Kava Kava

Kava Kava (Pepřovník opojný) – přínosy a tradiční použití

Kava Kava se nachází v západní oblasti Tichého oceánu. Je to rostlina, u které se předpokládá, že má sedativní účinky, stejně jako léčivé vlastnosti. Díky svým výhodám je již tisíce let využívána tradičními kulturami.

Kořeny této rostliny jsou obvykle rozžvýkané nebo rozemleté ​​a přidané do vody. V těchto kulturách je pití nápoje Kava Kava ekvivalentní konzumaci alkoholu nebo vína v západních kulturách. Obvykle se pije na ceremoniích a na společenských setkáních.

Vědci extrahovali kavalaktony z této rostliny a vytvořili doplněk stravy. Při užívání tohoto doplňku mají lidé uklidňující pocit, umožňující uživateli lépe relaxovat. Kava Kava se používá k léčbě různých onemocnění včetně nespavosti, úzkostných poruch a dalších stavů nervového systému. Uvádí se, že má i vliv na kognici, ale ne bez vedlejších účinků.

Co je Kava Kava?

Latinský název (Piper methysticum) neboli pepřovník opojný. Její kořeny pomáhají uživatelům podporovat větší pocit pohody, zatímco uklidňuje nervy.

Tomuto keři se daří v teplém, vlhkém podnebí, kde vyrůstá až do  výšky 2,5 metrů. Jak již bylo řečeno, již dlouho je rostlina součástí kultury jižního Pacifiku, působí proti stresu a zároveň má společenskou symboliku. Kava Kava byla používána v rámci slavnostních akcí již více než 3000 let.

Jak funguje pepřovník opojný?

Jak Kava Kava funguje není zcela zřejmé. Někteří výzkumníci podporují teorii, že pepřovník může fungovat podobně jako léky na zklidnění. Přesněji řečeno věří, že funguje jako benzodiazepiny. Tyto léky zvyšují hladiny GABA v mozku a vytvářejí uklidňující účinek.

Když jsou hladiny GABA zvýšeny, zastaví vaše neurony a omezí přílišné vzrušení a kontrolují jak často k tomuto jevu dojde. Vzhledem k těmto účinkům, se Kava Kava často používá k léčbě příznaků úzkosti. Přestože pomáhá uživatelům se uvolnit, nebrání v soustředění se.

Výhody spojené s Kava Kava

Jedním z hlavních výhod spojených s Kava Kava je její schopnost zaměřit se na různé zdravotní potíže. Porucha spojená s úzkostí je poměrně častá a vytváří ochromující účinky pro lidi, co jsou postiženi.

Sibiřský ženšen 100 kapslí od Jamieson

Někteří dokonce věří, že účinky pepřovníku opojného jsou srovnatelné s některými léky proti úzkosti. To může být způsobeno tím, že Kava Kava ovlivňuje mozkové vlny podobným způsobem jako diazepam. Stejně jako léky proti úzkosti, zvyšuje hladinu GABA, což je jeden z hlavních inhibičních neurotransmiterů. Jakmile se pepřovník spojí s receptory GABA, je zabráněno zvýšení hladiny GABA. Výsledkem je uvolněnější mysl a pocit klidu.

Vzhledem k tomu, že tento doplněk pomáhá snížit stres a úzkost, má se za to, že zlepšuje celkovou náladu. Nejenže se věří, že má vliv na GABA, ale i na hladinu dopaminu. Vzhledem k tomu, že neurotransmiter dopamin přímo ovlivňuje náladu, tak se předpokládá další pozitivní účinek na psychiku.

Pozitivní účinky byly zaznamenány u žen, které trpěly příznaky menopauzy. Byly vyšetřeny dvě skupiny po dvaceti žen, které zahájily léčbu pomocí Kava Kava (70% extraktu kavalaktonu). Po osmi týdnech bylo zjištěno, že návaly horka byly sníženy, zatímco nálada a celková spokojenost se zlepšila u všech žen.

Je třeba provést další výzkum týkající se přínosů Kava Kavy na spánek. Kvůli svým uklidňujícím účinkům se věří, že napomáhá při nespavosti. Existuje výzkum, který naznačuje, že tento doplněk stravy zlepšuje celkovou kvalitu spánku a snižuje čas potřebný k usnutí.

Používá se také k léčbě bolesti, kde působí jako analgetikum. Vzhledem k tomu, že pomáhá relaxovat svaly, může mírnit bolest, která se vyskytla během svalových křečí. To z něj dělá ideální volbu pro jedince, kteří trpí fibrózní myalgií. Vzhledem k tomu, že tato nemoc je spojena s chronickou bolestí svalů a kloubů, může mít Kava Kava prospěch svým uživatelům.

Z hlediska kognitivních funkcí byly zjištěny slabé negativní účinky. Ve skutečnosti některé studie zaznamenaly, že pepřovník opojný skutečně podporuje kognitivní schopnosti. Zlepšila se vizuální pozornost, bdělost a pracovní paměť. Na toto téma bylo provedeno mnoho studií, které zvyšují celkové výhody spojené s tímto doplňkem.

Jaké jsou vedlejší účinky Kava Kava?

Upozornění

Existuje několik výzkumů, ale bylo oznámeno, že Kava Kava má nebezpečné účinky na játra. Tyto účinky jsou podobné jako v případě alkoholu a při užívání některých léčiv. Při pohledu na minulé výsledky, bylo zaznamenáno 25 hlášení poškození jater v důsledku užívání přípravku s pepřovníkem.

I když byl tento účinek nalezen, není jasné jak pepřovník ovlivnil tyto negativní účinky. Může to být přímý výsledek přípravku Kava Kava nebo by to mohlo být spojeno s jinými léky, které způsobily interakci.

Vzhledem k tomu, že existují nějaká vážná rizika je důležité, abyste se konzultovali se svým lékařem dříve, než se rozhodnete používat Kava Kava. Měli byste také začít s nejnižší možnou dávkou, abyste zjistili, jak reagujete. Při užívání přípravku pepřovníku opojného nekonzumujte alkohol nebo jiné léky.

Vzhledem k tomu, že může mít negativní vliv na játra, neužívejte tento doplněk s jinými nootropika, které by mohly způsobit problémy s játry. Pokud si nejste jisti ohledně užití Kava Kava, existuje na trhu mnoho dalších doplňků na bázi vlivu na GABA.

Doporučuje se, abyste použití omezili, jelikož dlouhodobé užití může také způsobit dýchací potíže, vyrážky nebo otoky obličeje. Berte Kava Kava jeden měsíc, poté přerušte její užívání po dobu jednoho měsíce.

Jaká je doporučená dávka?

Při užívání přípravku Kava Kava se doporučuje užívat denně mezi 250 a 500 mg. S tím, co se říká, někteří výzkumníci doporučují, abyste užívali ještě menší dávku. Vzhledem k tomu, že každý jedinec má jinou citlivost, dávkování může vyžadovat experimentování. Nejlépe je brát pepřovník s jídlem, pokud je dávka jen jedna, tak před spaním.