Borůvka

Borůvka (Vaccinium myrtillus)

Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.) je léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice, která je známá pod lidovým názvem borůvka, její souvislý porost také jako borůvčí. Její modrý plod (bobule) stejného názvu má výraznou chuť a schopnost barvit do modra. Je zdrojem antioxidantů, které působí pozitivně proti rakovině.

Borůvka je keříkovitá rostlina až 50 cm vysoká, bohatě větvená s vejčitými listy. Květy jsou umístěny v úžlabí listů se zelenavě červenou korunou. Plody jsou modročerné bobule dozrávající v červenci a srpnu. Borůvka se vyskytuje hlavně ve střední a severní Evropě, v jižní Evropě i v horách, v severní Asii i Americe.

Doba sběru

Listy se sbírají v období od června do září, nať podobně. Plody borůvly se sbírají většinou začítkem července až srpen.

Listy by se měly sebrat před rozkvětem a měly by mít tmavě zelenou barvu, protože mladé, světle zelené listy nemají ještě dostatek potřebných látek. Sušit by se měly na slunci nebo ve stínu, co nejrychleji. Listy si neuchovají žádné aroma, měly by mít ale zelenou barvu. Usušenou drogu uchováváme v dobře uzavřených nádobách nebo papírových pytlích na suchém a tmavé místě. Plody sbíráme v době zralosti, kdy mají tmavě modrou až černou barvu. Sušíme je na slunci nebo ve stínu, při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 45°C. Skladujeme je podobně jako listy.

Použití

Z borůvky se používá hlavně plod (Fructus myrtilli) a list (folium myrtilli). Obsahuje hlavně třísloviny, vitamíny a organické kyseliny.

První zprávy o léčebném využití borůvky pocházejí až ze 16.století. Používala se hlavně při infekcích močových cest, ledvinových kamenech a kurdějích. Během druhé světové války piloti zjistili, že se jim zlepšilo noční vidění při pravidelné spotřebě borůvkového džemu. Při dalším výzkumu této rostliny byly zjištěny velmi kladné účinky na oční sítnici, proto se používá při očních poruchách a jako prevence udržení zdravého zraku, a k léčbě šerosleposti.

Listy obsahují glukokininy (myrtilin) a proto se nálev z nich používá při slabé cukrovce. V listech jsou obsaženy ve významném množství třísloviny, takže se hodí na přípravu čaje užívaného vnitřně při průjmových onemocněních, žaludečních obtížích, ale (na rozdíl od plodů) i při zánětech močových cest (jako mírné dezinficiens, močopudný a protizánětlivý prostředek); zevně působí zápar či spíše odvar z borůvkového listí při kožních onemocněních, například i při lupénce.

Plody obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, mikro- a makroprvky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom).

Borůvky zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost; zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně (jako doplňující prostředek) proti infekcím; prodlužují život, chrání před stařeckou demencí, pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních; zvyšují množství moči, čímž napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětů močových cest; snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, chrání tělesné buňky proti volným radikálům; prospívají regeneraci sliznic; podporují úsilí obézních o snižování tělesné hmotnost; mají i uklidňující a protistresový účinek. Borůvky včetně čaje z listí zvyšují odolnost vůči radiaci. Borůvka též napomáhá při tlumení nikotinové abstinence, tím, že podporuje tvorbu dopaminu, je velmi vhodným doplňkem při odvykacích kůrách kuřáků. Plod borůvky má unikátní obsah komplexu flavonoidů a antioxidantů, je třeba ale podotknout, že to se týká až plné zralosti plodu.

Borůvku můžeme dále použít například při průjmu, hlavně u malých dětí, kdy zalejeme 3 polévkové lžíce sušených plodů 1/2 l studené vody, zahřejeme k varu a 10 min povaříme. Poté podáváme 1/2 šálku čaje 2-3x denně.

Listy borůvky můžeme použít jako podpůrný prostředek ke snižování hladiny cukru v krvi. Nálev připravíme v poměru 2 čajové lžičky řezaných listů na dva šálky vody na den. Tento nálev pijeme obden.

Vnější použití

Zevně lze využít dezinfekčního a protizánětlivého účinku při zánětu ústní dutiny a hrtanu, kloktadlo ze šťávy plodů je velice účinné. Odvarem z listí nebo výtažkem z plodů potíráme místa postižená kožními chorobami (lupénka, ekzém), opařeniny nebo těžko se hojící rány. Plody borůvky jsou výtečnou pochoutkou a v kuchyni se využívají k přípravě zavařenin, kompotů, sirupů nebo borůvkového vína.

Odvar: 2 lžičky listů nebo natě zalijeme 1/4 l vody a 5 minut vaříme. Necháme vychladnout a odvar použijeme k přípravě obkladů na kůži postiženou plísňovými onemocněními.

Winternitzův výtažek: 1 lžíci sušených plodů zalijeme 1/4 l vařící vody a necháme vychladnout. Používáme na potírání ekzému, špatně se hojících ran a opařenin.

Vnitřní použití Brusnice borůvky

Brusnice borůvka obsahuje tuky, organické kyseliny, cukry, fenolové kyseliny, flavonoly, flavonoidy, antokyany, proanthocianidiny, chinolizidinové alkaloidy, katechin, arbutin a hydrochynon. Antokyany se podílejí na obnově oční sítnice, proto se tato rostlina užívá preventivně pro zlepšení zraku a proti šerosleposti. Třísloviny mají dezinfekční účinek a jednoduché fenoly zabraňují množení bakterií ve střevech, proto především plody napomáhají při poruchách zažívacího ústrojí, doprovázenými průjmy. Listy a nať, ve kterých jsou obsaženy glukokininy, které snižují koncentraci glukózy v krvi, se nejčastěji v podobě čaje nebo odvaru užívají při cukrovce.

Čaj proti průjmu

2 lžičky sušených plodů zalijeme 1/4 l studené převařené vody a necháme přes noc vylouhovat. Pijeme dva šálky denně.

Odvar (čaj)

2 lžičky listů zalijeme 1/4 l vody, 10 minut vaříme a poté necháme vychladnout. Pijeme chladný, 2 šálky denně při cukrovce.