Lysin (l-lysin) – aminokyselina proti oparu

Lysin je jednou z esenciálních aminokyselin, jež jsou ty, které tělo nemůže vyrobit a které musíme získat z potravy nebo z jiných zdrojů. Možné přínosy doplňků stravy s L-lysinem pro zdraví zahrnují příznivý vliv na opary, snížení krevního tlaku a prevence nedostatku lysinu.

Z několika set aminokyselin nalezených v přírodě je 20 nezbytných pro tvorbu bílkovin a pouze 10 z těchto 20 aminokyselin může být produkováno tělem. Zbývajících 10 je označováno jako „esenciální“ aminokyseliny, protože je lidé potebují pro udrení zdraví. Nedostatek aminokyselin způsobuje degradaci vnitřních buněk a může vést k obrovským problémům, takže je důležité dostatek z nich ve vaší stravě. Obvykle trpí nedostatkem zejména lysinu a glutaminu.

Co je lysin?

Lysin, také nazývaný L-lysin, je aminokyselina, která je nezbytná pro mnoho tělesných funkcí. Esenciální aminokyseliny jsou nejčastěji stereoizomery, což znamená, že existují ve dvou variantách, které jsou navzájem identické jako zrcadlové obrazy. Existují jak D-, tak L- formy těchto aminokyselin a L- forma se používá při syntéze bílkovin, a proto se nachází v potravinách a doplňcích stravy. Z tohoto důvodu většina lidí jednoduše označuje tuto živinu jako „lysin“.

Existuje mnoho vlastností L-lysinu, od jeho použití pro léčbu oparů až po potenciální doplněk srtavy proti úzkosti. Lysin může být užíván orálně, ale nejlépe se vstřebává do těla, když je konzumován potravou. Vyskytuje se ve velkém množství v různých druzích masa, fazolí, sýrů a vajec.

Konkrétně je L-lysin velmi důležitý při tvorbě karnitinu, který přeměňuje mastné kyseliny na energii a také snižuje hladinu cholesterolu. Zdá se také, že hraje roli při vstřebávání vápníku a pomáhá tělu vytvářet kolagen, který pomáhá při růstu a údržbě kostí a pojivové tkáně (včetně kůže).

L-lysin jako prostředek pro boj s nemocemi prospívá lidskému tělu různými způsoby, z nichž mnohé teprve nedávno procházejí výzkumem.

Přínosy lysinu pro zdraví

Lidský organismus potřebuje lysin pro normální fungování. Je to klíčová složka bílkovin, která hraje roli při napomáhání růstu a zotavení tělesné tkáně z poškození. Mezi dalšími vlastnosti lysinu patří:

  • pomáhá tělu vstřebávat vápník, železo a zinek
  • podporje růst kolagenu
  • pomáhá produkovat enzymy, protilátky a hormony
  • podporuje imunitní systém

Když nemáme dostatečné množství lysinu, mohou se objevit následující příznaky:

L-lysin na opar
L-lysin 1000 mg od Natures aid
  • únava
  • špatné soustředění
  • podrážděnost
  • nevolnost
  • červené oči
  • ztráta vlasů
  • anorexie
  • anémie
  • problémy s reprodukčním systémem

Lysin protií oparu

Pokud jste už někdy slyšeli o L-lysinu, je to pravděpodobně ve spojení s přírodním lékem na opary. Lysin může snížit propuknutí a frekvenci herpetických virů a pomoci kontrolovat opar (herpes virus). Opary jsou výsledkem viru herpes simplex-1, označovaného také jako HSV-1, a přibližně 67 procent lidí mladších 50 let je virem nakaženo, i když nikdy nevykazují příznaky. HSV-2 je herpes virus zodpovědný za genitální opar, o kterém 85 procent nosičů neví, že ho dokonce má. Některé zdroje doporučují, aby lidé s anamnézou herpetických infekcí užívali 1 000 až 3 000 miligramů (mg) lysinu denně.

Zatímco výzkum je v tomto ohledu nekonzistentní, většina jedinců, kteří používají L-lysin k léčbě oparů, jej hodnotí jako velmi efektivní. Některé studie podporují, že L-lysin může pomoci snížit počet ohnisek HSV, které někdo má, zatímco jiné tvrdí, že ohniska se vyskytují se stejnou frekvencí, ale trvají kratší dobu. Odborníci se obecně shodují, že je nepravděpodobné, že by L-lysin úplně zastavil ohniska, ale může pomoci snížit jejich závažnost a / nebo frekvenci.

Jedna studie používající krém kombinující L-lysin s bylinkami a zinkem zjistila, že u 87 % pacientů opary zmizely během šestého dne léčby, i když tato ohniska obvykle trvají asi 21 dní.

Způsob, jakým lysin může bojovat s opary, není zcela zřejmý, ale jedním z takových důvodů může být způsob, jakým interaguje s argininem, další aminokyselinou, která se v těle produkuje v malém množství. Bylo prokázáno, že arginin zvyšuje rychlost replikace buněk viru herpes a vysoké množství L-lysinu v těle snižuje aktivitu argininu, protože působí proti sobě navzájem.

Spolu s virem HSV-1, který způsobuje opary, může L-lysin potenciálně pomoci zmírnit genitální herpes způsobený HSV-2 pomocí stejného mechanismu, ačkoli výzkum je stále nejasný.

Lysin zvyšuje absorpci vápníku

Konzumace L-lysinu je spojena s lepší absorpcí vápníku, což vede některé k přesvědčení, že může pomoci lidem s osteoporózou nebo s rizikem osteoporózy. Dosud nebyly provedeny žádné studie týkající se souvislosti mezi L-lysinem a osteoporózou, ale kvůli důležité roli vápníku pro zdraví kostí, logicky lysin může být prospěšný pro řídnoucí kosti.

Ve skutečnosti je vápník vhodný nejen pro kosti – konzumace vhodného množství vápníku je spojena s hmotností, prevencí rakoviny, redukcí symptomů PMS, zdraví zubů, zdraví nervů a svalů a prevencí cukrovky.

Vliv na krevní tlak

Podle jedné malé studie může lysin pomoci snížit vysoký krevní tlak u lidí, jejichž příjem této aminokyseliny v potravě je nedostatečný. Je však nutný další výzkum v této oblasti, než však odborníci mohou určit, zda je lysin účinnou léčbou vysokého krevního tlaku.

L-Lysin a cukrovka

Výsledky malé studie na 12 zdravých dobrovolnících naznačují, že lysin může po jídle zpomalit růst hladiny glukózy v krvi. Tento objev by mohl vést k účinné léčbě lidí s diabetem, stále však existuje potřeba dalšího výzkumu.

Jednou z nejobtížnějších věcí u pacientů s cukrovkou je zvýšené riziko infekce a dalších stavů souvisejících s cukrovkou. V posledních několika letech byla v této souvislosti věnována velká pozornost velké přítomnosti konečných produktů pokročilé glykace, zkráceně označovaných jako AGE.

Tyto AGE jsou součástí procesu stárnutí v těle u všech lidí, ale u pacientů s diabetem jsou ve velmi vysokých koncentracích. Zapojují se do mnoha zdravotních stavů souvisejících s cukrovkou, což vede vědce ke studiu terapií, které zahrnují zastavení AGE ve velkém množství.

Zdá se, že jednou z výhod L-lysinu pro diabetiky může být zastavení tvorby AGE u diabetiků prevencí specifických cest glykace, které vedou k těmto produktům, a pomáhat tak předcházet infekci. Přidání L-lysinu tedy prospívá těm, kteří dodržují diabetický dietní plán, pokud jsou do něj zahrnuty lysinové potraviny.

Ostatní výhody

Vzhledem k funkcím, které lysin v těle podporuje, se vědci zajímají o potenciál lysinu pro:

  • prevence ztráty svalové hmoty a problémů s pohybem u starších lidí
  • zmírnění úzkosti
  • prevenci úbytku kostí a osteoporózy tím, že tělo pomáhá absorbovat vápník
  • podpora zdravého růstu kůže
  • ošetření šindelů
  • zmírňující krevní tlak
  • zabraňuje hromadění plaku v tepnách
  • podporuje růst vlasů
  • budování svalů u sportovců a kulturistů
  • pomáhat sportovcům zotavit se z intenzivního tréninku

Nejlepší zdroje lysinu

Lysin je přítomen v mnoha různých potravinách. Primárními zdroji jsou živočišné produkty, jako je maso a mléčné výrobky. Pro vegetariány a vegany jsou to luštěniny a pšeničné klíčky.

Následující potraviny pomohou naplnit denní doporučený příjem lysinu: červené maso, kuře, vejce, ryby, jako je treska nebo sardinky, fazole, čočka, parmezán, tvaroh, pšeničné klíčky, ořechy, sójové boby, pivovarské kvasnice, spirulina, typ řas, které výrobci komprimují a prodávají ve formě tablet nebo prášku.

l lysin solgar

Jamieson Lysin 1000 mg se zinkem a vitaminem C 60 tbl.

Lekarna.cz

solgar lysin

Solgar L-Lysin 1000 mg 50 tbl.

Pilulka.cz

natures aid lysin

NaturesAid L-Lysin 1000 mg 60 tbl.

Elanatura.cz

10 potravin s nejvyšším obsahem lysinu je:

  • Libové a jehněčí maso – 3 582 miligramů / 100 gramů
  • Parmezán – 3 306 miligramů / 100 gramů
  • Krůtí a kuřecí maso – 3110 miligramů / 100 gramů
  • Vepřové maso – 2 757 miligramů / 100 gramů
  • Pražené sójové boby – 2 634 miligramů / 100 gramů
  • Tuňák – 2 590 miligramů / 100 gramů
  • Krevety – 2 172 miligramů / 100 gramů
  • Dýňová semínka – 1386 miligramů / 100 gramů
  • Vejce – 912 miligramů / 100 gramů
  • Bílé fazole – 668 miligramů / 100 gramů

Vedlejší účinek lysinu

Užívání doplňku stravy l-lysin je velmi bezpečné a nezdá se, že by způsobovalo mnoho vedlejších účinků. Většina lidí může užívat denní dávku až 3 gramů lysinu bez vedlejších účinků. Zvýšení dávky lysinu na 10–15 g denně může mít za následek zažívací potíže, jako například:

  • průjem
  • nevolnost
  • žaludeční křeče

Existují zprávy o souvislosti mezi doplňky s lysinem a problémy s ledvinami a studie na zvířatech naznačují, že doplňky stravy s lysinem mohou zvyšovat riziko vzniku žlučových kamenů a vyšší hladiny cholesterolu.

Jak používat a dávkovat lysin?

Lidé obvykle dvkují lysin orálně, ale mohou ho také aplikovat na kůži, například k léčbě oparů. Odborníci se domnívají, že lysin je nejúčinnější, když ho lidé berou na lačný žaludek se sklenkou vody.

Vědci odhadují, že 70 kilogramová (kg) osoba potřebuje kolem 800–3 000 mg lysinu denně. Tělesná hmotnost člověka ovlivňuje potřebné množství následovně:

  • 12 mg / kg tělesné hmotnosti pro dospělé
  • 44 mg / kg pro děti ve věku 11 až 12 let
  • 97 mg / kg pro kojence ve věku 3 až 6 měsíců

V rozvinutých zemích má většina lidí dostatek lysinu, aniž by museli upravovat svůj jídelníček. Lidé, kteří nejí živočišné produkty, včetně masa, mléčných výrobků a vajec, by však měli zajistit, aby z rostlinných zdrojů získali dostatek lysinu.

Lidé zotavující se z popálenin nebo jiných těžkých zranění a jednotlivci, kteří často provádějí trénink s vysokou intenzitou, mohou mít prospěch z vyššího než průměrného denního příjmu lysinu.

Odborníci nadále zkoumají účinné dávky pro klinické účely. Některé studie prokázaly výhody u dávek 100 mg až 4 g denně.

Lidé, kteří používají aminokyselinu lysin k posílení kondice, mohou získat více, pokud ji užijí před spaním nebo cvičením.

Interakce s ostatními léky

Lysin interaguje s argininem, což je aminokyselina, která podporuje oběhový systém. Užívání velkého množství lysinu může snížit schopnost těla “hýbat” argininem systémem.

Upozornění

Lysin může také interagovat se skupinou antibiotik nazývaných aminoglykosidy, což může vést k poškození ledvin. Lékaři obvykle dávají tato antibiotika, mezi něž patří streptomycin a neomycin, injekčně k léčbě závažných infekcí.

Protože L-lysin zvyšuje vstřebávání vápníku, lidé by měli sledovat, kolik vápníku berou, když používají doplňky lysinu.

Rizika

  • Lékaři nedoporučují doplňky lysinu pro děti ani pro těhotné nebo kojící ženy.
  • Lidé, kteří užívají doplňky stravy s L-lysin, by měli monitorovat hladinu cholesterolu z důvodu možného spojení s vyšším cholesterolem.
  • Každý, kdo má problémy s ledvinami nebo játry, by se měl vyhýbat užívání lyzinových doplňků stravy.

Historie l-lysinu

L-lysin poprvé objevil vědec známý pouze jako Dreschel v roce 1889, který dokázal izolovat aminokyselinu z kaseinu nebo mléčné bílkoviny. Přesná struktura molekuly byla zaznamenána jen o tři roky později. Výzkum L-lysinu pokračoval v roce 1928, kdy jej Vickery a Leavenworth připravovali v krystalické formě, poté jej dokončili vědci Fischer a Weigert, když byl zcela syntetizován.

Lysine byl také předmětem dosud největšího soudu pro stanovení cen v USA, který získal obrovské vyrovnání ve výši 100 milionů dolarů a tři odsouzené vedoucí pracovníky, kteří si za tento čin odseděli ve vězení. Případ byl předmětem filmu „Informátor“ – film z roku 2009 v hlavní roli Matt Damon.

Souhrn

Lysin je esenciální aminokyselina. Je jedním ze stavebních kamenů bílkovin a je nezbytný pro lidské zdraví. Tělo neprodukuje lysin samo o sobě, ale většina lidí přijímá potravu dostatečně, aby uspokojila základní zdravotní potřeby. Lysin má velmi málo známých vedlejších účinků.

Vědecké údaje o některých výhodách lysinu nejsou zatím zcela přesvědčivé. Mnoho lidí však zkoumá používání doplňků lysinu, zejména u sportovců a lidí, kteří nejedí živočišné produkty. Nejvhodnější je konzultovat použití jakéhokoli doplňku stravy s lékařem.