Heřmánek pravý

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla, synonymum Matricaria recutita), také heřmánek lékařský, lidově nazýván rumánek, marunka, harmaníček či kamilka, je léčivá rostlina z čeledi hvězdnicovitých.

Heřmánek je jednoletá, příjemně vonící bylinka dorůstající až 50 cm. Listy má střídavé, přisedlé. Květy v terči jsou obojaké, paprsčité, se žlutou korunou. Květy v paprsku jsou samičí, jazykovité a bíle zbarvené. Plodem této rostlinky je zakřivená, sotva 1mm dlouhá nažka bez chmýru. Heřmánek se vyskytuje v Evropě, Asii, v Austrálii i Severní Americe. U nás heřmánek kvete od května do září a nalezneme jej na polích, pustých místech, vinicích, mezích, hlavně v teplejších oblastech. Heřmánek pravý rozpoznáme od jiných příbuzných druhů jak podle vůně, tak podle typického znaku, čímž je trubkovitý květ, který je vždy uvnitř dutý. Pokud by jste si chtěli vypěstovat heřmánek i doma, stačí zakoupit sáček heřmánkového čaje a vysypat jeho obsah do truhlíku, nebo záhonku.

Heřmánek pravý je často zaměňován za velmi podobný Heřmánek římský a Rmen rolní. Heřmánek pravý je poznat podle typické, intenzivní vůně a žlutého vyklenutého středu květů. Heřmánek římský je nížší a květy nemají charakteristickou vůni. Rmen rolní nemá, na rozdíl od heřmánku pravého, vyklenuté a duté lůžko středu květu. Má také více listů než heřmánek pravý.

Použití

hermanek-pravy-03Heřmánek se hojně využívá v kosmetice a léčitelství. Dá se z něj udělat čaj nebo odvar. Působí jako antiflogistikum (k léčbě zánětů), karminativum, spasmolytikum (uvolňuje křeče) a diaforetikum (zvyšuje pocení). Pomáhá od bolestí, při hojení ran, navozuje celkové uklidnění. Je účinný při zánětech ústní dutiny, očních spojivek a pohlavního ústrojí, při žaludečních a střevních potížích, pomáhá léčit žaludeční vředy, při bronchiálním astmatu, při léčbě infikovaných sliznic a kůže, při alergických reakcích na kůži, uvolňuje křeče zažívadel a střevní plyny. Může na něj být alergická reakce. Při nachlazení se pije čaj a slouží i k inhalacím i při rýmě a chorobách horních cest dýchacích. Je nenahraditelnou léčivkou pro děti, je možné ji podávat už i kojencům.

Z heřmánku používáme k léčebným účelům květ (Flos chamomillae vulgaris). Při sběru a následném sušení bychom měli dbát na několik zásad. Sbírat jej za suchého počasí, sušit jej rychle ve stínu, jelikož je to siličná droga, a květní stopky by neměly být delší jak 2cm.

Vnější použití

Zevně se heřmánek využívá k obkladům na špatně se hojící rány, kožní vyrážky, alergické kožní projevy, lehké popáleniny či na hemoroidy. Heřmánek urychluje hojící se projevy, snižuje bolest a zabraňuje vytvoření jizev. Heřmánkový nálev lze použít jako kloktadlo a k výplachům při onemocnění a zánětech ústní dutiny a hrtanu. Je vhodný na obklady a vymývání očí při zánětech očních spojivek.

Používá se také k ošetření vlasů a pokožky hlavy. Nálev je také vhodný přidat do relaxační koupelové lázně. Velmi se také heřmánek používá v kosmetice. Je obsažen v řadě kosmetických přípravků, v pleťových vodách, mastech, krémech, vlasových přípravcích, ústních vodách a v dalších přípravcích.

Příprava inhalace z heřmánku: 1 polévková lžíce usušených heřmánkových květu se zalije litrem vařící body. Páry se vdechují pod ručníkem.

Nálev k obkladům, výplachům, koupelím či k mytí vlasů: 2 – 3 polévkové lžíce sušených heřmánkových květů se zalijí 500 ml vařící vody. Nechá se 15 minut vyluhovat a poté se přecedí. Nálev se používá vlahý a připravuje se vždy čerstvý.

Vnitřní použití

hermanek-pravy-01Heřmínek je součástí celé řady léčivých čajových směsí. Užívá se zejména jako protizánětlivý přípravek při žaludečních a střevních obtížích. Dále jako pomocný přípravek při léčbě žaludečních vředů či při léčbě bronchiálního astmatu. Heřmánkový čaj příznivě ovlivňuje zažívání, uvolňuje křeče zažívadel, uvolňuje stření plyny, je vhodný při průjmových onemocněních. Lze ho použít při zánětech močových cest a pohlavního ústrojí. U přecitlivělých jedinců může heřmánek vyvolat alergickou reakci.

Nálev pro vnitřní použití: 1 čajová lžička sušených heřmánkových květů se zalije 250 ml vařící vody. Nechá se 15 minut vyluhovat a poté se scedí. Heřmánkový čaj se pije teplý, 3 krát denně po jídle. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.

Účinné léčivé látky

Účinnou látkou je heřmánková silice (chamazulen, bisabolol, spiroéter)s protizánětlivými účinky, dále flavonoidy s protikřečovými účinky, hořčiny a slizy. Dále má heřmánek i dezinfekční účinky a zvyšuje pocení.

Použití

Heřmánek má velmi široké spektrum užití, jak vnitřní tak vnější. Lze jej užívat dlouhodobě, i v kombinaci s předepsanými léky. Při dodržení předepsaného dávkování je bezpečný pro děti i těhotné ženy.