny. Nacházejí se v těle i v některých ptravinách a doplňcích stravy. Proteolytické enzymovy jako doplňky stravy si v poslední době získaly popularitu díky mnoha údajným přínosům pro zdraví.

Proteolytické enzymy jsou nezbytné pro mnoho důležitých procesů ve vašem těle. V lidském těle jsou produkovány slinivkou břišní a žaludkem. Proteolytické enzymy jsou definovány jako skupina enzymů, které štěpí molekuly proteinů s dlouhým řetězcem na kratší fragmenty (peptidy) a nakonec na jejich složky, aminokyseliny. Někdy se proteolytické enzymy nazývají proteáza, proteináza nebo peptidáza.

Váš zažívací trakt produkuje řadu základních typů enzymů. Mezi hlavní kategorie proteolytických enzymů patří:

  • Exopeptidázy, které působí na koncích proteinových řetězců.
  • Endopeptidázy, které mají katalytické mechanismy a pracují na různých místech. Mezi příklady endopeptidáz patří pepsin, aspartát, cystein, glutamová, metaloendopeptidázy, serinové a threoninové endopeptidázy.

Proteolytické enzymy jsou přítomny v mnoha různých druzích, včetně lidí, bakterií, archea, řas, některých virů, rostlin a různých zvířat. Proč je potom tak těžké získat ze stravy tyto tolik potřebné enzymy?

Když jíme potraviny, které byly vařené nebo zpracované, ztrácíme účinnost těchto enzymů. To je důvod, proč mnoho lidí považuje za nutné užívat doplňky stravy s enzymy během jídla nebo mezi jídly.

Proteolytické a trávicí enzymy jsou k dispozici ve vhodné formě doplňků, nejlepším způsobem, jak získat tyto tolik potřebné enzymy, je konzumace celých tepelně neupravených druhů ovoce a zeleniny – protože tyto poskytují nejen trávicí enzymy, ale také antioxidanty, vitamíny, elektrolyty a další.

Proteolytické enzymy jsou specifické typy enzymů, které hrají důležitou roli při trávení bílkovin, imunitní funkci a dalších životně důležitých procesech. Vaše tělo je produkuje, ale můžete je také vstřebávat konzumací určitých potravin nebo užíváním doplňků stravy s proteolytickými enzymy.

Funkce a typy proteolytických enzymů

Existují tři typy proteolytických enzymů – trypsinogen, chymotrypsin a prokarboxypeptidáza – které jsou vylučovány v neaktivní formě. Pak existují určité spouštěče, které aktivují každý z nich.

Každý z těchto proteolytických enzymů napadá různé peptidové vazby a jakmile se proteiny přemění na volné aminokyseliny, jsou snadno absorbovány buňkami střevní stěny.

Jaká je funkce proteolytických enzymů?

Lidské tělo potřebuje jak systémové enzymy, což jsou enzymy, které pomáhají tělu v různých regulačních a komunikačních systémech, tak specifické trávicí enzymy, které štěpí různé živiny.

Enzymy způsobují biologické reakce v těle a na rozdíl od vitamínů a minerálů je lze opakovaně používat. Jsou potřebné pro každou chemickou akci, která se odehrává v našem těle. Trávicí systém, imunitní systém, krevní oběh, játra, ledviny, slezina a pankreas – stejně jako schopnost vidět, myslet, cítit a dýchat – to vše závisí na enzymech.

Konečnými produkty, které jsou výsledkem působení proteolytických enzymů, jsou směs malých peptidových řetězců a aminokyselin. Hlen vylučovaný střevními buňkami chrání před “natrávení” stěny tenkého střeva aktivovanými proteolytickými enzymy.

Tyto proteolytické enzymy jsou také známé jako proteázy. Tři hlavní proteázy jsou pepsin, trypsin a chymotrypsin. Proteázové enzymy rozkládají bílkoviny nacházející se v mase, drůbeži, rybách, ořechech, vejcích a sýrech.

Předpokládá se, že jsou užitečné pro lidi s potravinovými alergiemi nebo pro ty, kteří mají potíže s trávením bílkovin.

proteolytické enzymy

Zdroje enzymů a doplňky stravy

Když do své stravy přidáme čerstvé ovoce a zeleninu bohatou na enzymy a budeme pravidelně jíst fermentované potraviny, můžeme se cítit lépe a taky tak vypadat.

Které potraviny mají vysoký obsah proteolytických enzymů?

Syrové a fermentované potraviny mají vždy přirozeně vyšší obsah enzymů. Fermentace určitých potravin také omezuje přítomnost jakýchkoli inhibitorů enzymů, které mohou být přítomny, takže jsou skvělým doplňkem stravy.

Mezi nejlepší zdroje proteolytických enzymů patří:

  • Ananas
  • Zázvor
  • Papája
  • Kiwi
  • Kysané zelí
  • Jogurt
  • Kefír
  • Miso

Jaký je nejlepší způsob přípravy ovoce a zeleniny, které obsahují enzymy?

Nakonec, nejvíce enzymů poskytuje syrové a minimálně vařené jídlo. Zaměřte se na čerstvou, syrovou zeleninu, čerstvé ovoce, šťávy ze surových potravin, ořechy, semena a tepelně neupravené nebo mírně uvařené výrobky z obilovin, jako jsou pšeničné klíčky – a dále na kvašené potraviny, jako je kysané zelí, jogurt, kefír a miso. Tyto potraviny bohaté na enzymy dodávají vašim buňkám enzymy, které potřebují k odstranění nahromaděného toxického tělesného odpadu a zlepšení vašich celkových tělesných funkcí.

Proteolytické enzymy v potravinách mají také výhody, jako je zmírnění zácpy a pomoc tělu vytvářet více vlastních život prodlužujících enzymů. Přidejte do své stravy probiotické a syrové potraviny, pokud máte artritidu, nízkou imunitní funkci, nedostatek živin, zánětlivé onemocnění střev a mnoho dalších stavů.

wobenzym
wobenzym

Wobenzym  od Mucos Pharma s proteolytickými enzymy, 200 tablet

Wobenzym  od Mucos Pharma s proteolytickými enzymy, 300 tablet

  • Zkracuje dobu hojení po úrazech a operacích.

  • Urychluje vstřebávání otoků, působí proti zánětům a zmírňuje boles

  • Optimalizuje funkce imunitního systému.

Wobenzym obsahuje unikátní směs enzymů ve formě tablet odolných vůči žaludeční kyselině. Enzymy jsou biologické katalyzátory, které ovlivňují imunitu, tlumí záněty a otoky, do jisté míry i rozpouští krevní sraženiny. 

Dr. Max

Dr. Max

Doplňky stravy s enzymy

Slinivka břišní u lidí vytváří proteolytické enzymy k trávení bílkovin v potravinách, které jíme. Můžeme užívat proteolytické enzymy také ve formě doplňků stravy, které pomáhají podporovat náš zažívací systém.

Jaké jsou nejlepší enzymy, které je třeba užívat?

Tři nejčastěji známé proteolytické enzymy, které lidé doplňují, jsou pepsin, bromelain a papain.

Pepsin je přirozeně produkován ve střevech, zatímco bromelain a papain jsou enzymy odvozené z potravin, které se nacházejí v ananasu a papáji. Pepsin se přirozeně vyskytuje ve střevech a je nezbytný pro trávení a štěpení bílkovin.

Bromelain, který má mnoho zdravotních výhod, je proteázový enzym nacházející se ve šťávě a stonku ananasu. Je podobný s pepsinem, v tom, že je to přirozený pomocník při trávení. Používá se take při nadýmání, plynatosti a zažívacích potížích.

Papain, další enzym proteázy a zdánlivě nejpopulárnější, je odvozen z latexu papáje a je také podobný pepsinu. Tento enzym je obzvláště koncentrovaný v ovoci, když je nezralé. Papain se extrahuje za účelem výroby trávicích enzymů pro doplňky stravy a také se používá jako přísada do některých žvýkaček. Stimuluje trávení tuků a bílkovin a je užitečný ke zlepšení celkové absorpce živin.

Výhody proteolytických enzymů

Kontrolují zánět a zlepšují průtok krve

Proteolytické enzymy jsou základními regulátory a modulátory, které jsou potřebné pro reakci na stres. Když je tělo ve stresu, vytváří to zánět a zánět je kořenem většiny nemocí. Proteolytické enzymy pomáhají našemu tělu reagovat zánět tím, že podporují jeho ochránu.

Phlogenzym od Mucos Pharma s proteolytickými enzymy, 800 tablet

Podle nedávného výzkumu proteolytické enzymy pomáhají modulovat zánětlivý proces různými mechanismy, včetně snižování otoku sliznic, snižování kapilární propustnosti a rozpouštění fibrinových depozit a mikrotrombů tvořících krevní sraženiny. Snížením viskozity (hustoty) krve enzymy zlepšují krevní oběh. To následně zvyšuje přísun kyslíku a živin, a zlepšuje transport škodlivých odpadních látek z traumatizované tkáně.

Proteolytické enzymy také pomáhají rozkládat plazmatické proteiny a buněčné zbytky v místě poranění na menší fragmenty. To značně usnadňuje jejich průchod lymfatickým systémem, což vede k rychlejšímu opadu otoku s následnou úlevou od bolesti a nepohodlí v postižených kostech a kloubech.

To znamená, že při léčbě osteoartrózy existují výhody proteolytických enzymů – navíc mohou sportovcům pomoci rychleji se zotavit z tvrdého tréninku.

Jaké enzymy snižují zánět? Výzkum naznačuje, že bromelain, papain, pankreatin, trypsin, chymotrypsin a rutin všechny působí jako základní regulátory a modulátory zánětlivé odpovědi.

Pomáhají předcházet ateroskleróze a diabetické srdeční chorobě

Papain, proteolytický enzym nacházející se v papájích, může být velmi užitečný při prevenci aterosklerózy a diabetických srdečních chorob. Papája je také vynikajícím zdrojem silných antioxidantů, vitamínu C a vitaminu A (díky koncentraci karotenoidních fytonutrientů pro vitamin A).

Tyto živiny pomáhají předcházet oxidaci cholesterolu. Pouze když cholesterol oxiduje, je schopen se držet a hromadit se ve stěnách krevních cév a vytvářet nebezpečné plaky, které mohou nakonec způsobit infarkt nebo mrtvici.

Jedním ze způsobů, jak může vitamin C působit na tento účinek, je jeho spojení se sloučeninou zvanou paraoxonáza, což je enzym, který inhibuje oxidaci LDL cholesterolu a HDL cholesterolu. Studie publikovaná v Molecular Imaging potvrdila, že proteolytické enzymy prokazují antiaterosklerotické terapeutické účinky.

Mohou snížit závažnost zánětlivých onemocnění střev a ulcerózní kolitidy

Studie prokázaly, že použití určitých proteolytických enzymů pomáhá snižovat závažnost zánětlivých onemocnění střev a indukované remise ulcerózní kolitidy. The National Center fo Biotechnology Information v USA uvádí, že v některých studiích orální podání pěti miligramů bromelainu denně výrazně snižuje vývoj a závažnost zánětlivých onemocnění střev.

4. Vyčistí imunitní systém

Mezi důležité činnosti proteolytických enzymů patří zvýšení potenci přírodních zabijáků buněk. Také nazývané lymfocyty, přirozené zabijáky buněk jsou schopné navázat se na určité nádorové buňky a buňky infikované virem, aby je zničily.

Proteolytické (bílkoviny ničící) enzymy mohou také degradovat patogeny, které mohou inhibovat normální imunitní funkci.

I když imunitní komplexy jsou normální součástí imunitní reakce, při nadměrném výskytu se mohou stát příčinou některých onemocnění ledvin, nervových zánětů a řady revmatologických onemocnění, včetně revmatoidní artritidy.

Díky tomu jsou prospěšné pro lidi s podmínkami spojenými s vysokou úrovní imunitních komplexů nebo autoimunitních onemocnění, revmatoidní artritidy, lupusu, sklerodermie a roztroušené sklerózy.

Pomáhají v boji proti rakovině

Jaká je souvislost mezi proteolytickými enzymy a rakovinou? Studie naznačují, že živiny obsažené v některých potravinách s proteolytickými enzymy jsou užitečné při prevenci některých typů rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva. Například vláknina v potravinách, jako je papája, je schopna se vázat na toxiny způsobující rakovinu v tlustém střevě a udržovat je mimo zdravé buňky tlustého střeva.

Důkazy naznačují, že trypsin, papain a další proteolytické enzymy mohou rozbít existující patogenní imunitní komplexy a dokonce vůbec zabránit jejich tvorbě, což zvyšuje činnost lymfy. To poskytuje stimulační účinek na imunitní systém, což znamená, že proteolytické enzymy jsou přirozenými posilovači imunitního systému.

Folát papáje, vitamin C, beta-karoten a vitamin E byly navíc spojeny se sníženým rizikem rakoviny tlustého střeva.

Podle Memorial Sloan Kettering, pokud jde o celkové účinky doplňků proteolytických enzymů na rakovinu, jsou údaje z klinických studií protichůdné. Ukázalo se, že tyto doplňky nezabraňují ani neléčí rakovinu. Laboratorní studie však ukázaly, že PE mohou ovlivnit růst některých rakovinných buněk. Některé studie zjistily, že PE nabízejí pacientům s rakovinou určité výhody, jiné však nikoli.

Jak používat proteolytické enzymy

V ideálním případě hledejte vysoce kvalitní a renomované doplňky stravy proteolytických enzymů, které obsahují směs bromelainu, proteázy, papainu a serrapeptázy.

Doplňky stravy, tablety nebo tobolky se „zpožděným uvolňováním“, se mohou vstřebávat nejlépe, protože obal pomáhá chránit před příliš rychlým rozpadem látky v žaludku.

Jak dávkovat enzymy?

To záleží na konkrétním produktu, který používáte, a na koncentraci. Začněte s nízkou dávkou a postupně zvyšujte, aby vaše tělo dostalo čas na přizpůsobení. Přečtěte si pozorně pokyny, protože dávky se u jednotlivých značek liší. Většina produktů vyžaduje užívání jedné až tří pilulek najednou, někdy i více než jednou denně.

Lze proteolytické nebo trávicí enzymy užívat na lačný žaludek?

Pro dosažení nejlepších výsledků užívejte trávicí enzymy s jídlem, přibližně 10–20 minut před každým jídlem. Proteázový doplněk lze užívat mezi jídly. Začněte tím, že budete užívat enzymy s přibližně dvěma jídly denně a podle potřeby upravíte dávkování.

Jak rychle fungují enzymy?

Můžete si všimnout zlepšení trávení po několika dnech, nebo může to trvat déle, než dosáhnete dalších výsledků. Užívejte enzymy po dobu nejméně několika měsíců, abyste získali co největší užitek.

Příznaky, příčiny a rizikové faktory nedostatku

Wobenzym 800 tablet od Mucos Pharma s proteolytickými enzymy, 300 tablet

Existují určité příznaky, které mohou naznačovat, že pravděpodobně neprodukujete dostatek enzymů přirozeně a / nebo nedostáváte dostatek ze své stravy. To z vás dělá dobrého kandidáta na proteolytickou enzymatickou terapii (jinými slovy, doplňování).

Mezi příznaky nedostatku enzymů patří:

  • přebytek plynů
  • špatné trávení
  • pálení žáhy
  • průjem a zácpa
  • předčasné vrásky na pokožce
  • tuhost kloubů
  • šedé vlasy
  • nízká výdrž nebo nedostatek energie

Tělo je nuceno využívat obrovské množství své energie trávením, čemu někteří odborníci říkají „mrtvé potraviny“ (potraviny bez obsahu enzymů). Jedná se o potraviny, které byly vařené – například pečené, smažené, vařené nebo konzervované – a také zpracované, ozářené, sušené a zmrazené.

To zahrnuje potraviny, které jsou vyráběny se spoustou konzervačních látek a obsahují příliš velké množství soli/sodíku. To je problém, protože sodík ničí enzymy v potravinách a snižuje jejich přirozené vlastnosti.

Nedostatek enzymů může vést k zažívacím potížím, stařeckým skvrnám, alergiím, zhoršení zraku, syndromu chronické únavy, ztrátě paměti a chronickým onemocněním.

Někdy je náročné zjistit, zda máte problém kvůli nedostatku enzymů, protože mnoho z těchto příznaků souvisí se stárnutím. To je důvod, proč tak často slyšíme, jak lidé tvrdí, že „jen stárnou“, kdykoli se u nich objeví nové příznaky.

Tím, že přijímáme více enzymů pomáháme bojovat s jejich nedostatkem. Změna stravy a zvýšení příjmu enzymů, většinou konzumací celých nezpracovaných potravin, může pomoci přirozeně zpomalit příznaky stárnutí.

Proteolytické enzymy vs. trávicí enzymy vs. pankreatické enzymy

Trávicí enzymy je široký pojem, který zahrnuje pankreatické enzymy, rostlinné enzymy a enzymy z hub.

Všechny enzymy jsou katalyzátory, které umožňují přeměnu molekul z jedné formy na druhou. Trávicí enzymy pomáhají štěpit velké makromolekuly – nacházející se v potravinách, které jíme – na menší molekuly, které jsou naše střeva schopna absorbovat.

Trávicí enzymy jsou rozděleny do tří tříd:

  • proteolytické enzymy potřebné k trávení bílkovin,
  • lipázy potřebné k trávení tuků a
  • amylázy potřebné k trávení sacharidů.

Enzymy pankreatu se nacházejí v zhruba osmi šálcích pankreatických šťáv, které většina lidí denně produkuje. Tyto šťávy obsahují pankreatické enzymy, které pomáhají při trávení, a hydrogenuhličitan, který při vstupu do tenkého střeva neutralizuje žaludeční kyselinu.

Jaké jsou hlavní výhody trávicích enzymů?

Bez nich bychom nemohli zpracovávat potraviny, které jíme. Mezi výhody trávicích enzymů patří:

  • pomáhají léčit potíže s propustností střev
  • pomáhají tělu při odbourávání obtížně stravitelných bílkovin a cukrů, jako je lepek, kasein a laktóza
  • zlepšení příznaků kyselého refluxu a syndromu dráždivého tračníku
  • zlepšení absorpce výživy a prevence nutričních nedostatků
  • působí proti inhibitorům enzymů přirozeně v alergenních potravinách

Jaké jsou nejlepší trávicí enzymy?

Hledejte směs spektra několika enzymů pro zlepšení trávení. Zaměřte se na doplněk, který zahrnuje celou řadu enzymů, včetně některých z následujících:

  • alfa-galaktosidáza
  • amyláza
  • celuláza
  • glukoamyláza
  • laktáza
  • lipáza
  • sladová diastáza
  • proteáza (nebo kyselé proteázy)
  • peptidáza
  • pektináza
  • fytáza

Závěr

Proteolytické enzymy je skupina trávicích enzymů, které jsou potřebné pro trávení bílkovin a jejich štěpení na menší jednotky zvané aminokyseliny. Proteolytické enzymy jsou také známé jako proteázy.

Tři hlavní proteázy jsou pepsin, trypsin a chymotrypsin. Enzym proteázy štěpí bílkoviny nacházející se v mase, drůbeži, rybách, ořechách, vejcích a sýrech a může být užitečný pro lidi s potravinovými alergiemi nebo pro ty, kteří mají potíže s trávením bílkovin.

Jaké jsou výhody proteolytických enzymů? Pomáhají kontrolovat záněty, předcházet srdečním onemocněním, podporovat imunitní systém a chránit tlusté střevo před oxidačním stresem.

Mezi lidi, kteří mohou mít prospěch z proteolytické enzymové terapie pomocí doplňků stravy, patří ti, kteří mají zánětlivé onemocnění střev, nízkou hladinu žaludeční kyseliny (hypochlorhydria), nedostatečnost enzymů, nedostatek pankreatu, autoimunitní onemocnění, zácpu, průjem, nadýmání, záněty kloubů a vysoké riziko pro rakovinu tlustého střeva.

Potraviny, které vám mohou pomoci poskytnout proteolytické enzymy, zahrnují ananas, papáji, kiwi, fermentované mléčné výrobky, miso, kysané zelí a kimchi. Mezi další zdroje přírodních trávicích enzymů patří surové ovoce a zelenina, avokádo, včelí pyl, jablečný ocet a surový med.