kapsaicin

Co je kapsaicin a jaké jsou jeho přínosy?

Kapsaicin (capsaicin) jako molekulární sloučenina, která se nachází v pikantních papričkách, nemá žádné nutriční hodnoty, jako jsou kalorie nebo další živiny. Nachází se v každé části pepře kromě semen, i když nejvyšší koncentrace kapsaicinu je ve vnitřní stěně, kde se semena papričky přichycují.

Kapsaicin má slibné výsledky při hubnutí, boji proti rakovině a chronické bolesti. Kapsaicin se totiž váže na tzv. vaniloidní receptor známý jako TRPV1, který je signalizován teplem a také přijímá signály, když jsou buňky v těle fyzicky “spáleny” nebo porušeny.

Jakmile se molekula kapsaicinu naváže na receptor TRPV1, je vyslán signál k mozku, že nastala žhavá nebo pálivá “událost”, což způsobuje mírnou zánětlivou reakci, která má za následek opravu postižených buněk. Při této reakci se pravděpodobně projevují pozitivní přínosy kapsaicinu.

Zdravotní přínosy kapsaicinu

Potentiálně snižuje riziko rakoviny

Z mnoha výhod, které jsou připisovány kapsaicinu, jen málo z nich bylo přezkoumáno tak podrobně, jako je jeho silný účinek v boji proti rakovině.

Například různé studie ukazují, že kapsaicin může účinně bojovat proti rakovině prostaty, včetně studie z roku 2006 na Lékařské fakultě UCLA, která uvádí, že má „hluboký antiproliferativní účinek“ na tento typ rakoviny. Výzkumníci zjistili, že užívání kapsaicinu orálně významně pozastavilo šíření buněk karcinomu prostaty a způsobilo apoptózu (smrt buněk) u více než jednoho typu buněk karcinomu prostaty.

Ve studii na pískomilech (hlodavce), vědci zjistily, že kapsaicin je účinný proti gastritidě vyvolané H. pylori, infekci žaludeční sliznice způsobené pronikáním bakterií do vnitřní sliznice. Tento stav je obzvláště znepokojivý v rozvojových zemích kde životní podmínky jsou stísněné a kde H. pylori baktérie jsou nejvíce rozšířené. Kapsaicin, spolu s piperinem, v této studii působil na snížení zánětu, způsobeného virem a bylo proto určeno, že je užitečnou látkou, jak potenciálně zabránit další fázi této bakteriální infekce: rakoviny žaludku.

Další typ rakoviny, u kterého kapsaicinu může být užitečný, je v boji proti rakovině prsu, druhý nejzávažnější typ rakoviny u žen. Už nějakou dobu je zřejmé, že kapsaicin má schopnost indukovat apoptózu v konkrétních buňkách karcinomu prsu, ale další průlomová studie byla zveřejněna v Jižní Koreji koncem roku 2015, která zjistila, že kapsaicin může také pomoci zabít další typ buňky: kmenové buňky karcinomu prsu.

Tento objev je obzvláště důležitý, protože kmenové buňky, které zůstanou po smrti jiných rakovinných buněk, jsou ty, které jsou odpovědné za opakování onemocnění.

kapsaicinové tablety
Kapsaicinové tablety MinciNov od Les 3 Chenes

Kapsaicin byl zkoumán důsledně v souvislosti s jeho vlivem na primární efúzní lymfom (PEL). Tato forma non-Hodgkinova lymfomu je vzácná a je spojena s HIV.

Existuje také výzkum, který naznačuje, že kapsaicin může pomoci snížit velikost a četnost některých plicních nádorů.

Obecně, výzkum obsahuje četná tvrzení, že léčba kapsaicinem, spolu s dalšími užitečnými nutričními doplňky, je vysoce potenciální léčbou rakoviny mnoha druhů. Bylo zjištěno, že kapsaicin má pozitivní vliv na zmenšení nádoru, prevenci metastáz (nové nádory nacházející se mimo původní místo rakoviny), což způsobuje apoptózu (buněčná smrt) u různých modelů rakoviny a dokonce potenciálně předchází vzniku rakoviny na prvním místě.

Zajímavé je, že kapsaicin má také prospěch z rakoviny mimo rakovinné buňky. Je také k dispozici ve formě krému, která se používá pro nejrůznější nemoci, včetně ústních vředů, které jsou běžnými vedlejšími účinky chemoterapie a radiační terapie.

Snižuje výskyt klastrových bolestí hlavy

Použití kapsaicinu je běžnou technikou úlevy od bolesti, o které se podrobněji píše níže v článku. Jedním z konkrétních léků proti bolesti, které obvykle obsahují krémové formy tohoto přírodního léku proti bolesti, je léčba klastrových bolestí hlavy. Odlišné od migrény nebo tenzní bolesti hlavy, tyto opakující se, specifické bolesti hlavy jsou pacienty popsány jako nejhorší bolest, jakou kdy zažili, přičemž některé ženy ji dokonce porovnávají s bolestí při porodu.

Jsou vzácné, ale klastrové bolesti hlavy jsou vysilující a mohou trvat šest až dvanáct týdnů. Existuje mnoho možností životního stylu a dietních úprav, které jsou užitečné při léčbě, včetně aplikace kapsaicinového krému na vnitřní straně nosní dírky na té straně hlavy, která vás bolí. Opakovanou aplikací kapsaicinového krému pacienti zjistili, že frekvence jejich bolestí hlavy se snížila až na každých 60 dní po ukončení této možnosti léčby ve studii provedené Institutem interního lékařství a klinické farmakologie na univerzitě ve Florencii v Itálii.

Ulevuje od bolesti

Kapsaicin (capsaicin) je vhodný prostředek pro zmírnění bolesti. Důvody pro toto tvrzení jsou neznámé, ačkoli vědci stále odhalují více a více o mechanismech účinků látky, která přispívá k úlevě. Zdá se, že kapsaicin z velké části poskytuje analgetickou úlevu aktivací receptoru TRPV1, který pak způsobuje, že mozek uvolňuje neurotransmiter nazývaný „substance P.“

Zejména kapsaicin ve formě krému se kapsaicin používá po mnoho let k léčbě bolestí související s osteoartritidou, revmatoidní artritidou a fibromyalgií, stejně jako k určitým druhům bolesti kloubů.

V poslední době výzkumníci zkoumali způsob injekce vysoce čištěného kapsaicinu do chrupavky a šlach připojených k poškozené části rotátoru. I když to nevedlo k urychlení procesu hojení, jak bylo původně očekáváno, významně to změnilo reakci na bolest, což z kapsaicinu učinilo dobrý kandidát na léčbu bolesti pro tento zdravotní stav.

Napomáhá léčit psoriázu

Kromě léčby bolesti je kapsaicin již dlouho znám pro svou schopnost léčit různé kožní stavy, včetně suchého svědění kůže tzv. psoriázy. Substance P. se zdá být účinnou léčbou tohoto stavu, jak vyplývá z výzkumu, že pokračující aplikace kapsaicinového krému vykazuje dramaticky snížené získání lupénky na kůži. Pacienti však uvedli, že počáteční aplikace kapsaicinového krému doprovázel pocit menšího pálení, svědění a bodání, které zmizelo po prvních několika aplikacích.

Napomáhá při léčbě diabetu

Kapsaicin, stejně jako mnoho dalších funkcí zdravých potravin, je velmi užitečný při prevenci a léčbě diabetu. Konzistentní konzumace potravin s vysokým obsahem této živiny prokázala zlepšení krevního cukru a inzulínové reakci u mužů i žen a také u žen s gestačním diabetem.

Bolestivý stav spojený s diabetem, diabetická neuropatie, může být také léčen kapsaicinovým krémem, aby se snížily reakce na bolest.

Napomáhá při snížování hmotnosti

Pokud se snažíte zhubnout, měli byste pravděpodobně zvážit konzumaci potravin bohatých na kapsaicin, jako jsou chilli papričky. Výzkum zjistil, že konzumace těchto kořeněných potravin může snížit tělesnou hmotnost, rychlost metabolismu, pomáhat spalovat tuk a potlačovat chuť k jídlu u zvířat.

To může být také přínosem pro ty z vás, kteří kombinují cvičení s nutričním přístupem k hubnutí, protože spotřeba kapsaicinu také zlepšuje sportovní výkon a celkovou fyzickou vytrvalost.

Jak používat kapsaicin

Nejjednodušší způsob, jak dostat kapsaicin do vašeho organismu je jíst potraviny, které ho obsahují, a to všechny pepřové odrůdy kromě papriky, která neobsahuje kapsaicin kvůli recesivnímu genu, který se v ní nachází. Pokud nejste zvyklí jíst pikantní jídla, je důležité, abyste si to zvolili pomalu a začněte s velmi mírnými odrůdami.

Můžete zakoupit kapsaicinové tablety ve formě doplňků stravy nebo ve formě kapsaicinového krému. Ve formě krému je vhodný při léčba lupénky, při bolesti kloubů a také při léčba bolestí hlavy.

Nežádoucí účinky kapsaicinu

Kvůli účinku vyvolávajícímu bolest by měl být kapsaicin konzumován a užíván s opatrností. Obecně lze říci, že množství nalezené v běžných potravinách je bezpečné ke konzumaci, ale někdy je spojeno s bolestí žaludku, nevolností, průjmem a jinými zažívacími potížemi. V doplňkové formě se doporučuje celkem ne více než 3 gramy denně.

Je možné, že kapsaicin vyvolává u některých jedinců reflux žaludku, takže pokud se u vás tento jev při požití opakuje při požití kořeněných jídel, je třeba se látce vyvarovat.

Papriky, které jsou obvykle zdravé, mohou u některých lidí vyvolat alergické reakce. Kapsaicin působí jako alkaloid, takže pokud se u Vás objeví příznaky, jako je bolest kloubů, zarudnutí kůže, zažívací problémy nebo jakákoli znatelná zánětlivá reakce, je možné, že jste alergický/á na tuto třídu potravin.

Shrnutí o kapsaicinu

  • Kapsaicin je sloučenina nacházející se v téměř všech typech paprik, která je zodpovědná za to, že jim dodává „žhavost“.
  • Zatímco všechny způsoby, jak látka funguje, zůstávají záhadou, jedním z hlavních způsobů, jak pomoci v boji a léčbě onemocnění, je signalizace receptoru TRPV1, který říká mozku, aby uvolnil Substanci P, neurotransmiter, který produkuje mírnou zánětlivou reakci na opravu poškozených buněk.
  • Je to důležitý nástroj v boji proti rakovině, který má prokázané protinádorové a protirakovinné účinky na různé typy onemocnění, včetně rakoviny plic, žaludku, PEL a prsu.
  • Další zdravotní výhody kapsaicinu zahrnují jeho schopnost poskytovat úlevu od bolesti, zmenšovat frekvenci bolesti hlavy klastrů, léčit lupénku, zvládat cukrovku a pomáhat při hubnutí.
  • Papriky těží z přítomnosti kapsaicinu, který je v nich obsažen, tím, že odradí zvířata, která by zničila pepřová semena. Nicméně, jelikož jsou ptáci imunní vůči této pálivé chuti, pomáhají tak udržovat druh.
  • Měření množství kapsaicinu v paprikách může být obecně určeno jejich „úrovní tepla“, která je definována Scovilleho stupnicí v tepelných jednotkách Scoville. V tomto měřítku má paprička zvaná Carolina Reaper nejvyšší hodnotu.
  • Je důležité, abyste byli s papričkami pomalí a uvědomovali si, že vaše tělo na ně může reagovat negativně, zejména zpočátku. Pokud se objeví závažné komplikace, okamžitě vyhledejte svého lékaře.