Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je v Česku nejznámější a nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva. Ve střední Evropě je v současné době vnímána jako expandující druh. Je ale také široce využívána jakožto léčivá bylina či jako důležitá část potravy kachňat či housat při malochovu této drůbeže. V České republice se kromě ní běžně vyskytuje ještě její menší a méně nápadná příbuzná kopřiva žahavka.

Sbírá se list (Folia urticae) nebo nať (Herba urticae), někdy i oddenek (Radix urticae) či květ (Flos urticae). Drogu je možné sbírat od jara do září, nejlépe ale pouze od jara do konce května, kdy bývá nejúčinnější. Suší se co možná nejrychleji ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 50 °C. Listy obsahují množství chlorofylu (až 1%), asi 15% minerálních látek, z nichž důležitý je zejména hořčík, dále karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, již výše uvedené aminy acetylcholin (asi 1%), histamin (asi 0,5%) a serotonin (asi 0,02%), sacharidy (např. arabinózu, galaktózu, glukózu, manózu), vitamíny (např. B2 a zejména v mladých listech vitamín C), aminokyseliny, glukoniny (snižují hladinu krevního cukru), třísloviny (které “zastavují krvácení”), fytoncidy, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou (B6), křemičitou (která má zřejmě močopudné účinky) a další látky.

Mezi účinné látky obsažené v kopřivě patří kyselina křemičitá, kyselina mravenčí, histamin, acetylcholin, serotonin, sloučeniny vápníku, draslíku, železa a sodíku,* sirné látky, kyselina pantotenová, *vitamíny a další látky. Kopřiva obsahuje také značné množství chlorofylu.

Použití

kopriva-dvoudoma-02Kopřiva je léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu. Má též dobrý vliv i na  slinivku břišní, proto se kopřivou snižuje i obsah cukru v krvi. Léčí i nemoci a záněty močových cest a  chorobné zadržování (zástava) močení. Protože současně vyvolává dobrý průběh stolice, je velmi vhodná  na jarní kúry.

Od určitého věku se snižuje obsah železa v těle. V důsledku toho se dostaví stavy únavy a  vyčerpanosti, člověk se cítí starým a málo výkonným. V takovém případě možno s úspěchem používat  čerstvou kopřivu pro její obsah železa. Pomáhá nám překonat tento stav. Po kopřivové kúře se poměrně  rychle cítíme tělesně lépe, vrací se nám energie a tvořivá síla, ba i náš vnější vzhled se viditelně zlepší.

Vnější použití

Zevně lze kopřivovou nať použít v nálevu na obklady a omývání na špatně se hojící rány. Má protizánětlivý a hojivý účinek, je proto vhodná na drobné popáleniny, proleženiny či odřeniny. Je dobrá také k omývání vlasů, zejména mastných. Kopřivové extrakty jsou součástí řady kosmetických přípravků.

Vnitřní použití

Vnitřně se kopřiva užívá ve formě nálevu – čaje. Sušená kopřivová nať a listy jsou součástí řady čajových směsí, například metabolických, protirevmatických, hemoroidálních, expektoračních či diuretických. Kopřivový čaj podporuje celkový metabolismus organismu. Čaje je vhodné pít při dlouhodobých chorobách, při poruchách výživy, ke zvýšení regenerace tkání, jelikož působí povzbudivě a tonizačně nejen na metabolismus, ale i na fyziologické funkce organismu. Kopřiva působí močopudně a antisepticky, proto je vhodná na záněty močových cest, při zvýšené tvorbě kyseliny močové a při tvorbě močových kamenů. Také zastavuje krvácení a snižuje hladinu krevního cukru. Je možné použít kopřivu jako pomocný prostředek při zánětech horních cest dýchacích.

Kopřiva je velmi oblíbená v lidovém léčitelství. Lidově se využívá na trávicí obtíže, jako podpůrný přípravek při léčbě diabetu či k léčbě chudokrevnosti. Lidové léčitelství také doporučuje šlehat staršími čerstvými kopřivami revmatické klouby.

Diabex

Diabex na snížení hladiny krevního cukruDiabex je přírodní bylinný produkt určený k udržení hladiny krevního cukru. Doporučuje se k normalizaci hladiny cukru u diabetu typu II. Složky v produktu účinkují na uvolňování insulinu ze slinivky břišní a tím mírní nepříjemné příznaky u pacientů trpící vysokou hladinou cukru v krvi. Diabex může být přijímán společně s ostatními protidiabetickými doplňky stravy a nemá účinek na současně přijímané léky.