Kozlík lékařský

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) na stres a spánek

Existuje mnoho doplňků stravy na rostlinné bázi, které mají své jedinečné vlastnosti a výhody. Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) neboli valeriana, není výjimkou, jelikož je známo, že zlepšuje spaní a zároveň vhodně působí při nespavosti, ale i při záchvatech paniky. Hodně lidí začínají používat valerianu, aby jim pomohla se uvolnit, sníženit úroveň stresu a zlepšit náladu.

Jak mi může kozlík lékařský prospět?

Kozlík lékařský od Kneipp

Kozlík lékařský není nová rostlina jelikož byla používána už více než 2000 let. Nejčastěji se používala jako mírné, přirozené sedativum. Nyní, když se v západní společnosti stává populárnější, začínají probíhat klinické strudie a výzkumy. Stávající studie již uvádějí účinky kozlíku lékařského (angl. Valerian root) na omezení stresu a zlepšení schopnosti spát.

Kromě psychických komplikací spojených se stresem vznikají i fyzické zdravotní problémy. Zvýšený stres totiž může ovlivnit způsoby spánku, zatímco špatné vzorce spánku mohou zvýšit úroveň stresu. Pro celkové zdraví je nezbytné, abychom měli dostatek spánku. Pro ty, co nemohou usnout a zůstat ve stavu spánku, jim může pomoci valeriana.

Kozlík lékařský aktivuje tzv. GABA receptory. Vzhledem k tomu, že GABA receptory jsou odpovědné za prevenci stresu, kořen valeriany tak může snížit příznaky úzkosti. V podstatě je GABA neurotransmiter, který nám pomáhá uklidnit se, když cítíme úzkost nebo jsme ve stresu.

Valeriana vs. sedativa na předpis

Když užíváte léky na spaní (nebo léky proti úzkosti), tak tyto léčiva se zaměřují na receptory GABA. Bohužel užívání léků je často spojeno s četnými vedlejšími účinky a abstinenčními příznaky. Kozlík lékařský má mnohem mírnější vedlejší účinky, ve srovnání s léky na předpis. Když pacienti užívají léky na předpis, často pociťují ospalost nebo únavu během následujícího dne. Valeriana nevytváří podobné účinky a proto je uznávána za účinné řešení poruch spánku.

Jak dávkovat valerianu?

Při nákupu kozlíku lékařského (Valerian root) chceme získat co nejvyšší úroveň přírodního kořenového extraktu z valeriany. Je to přávě kořen, který obsahuje většinu účinných látek. Doplňky stravy, které jsou vyrobeny ze stonků, květů a listů mohou být levnější, ale mohou také vyžadovat mnohem větší dávky.

Doporučuje se, abyste se vyhnuli nákupu produktů, které jsou v tekuté formě nebo obsahují sušené listy. Je uváděno, že když jsou ponechány po delší dobu, tyto produkty valeriany mohou být toxické.mJako každá inovativní látka, ujistěte se, že jste si dobře vědomi toho, co užíváte. Pokud máte obavy nebo otázky, poraďte se svým lékařem.

Je kozlík lékařský bezpečný?

Valeriana, kozlík lékařský, kořen, 400 mg od Jamieson

V současné době není přesný způsob účinku znám. Klinické studie a výzkumy jsou prováděny s cílem objevit všechny účinky, které tento kořen má na lidské tělo. Jak bylo zmíněno, kořen valeriany byl používán po tisíce let. Jakékoli dosud provedené studie nenalezly žádné závažné vedlejší účinky.

Ačkoli je zapotřebí více studií a testů, uživatelé zaznamenali, že úspěšně užívali tuto bylinu, aniž by měli nějaké závažné vedlejší účinky. Obecný konsensus spočívá v tom, že valeriana je bezpečná bylina. Ve vzácných případech někteří uživatelé po použití extraktu z byliny zaznamenali kožní vyrážku. To sice není běžné při perorálním podání, ale došlo k tomu, když se kozlík lékařský používal topicky (aplikací na kůži).

Pozitivní účinky jsou obecně mírné a trvají až týden, než se dostaví výsledky. Pokud nezaznamenáte žádné účinky během prvního týdne, doporučuje se, abyste nepokračovali v užívání tohoto doplňku stravy, dokud si nepromluvíte se svým lékařem.

Vždy konzultujte užití s lékařem či odborníkem. To platí zejména pro ženy, které jsou těhotné nebo kojí a pro uživatelé, kteří používají léčiva. Je důležité, aby nedošlo k žádným interakcím.

Doporučená dávka

Pokud si zakoupíte extrakt ve formě kapek, můžete dávku aplikovat do bylinného čaje před spaním. Můžete také užívat kapsle, které vám poskytnou dostatečnou dávku aktivní látky. Nejlepší doba podání je asi hodinu před spaním (nedoporučuje se užívat kořen kozlíku déle než dvě hodiny před spaním). To může způsobit, že budete ospalí a proto byste se měli vyvarovat užívání valeriany během dne.

Někteří uživatelé berou malé dávky před stresující událostí. Například, někdo je velmi nervózní před zkouškou nebo projevem. Účinky kořene valeriany jsou stále zkoumány. Proto NEPOUŽÍVEJTE kořen valeriany poprvé při nebo před důležitou událostí.

Pokud nevíte, jaký vliv na vás může aktivní látka mít, neměli byste experimentovat před jednou z těchto souvisejících událostí. Začněte s nejmenší možnou dávkou, odtud můžete zvýšit množství, které užíváte, dokud nenajdete dávku, která je pro vás nejlepší.

Množství kořene, které užíváte, může přímo určit jeho účinnost. Pokud máte v plánu užívat kořen valeriany na krátkou dobu, doporučuje se 500 až 700 mg každou noc. Při této dávce byste měli doplněk přestat užívat po měsíci. Pokud byste chtěli tento kořenový extrakt užívat delší dobu, doporučuje se dávka mezi 200 a 300 mg.