Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) – jméno pochází z latinského slova salvare, což znamená léčit. Upozorňuje na léčivou moc šalvěje. Ta byla známa již ve středověku. Vysoké procento esenciálních olejů v různých druzích šalvěje zaručuje různé užití. Šalvěj lékařská se využívá při vaření jako koření a také v medicíně např. na bolesti v krku, v podobě bylinného čaje, nebo proti nadměrnému pocení. Kromě toho šalvěj lékařská pomáhá proti bolestem žaludku a břicha a dodává střevům úlevu od bolesti (například po antibiotické terapii). Šalvěj má antioxidační, antimikrobiální účinky a ničí

Šalvěj lékařská je vytrvalá, silně aromatická rostlina polokeřovitého vzhledu se zdřevnatělými lodyhami, vysoká 30 až 70 cm. Lodyha je přímá, obvykle nevětvená, olistěná, šedoplstnatá. Listy jsou vstřícné, řapíkaté, podlouhle vejčité a jemně vroubkované, o délce 2–8 cm a šířce 1–4 cm, stříbrošedé až zelené. V mládí jsou šedoplstnaté, později lysé, na líci s výraznými žilkami.

Květenství tvoří lichopřesleny o 4–10 květech. Květ má dvoupyskou korunu, která je světle fialová, občas bílá, korunní trubka v ústí chlupatá, horní pysk vyklenutý, dolní třílaločný. Šalvěj obvykle kvete v květnu až červenci, plodem je tvrdka.

Šalvěj je rostlina, dorůstající výšky až 1m, kdy její horní část je bylinná, spodní dřevnatá. Listy má řapíkaté, polohlouhé, vejčité, dosahující délky 5-10cm, zabarvené do zelenavé až stříbrnošedé barvy. Květy této bylinky jsou dvoupyské, fialové barvy a velmi příjemně voní. Plodem je tvrdka. Šalvěj rozkvétá v červnu a červenci, a u nás ji nalezneme hlavně na zahrádkách. Původem pochází ze středomoří, kde se pěstuje od nepaměti, vyskytuje se zde hlavně na vápencových svazích a skalách. Šalvěj má jak léčebné, tak i kosmetické využití, dále v parfumerii, a dříve se dokonce používala i jako přísada do piva a vína.

Použití

salvej-lekarska-03Šalvěj se používá též v léčitelství pro své protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky, zabraňuje průjmům. Omezuje pocení, zejména je-li nervového původu, jako např. při nočním pocení v klimaktériu nebo v pubertě. Pomáhá při žaludečních, střevních a žlučníkových potížích a nadýmání. Droga je i osvědčenou přísadou do čajových směsí při léčbě různých druhů rakovin. Ve vyšších dávkách (nebo v kombinaci s alkoholem) působí toxicky. Není známo mnoho případů otravy, ale je vhodné zvážit použití jako léčiva, potraviny nebo esenciálních olejů, které při vysokých dávkách vyvolávají riziko poškození jater. Při přípravě čaje ovšem pouze relativně malé množství účinných látek přechází do vody a tři až šest šálků šalvějového čaje denně je považováno za netoxickou dávku.

Žádaná je šalvěj i v kosmetice, kde se využívají její stahující a dezinfekční schopnosti. Odvar z 200 g šalvěje na jeden litr vody se přidává do osvěžující koupele. Potlačuje tvorbu lupů, proto se pro závěrečné oplachování hlavy doporučuje šalvějový nálev. Pleťová voda ze šalvěje léčí problematickou pleť a akné. Pro účinky při léčbě zánětů v ústní dutině a při potlačení nepříjemného zápachu se výtažky ze šalvěje přidávají do ústních vod a zubních past (doporučuje se i žvýkání čerstvého listu nebo kloktání nálevu).

Z šalvěje používáme její nať (Herba salviae) a listy (Folium salviae). Sbírá se těsně před rozkvětem, za suchého počasí a suší se rychle ve stínu. Sesbíraná droga je poté zelenavě stříbrnošedá, má nahořklou stahující chuť a je příjemně aromatická.

Obsahové látky

Obsahuje 1,5 až 3 % silice, která je směsí thujonu, salviolu, kafru, cineolu a borneolu. Dále obsahuje 4 % tříslovin, saponiny, hořčiny, oxyterpenové kyseliny, estrogenní hormony a amid kyseliny nikotinové, pryskyřice, vitaminy skupiny B, vitamin P, minerální a hormonálně účinné látky.

Vnitřní užití šalvěje

Šalvěj působí protizánětlivě, dezinfekčně, má spasmolytické a svíravé účinky, podporuje i odkašlávání. V trávícím ústrojí působí proti nadýmání a zvyšuje množství vylučované žluče při chorobách žlučníku a jater. Nálev a tablety ze šalvěje mají využití i v klimakteriu ke zmírnění nadměrného, hlavně nočního pocení.

Tujon, který je obsažený v silici, je toxický, neměla by se šalvěj užívat dlouhodobě.

Nálev (čaj): 2 – 3 lžičky řezané (sušené nebo čerstvé) šalvěje zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme vylouhovat 15 minut a pijeme vlažný 1 – 2 šálky denně. Proti pocení popíjíme čaj po lžících každé dvě hodiny. Proti nočnímu pocení pijeme 1 šálek studeného čaje večer.

Tinktura: 50 g řezané (sušené nebo čerstvé) šalvěje zalijeme 1/2 l kvalitního destilátu, v uzavřené láhvi necháme 10 dní odstát za občasného protřepání na tmavém místě při pokojové teplotě a užíváme 20 – 30 kapek na lžíci vody 3× denně proti pocení.

Vnější použití šalvěje

Zevně se šalvěj používá hlavně jako dezinfekce při různých poraněních, zánětech nebo jako kloktadlo při bolestech v krku a angíně pro své antibakteriální a antiseptické účinky. Má však uplatnění i v kosmetice, omýváním vlasů odvarem ze šalvěje omezíme tvorbu lupů, přidává se také do koupelových solí a pěn a do zubních past.

Zevně použijeme šalvěj též jako kloktadlo v ústní dutině při aftech, angíně a bolestech zubů, kde má protizánětlivý a stahující účinek. V kožním lékařství má využití ve formě obkladů, jako dezinfekce, hojení jizev a posílení kůže.

Nálev: 2 – 3 lžičky řezané (sušené nebo čerstvé) šalvěje zalijeme 1/4 l vroucí vody a necháme vylouhovat. Vlažný nálev použijeme k přípravě obkladům.

Odvar do koupele: 200 g šalvěje krátce povaříme v 1 l vody a necháme 20 minut louhovat. Doporučuje se přidávat do vanové koupele při nervových onemocněních.

Sběr a skladování

Doba sběru: květen – červen

Sbírají se listy šalvěje a to před rozkvětem za suchého počasí. Droga musí mít i po usušení silnou a čistě kořenitou vůni a hořkou chuť. Dobře usušenou bylinu uchováváme v uzavřených nádobách nebo papírových pytlích na vzdušných a suchých místech. Sesychá v poměru 4,5:1.

Jak a kde zakoupit

Šalvěj lékařskou můžeme zakoupit ve více provedeních. Jako porcovaný nebo sypaný čaj, roztok, nebo tablety.

2 názory na “Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)”

  1. Dana Stahalova

    Dobrý den , mám otázku jsou léčivé i květy šalvěje lékařské ? Suší se i květy, děkuji.

    1. Dobrý den,
      většinou se používá list šalvěje lékařské, který se suší. Ale vyzkoušejte i květ a dejte nám vědět jak to dopadlo. 🙂

Diskuse uzavřena.