Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednoletá nebo dvouletá bylina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Je to statná bodlákovitá rostlina dorůstající výšky až 2 metry. Pokud je to dvouletka, vypučí na jaře trsem bodlinatých listů s výraznými bílými žilkami. Koncem června se na asi 1 m dlouhých lodyhách objevují purpurově červená květenství. Na konci léta se z květů vyvinou plody, které se pak sklízí.

Ostropestřec mariánský je původní ve Středomoří, v Malé a Přední Asii a na Kanárských ostrovech. Ve střední Evropě roste pouze jako zdomácnělý.

Ostropestřec kvete od června do září. Plodem jsou nažky s bělavým chmýrem. Ostropestřec mariánský je obecně známý pro své blahodárné účinky na játra. Ostropestřec mariánský obsahuje celou řadu účinných látek. Kromě tuků, cukrů a bílkovin, obsahuje zejména důležité flavonolignany, což je komplex látek zvaný jako Silymarin. Silymarin se skládá se Silybinu a Silydiaminu. Dále semena obsahují aminokyseliny, silici a hořčinu. Účinné látky jsou úplně pod osemením, proto se semeno užívá i se slupkou.

Použití

Z plodů ostropestřce se může vařit čaj. Důležité je, aby plody byly roztlučené. Tím se umožní vyluhování léčivých látek. Protože se silymarin velmi špatně vyluhuje do vody, tak se používají přípravky se standardizovaným obsahem silymarinu. Používají se jako prevence před ztučněním jater a při zdravotních potížích vzniklých následkem zánětu jater. V homeopatii se předepisuje při stejných neduzích a vedle toho ještě na zlepšení funkce žlučníku, proti žlučovým kamenům a při depresích. Semena ostropestřce lze použít zevně, ale spíše vnitřně.

Britský bylinář 17. století Nicholas Culpeper doporučoval ostropestřec při žloutence, projevující se žloutnutím kůže a bělma očí. Američtí eklektici 19.století, předchůdci dnešních přírodních léčitelů,   předepisovali ostropestřec při léčbě onemocnění jater, křečových žil, menstruačních potíží a onemocnění ledvin. Homeopaté používají mikrodávky této byliny při poruchách jater, při žlučových kamenech a křečových žilách.

Ostropestřec mariánský je jednoznačně jeden z nejlepších prověřených přírodních léků na nemoci jater a jejich celkovou regeneraci.

V roce1968 izolovali němečtí vědci ze semen ostropestřce tři látky mají­cí ochranný vliv na játra: silibinin, silidianin a silikristin. Těmto látkám se souhrnně říká silymarin. Obsah silymarinu ve zralých semenech je 4 – 6%. Silymarin má na játra hned několik léčebných účinků. Váže se na receptory na membránách jaterních buněk, které propouštějí jedovaté látky, a tím zabraňuje jejich vniknutí do jaterní tkáně. Je to silný antioxidant, který chrání jaterní buňky před chemickými procesy zodpovědnými za většinu poškození. Je výkonější v ochraně buněk před vysoce reaktivními molekulami než vitamíny C a E. Dále povzbuzuje obnovu poškozených buněk jater a posiluje imunitní systém.

Vnější použití

Zevní používání ostropestřce není tak běžné. Zevně se používá v lidovém léčitelství ve formě obkladů nebo koupelí z rozdrcených nažek při bércových vředech, křečových žilách či hemoroidech.

Odvar pro vnější použití: 1 lžička rozdrcených plodů se povaří ve 250 ml vody po dobu 5 minut. Nechá se vyluhovat 10 minut v uzavřené nádobě a poté se scedí. Odvar se připravuje vždy čerstvý.

Vnitřní použití

Vnitřně se používá buď izolovaný komplex látek Silymarin ve formě tablet či kapslí, nebo odvar z celých plodů. Využívá se zejména jako hepatoprotektivum (chrání játra), jelikož komplex účinných látek chrání jaterní buňky před nepříznivými vlivy prostředí. Užívá se jako pomocný prostředek při chronickém onemocnění jater, při cirhóze jater, přetučnění jater, k regeneraci jater u alkoholiků, k regeneraci jater při poškození léky či při rekonvalescenci po žloutence. Také je vhodný u obtíží se žlučníkem, jelikož zvyšuje vylučování žluči.

Sběr a skladování Ostropestřce mariánského

Semena ostropestřce se sbírají během srpna a září. Krátce před dozráním se celé chmýřité úbory ořežou a na suchém, vzdušném místě se uloží k úplnému dozrání. Poté se semena vymlátí z úborů a zbaví se chmýru. Správně usušená semena jsou bez pachu a mají hořkou chuť. Balí se do papírových obalů. Skladují se na suchém místě, chráněné před světlem a vlhkostí.

Léčebné využití

Hepatitida

Několik evropských studií zjistilo, že při porovnání paci­entů, kteří nedostávali silymarin s pacienty, kteří jej dostávali, se druhá skupina uzdravila rychleji. V jedné italské studii dostávalo 20 lidí se žlou­tenkou buď léčebně neaktivní placebo, nebo silymarin. Lidem užívají­cím ostropestřec se játra normalizovala lépe a rychleji.

Otrava houbami

Muchomůrky zelené jsou velmi jedovaté houby a jejich jed napadá právě játra. Bez včasného lékařského ošetření nastává smrtelná otrava muchomůr­kami až v 50 procentech. Klasická lékařská péče (živočišné uhlí) některé životy zachrání, ale průměrná úmrtnost se stále pohybuje kolem 40 procent. Silymarin pravděpodobnost záchrany otrávených osob značně zvyšuje. Sylimarin zabraňuje jedu z muchomůrky proniknout do jater­ních buněk.

Cirhóza jater

Několik studií se shodlo na tom, že ostropestřec stabilizuje funkci jater u lidí postižených cirhózou. V jedné studii bylo 170 lidem, z nichž 91 trpělo cirhózou způsobenou nesmírným užíváním alkoho­lu (u ostatních se cirhóza vyvinula z jiných příčin) – podáváno buď place­bo, nebo 200 miligramů extraktu ostropestřce třikrát denně. Po čtyřech letech zemřelo 31 lidí ze skupiny užívající placebo. Ve skupině užívající ostropestřec zemřelo pouze 18 lidí.

Poškození jater způsobené jedy

Vědci prokázali, že silymarin dokáže minimalizovat poškození jater, které bylo vyvoláno jejich dlouhodobým vystavením vlivu několika jedovatých průmyslových látek. Při jednom pokusu bylo pracovníkům s poškozenými játry následkem toluenu a xylenu podáváno 140 miligramů silymarinu třikrát denně po dobu jednoho měsíce. Výsledkem léčby bylo podstatné snížení jaterních enzy­mů, které byly před léčbou abnormálně vysoké.

Díky tomu, že se silymarin špatně vyluhuje do vody, je mnohem efektivnější užívat přípravky se  standardizovaným obsahem. Doporučená dávka je do 200 mg 3x denně standartizovaného obsahu obsahujícího 70 – 80% silymarinu. Nižší dávky bývají také účinné.

Aby ostropestřec mariánský projevil své zázračné léčebné účinky, je doporučeno jej užívat pravidelně po několik týdnů až měsíců, a to nejlépe 2 – 3x do roka. Důležité je při této kúře vyvarovat se alkoholických nápojů, syntetických léků a potravin bohatých na tuky. Při vážnějších onemocněních jater je vhodný ostropestřec mariánský ve formě tablet, oleje, tinktury nebo kapslí s vyšším obsahem silymarinu. V případě, že chceme regenerovat a detoxikovat organismus, postačí čaj z drcených semen.