Vilcacora, kočičí dráp

Vilcacora (kočičí dráp), účinky a použití v medicíně

Kočičí dráp (neboli Vilcacora) je jedna z nejlepších antivirových bylin pro posílení imunitního systému a boji s infekcí. Tato silná bylina je nejen antivirotická, ale má také protizánětlivé, antimutagenní a antioxidační vlastnosti. Tyto zdravé prospěšné vlastnosti mohou přispět k tomu, aby se vilcacora stala přírodní léčbou při artritidě, alergií, astmatu, diabetu, syndromu chronické únavy, rakoviny, virových infekcích, vředů, hemoroidů a dalších nemocí.

Vilcacora je dřevitá réva původem z amazonského deštného pralesa může pomoci mnoha vážným zdravotním problémům tím, že pomáhá tělu při odstraňování volných radikálů, které způsobují buněčné poškození. Volné radikály přispívají k řadě menších i závažných zdravotních problémů, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Studie také poukazují na to, že kočičí dráp může stimulovat imunitní systém, rozšiřovat cévy, působit jako diuretikum a uvolňovat střevní stěnu.

Kočičí dráp sice může být současným oblíbeným přírodním doplňkem v Severní Americe, ale má dlouhou historii v Jižní Americe, která se datuje do období civilizace Inků. Vilcacora byla používána jako tradiční medicína domorodými národy v Andách, k léčbě zánětu, revmatismu, žaludečních vředů, úplavice a dokonce i nádorů. Používá se také v jihoamerickém lidovém lékařství k léčbě artritidy, střevních potíží a ran. Jedním z nejpůsobivějších účinků kočičího drápu (lat. unracia tomentosa) je vědecky prokázaná schopnost opravovat DNA.

Vilcacora napomáhá při léčbě artritidy

Mnohonásobné studie potvrdily použití kočičího drápu, aby se přirozeně zlepšily jak osteoartróza, tak symptomy revmatoidní artritidy. Ve studii z roku 2001 bylo zkoumáno 45 subjektů trpících osteoartritidou kolena, kterým byla podávána dávka 100 miligramů denně lyofýzou upraveného kočičího drápu po dobu čtyř týdnů. Vědci zjistili, že „bolest spojená s aktivitou, zdravotní skóre a skóre hodnocení pacienty byly všechny významně sníženy díky přínosům v průběhu prvního týdne terapie.“ Bolest kolenního kloubu v klidu nebo v noci a obvod kolene nebyly významně sníženy kočičím drápem během této krátké studie, ale výsledky vedly vědce k závěru, že užívání vilcacora může být účinná léčba osteoartrózy bez významných vedlejších účinků.

Studie publikovaná v časopise Journal of Rheumatology se zabývala účinky vilcacory na pacienty s aktivní revmatoidní artritidou (RA), kteří v současné době užívají konvenční léky na RA. V této dvojitě zaslepené studii během 24 týdnů léčby extraktem kočičího drápu, vedlo ke snížení bolestivosti kloubů ve srovnání s referenčním vzorkem používající placebo. Extrakt byl získán ze specifického kmene vilcacory, který obsahuje pentacyklické oxindolové alkaloidy, což jsou sloučeniny, které se zdají být modulátory imunitního systému.

Napomáhá při rakovině?

Vědecké studie naznačují, že vilcacora může pomoci eliminovat nádorové a rakovinné buňky ve zkumavkách. Studie in vivo z roku 2001 ukázala, že kůra kočičího drápu (Uncaria tomentosa) zabránila růstu buněčné linie karcinomu prsu MCF7 tím, že má antimutagenní a antiproliferativní účinky na rakovinné buňky.

Vilcacora také prokázala svou schopnost bojovat proti leukémii. Studie z roku 2006, publikovaná v British Journal of Hematology, byla první, která zkoumala antiproliferační a apoptotické účinky pěti vysoce purifikovaných oxindolových alkaloidů Uncaria tomentosa, včetně isopteropodinu, pteropodinu, isomitrapylinu, uncarine F a mitraphylline. Čtyři z pěti alkaloidů inhibovaly proliferaci lidských leukemických buněk v laboratoři, ale vědci zjistili, že pteropodin Vilcacory a uncarine F měly zvláště působivé výsledky. Tyto alkaloidy byly nejúčinnější jak při inhibici růstu lidských leukemických buněk, tak při indukci buněčné smrti nebo apoptózy. To ukazuje na tyto specifické alkaloidy, které mají významný potenciál nejen zastavit růst rakoviny, ale také zabíjet samotné rakovinné buňky.

Studie z roku 2015 také zjistila, že vilcacora může být zvláště prospěšná pro pacienty s pokročilou rakovinou zlepšením jejich kvality života a snížením únavy. To vše činí vilcacoru potenciálně účinnou přírodní léčbou rakoviny.

Opraví poškozenou DNA po chemoterapii

Pharma Activ Vilcacora 3000 Forte 200 kapsl�
Pharma Activ Vilcacora 3000 Forte 200 kapslí

Studie in vivo ukázaly, že ve vodě rozpustné extrakty vilcacory (C-Med-100) mohou zlepšit a urychlit opravu DNA, mitogenní odpověď a obnovu leukocytů po chemoterapii indukovaném poškození DNA. Chemoterapie je běžná léčba rakoviny s mnoha negativními vedlejšími účinky, včetně poškození DNA zdravých buněk.

Studie z roku 2001 zkoumala účinky použití ve vodě rozpustného extraktu vilcacory (250 a 350 miligramů denně) po dobu osmi týdnů u dospělých dobrovolníků, kteří dříve podstoupili chemoterapii. Výsledky byly opravdu pozoruhodné. V obou skupinách, které používaly kočičí dráp, došlo k významnému snížení poškození DNA a současně k zvýšení opravy DNA, ve srovnání s referenční skupinou. Skupiny, které extrakt používaly zaznamenaly také zvyšenou proliferaci bílých krvinek, což je významný nález, protože chemoterapie obvykle snižuje počet bílých krvinek a zvyšuje riziko infekce.

Studie z roku 2006 chtěla zhodnotit schopnost ve vodě rozpustného extraktu kočičího drápu urychlit opravu DNA v lidské kůži. Vědci zjistili, že extrakt chrání lidské kožní buňky před smrtí indukovanou ultrafialovým zářením. Jak? Zvýšením schopnosti kožních buněk opravit poškození DNA způsobené UV zářením. Výzkumní pracovníci došli k závěru, že extrakt z vilclacory může být považován za přírodní ochranu při opalování.

Snižuje vysoký krevní tlak

Studie kočičího drápu pro léčbu hypertenze naznačují, že může být užitečný pro přirozené snížení vysokého krevního tlaku. V tradiční čínské medicíně, různé druhy vilcacory (Uncaria rhynchophylla) jsou používány ke snížení krevního tlaku, stejně tak pro zlepšení různých neurologických symptomů. Ukázalo se také, že vilcacora omezuje agregaci krevních destiček a tvorbu krevních sraženin. To znamená, že vilcacora by mohla být nápomocna při odvrácení infarktu a mrtvice nejen snížením krevního tlaku a zvýšením cirkulace, ale také omezení tvorby plaků a krevních sraženin v tepnách, srdci a mozku.

Schopnost různých odrůd kočičích drápů zlepšit krevní tlak byla připsána alkaloidu zvanému hirsutin. Bylo zjištěno, že tento alkaloid podporující zdraví specificky působí na vápníkové kanály v srdci a cévách jako blokátor vápnikových kanálů. Proč je to významné? Blokátory vápníkových kanálů mohou snižovat krevní tlak tím, že blokují vstup vápníku do buněk srdce a stěny cév. Blokátory váníkových kanálů také rozšiřují a uvolňují samotné cévy, což napomáhá zdravému a hladkému proudění krve.

Posiluje imunitní funkci

Studie na zvířatech i na lidech prokázaly silný vliv vilcacory na posílení imunitního  systému. V jedné studii na zvířatech výzkumníci poskytli subjektům ve vodě rozpustný extrakt z kočičího drápu (Uncaria tomentosa) po dobu osmi týdnů. Zjistili, že tato suplementace významně zvyšuje počet bílých krvinek v boji proti infekci. Výzkumníci také pozorovali opravu DNA, a to jak jednovláknové tak dvouvláknové. Tyto dva velmi působivé nálezy nebyly doprovázeny doprovázeny žádnými příznaky akutní nebo chronické toxicity.

Další studie u lidí zkoumala dospělé jedince, používající  vilcacora po dobu dvou měsíců před očkováním proti pneumonii. Výsledky ukázaly „statisticky významné zesílení imunitního systému“ u jedinců užívajících doplňky s kočičím drápem ve srovnání s kontrolní skupinou. I když v žádném případě nepodporujeme očkování proti pneumonii (zejména pokud existuje velké množství přírodních způsobů prevence a léčby příznaků pneumonie), je to významná studie zaměřená na účinky vilcacory na posílení imunitního systému u lidí.

Bojuje s Herpes virem

Vilcacora má také pozitivní účinky na imunitní systém, pokud jde o herpes. Herpes virus může být neaktivní celý život v imunitním systému člověka po celý život, periodicky způsobovat puchýře, které prasknou a promění se v otevřené opary nebo vředy před zahojením.

Studie z roku 2011 (in vitro) publikovaná v Food and Chemical Toxicology, zkoumala účinky různých použití Uncaria tomentosa na herpes a zjistila, že vykazují antimutagenní a antiherpetické účinky. Schopnost této rostliny bojovat s herpesem je spojena s jeho polyfenoly, které působí synergicky se svými oxindolovými alkaloidy nebo glykosidy kyseliny chinovinové.

Napomáhá při Crohnově chorobě

Výzkumníci zkoumají možné přínosy vilcacory pro osoby trpící Crohnovou chorobou. Je to zánětlivé onemocnění střev, které způsobuje zánět sliznice trávicího traktu, což může vést k bolesti břicha, těžkému průjmu, únavě, úbytku hmotnosti a podvýživě. Předpokládá se, že vilcacora, konkrétně Uncaria tomentosa, je schopna pomoci v boji proti zánětu spojenému s Crohnovou chorobou. Dávkování 250 miligramů denně je doporučeno pro tyto pacienty. Pokud můžete zánět přirozeně zklidnit, nežádoucí příznaky choroby by se měly výrazně zlepšit.

Kočičí dráp se také používá k léčbě širokého spektra poruch trávení, včetně kolitidy, divertikulitidy, gastritidy, hemoroidů, žaludečních vředů a syndromu zvýšené propustnoti střeva.

Jak používat vilcacora

Vilcacora můžete zakoupit ve formě tekutého extraktu, tobolce nebo tabletové formě. Můžete také koupit vilcacoru ve formě čaje. Tradiční použití kočičích drápů bylo udělat čaj z vnitřní kůry révy. Můžete použít čaj, který jste si koupili, nebo si můžete koupit volnou kůru a udělat si z ní čaj.

Komerční přípravky pro s kočičím drápem se liší v doporučených dávkách a standardizaci aktivních látek. Doporučená dávka pro C-Med-100, patentovaný extrakt z kůry vilcacory (Uncaria tomentosa), je 300 miligramů denně. Pro správné dávkování se řiďte instrukcemi na štítku nebo se poraďte s odborníkem, pokud si nejste jisti.

Krém z kočičího drápu může být také použit jako lokální léčba artritidy, revmatismu a různých svalových a kloubních problémů.

Možné nežádoucí účinky

Vilcacora je obecně dobře tolerována uživateli a je považována za netoxická. Několik nežádoucích účinků však bylo hlášeno, když se užívá v malých množstvích, ale někteří lidé užívající rostlinu hlásili i závratě, nevolnost a průjem. Nicméně, průjem nebo řídká stolice jsou typicky mírné a ustupují s dalším použitím.

Poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete užívat kočičí dráp, zejména pokud v současné době užíváte nějaké léky. Jak je známo, vilcacora reaguje s několika léky, včetně ty na vysoký krevní tlak a na imunomodulační léčiva. Nejprve se poraďte se svým lékařem, pokud máte jakékoli přetrvávající zdravotní problémy, zejména jakýkoli typ autoimunitního onemocnění (jako je roztroušená skleróza a lupus), porucha krvácení, nízký krevní tlak nebo leukémie.

Pokud trpíte Parkinsonovou nemocí, měli byste se před užíváním této rostliny rozhodnout u svého lékaře. V roce 2008 se objevil případ Parkinsonovy nemoci, kde se stav zhoršil poté, co muž začal brát kočičí dráp, a zlepšil se poté, co přestal doplněk používat.

Kočičí dráp se nedoporučuje pro těhotné a kojící ženy a neměl by být podáván dítěti, pokud není pod dohledem lékaře, protože jeho použití u dětí nebylo studováno.

Pokud máte plánovanou operaci, doporučuje se přestat užívat kočičí dráp alespoň dva týdny před operací.

Pokud jste alergický / á na jiné rostliny z rodiny Rubiaceae (Mořenovité), může být alergická reakce na kočičí dráp pravděpodobnější. Pokud dojde k reakci, přerušte používání a v případě potřeby vyhledejte lékařskou pomoc.

Závěr

Pokud nemáte zdravotní problémy, které by byly v rozporu s použitím kočičího drápu, může to být úžasný přírodní doplněk s minimálními vedlejšími účinky. Jeden z jeho nejčastějších použití je pro léčbu různých forem artritidy a věda toto použití jen potvrzuje. Studie také ukazují, že vilcacora může být schopna bojovat s rakovinou, opravovat DNA a zlepšovat naše bílé krvinky.

Tradičně se používá již po staletí pro virové infekce (např. Herpes a HIV), Alzheimerovu chorobu, rakovinu, artritidu, divertikulitidu, peptické vředy, kolitidu, gastritidu, hemoroidy, parazity a syndrom zvýšené propustnosti střeva, a dnes kočičí dráp naopmáhá mnoha lidem bojovat s některými vážnými zdravotními problémy.