nejlepší kloubní výživa

Nejlepší kloubní výživa – které výrobky stojí za to a které už ne

Bolí vás klouby nebo jen sportujete a chcete podpořit pohybový aparát? Potom je určitě vhodné najít kloubní výživu, která doplní potřebné látky do kloubů a chrupavek. Ovšem najít tu nejlepší kloubní výživu někdy může být náročné. Zejména, když jsme denně bombardovány reklamami, kde kdejaký herec a herečka po požití oné tabletky s 99,9% obsahem plnící látky jako je magnesium stearát, zázračně začnou skákat a srší životem. Pojďme se podívat na známe a méně známe dopňky stravy na klouby, které jsou na našem trhu a porovnat složení jednotlivých výrobků.

Co má kloubní výživa obsahovat?

Kloubní výživa většinou obsahuje kombinaci několika aktivních látek – chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, hydrolyzovaný nebo nativní kolagen, MSM (Methylsulfonylmethan), kyselinu hyaluronovou a jiné složky, které tvoří malou součást těchto doplňků stravy, jako je např. kurkumin, boswellia apod.

K čemu je chondroitin sulfát?

Chondroitin v kloubní výživě se nachází většinou ve formě chondroitin sulfátu, což je sloučenina získaná v laboratoři z chondroitinu přidáním minerálních solí. Získaná sloučenina má vhodnější absorpci. Chondroitin je hlavní složkou chrupavky a uvádí se, že jak přírodní, tak i laboratorně získaný podporují budovat pojivovou tkáň. Z toho důvodu je chondroitin sulfát hlavní složkou těch nejlepších kloubních výživ.

Glukosamin a kloubní výživa

Glukosamin je též stavebním blokem chrupavky a nachází se v našem těle. Studie z Journal of Orthopedic Surgery uvádí, že může pomoci s příznaky jako je ztuhlost kloubů. V kloubní výživě se většinou používá typ glukosaminu – glukosamin sulfát 2KCl.

Kolagen – hydrolzovaný, nativní nebo jaký vlastně?

Kolagen je nejčastější protein v našem těle. Je označován jako tzv. “komplexní protein”, protože obsahuje neuvěřitelných 19 aminokyselin. Je složen ze tří řetězců šroubovitého tvaru a každý z nich je dlouhý více než 1400 aminokyselin. Prolin a glycin jsou nejvíce zastoupeny v kolagenu. Kolagen, díky své hladké, gelovité struktuře chrání chrupavky a umožňuje nám se pohybovat bez bolesti. Některé studie dokonce uvádí, že je kolagen vhodný při léčbě osteoartritídy.

Existují několik typů kolagenu: typ 1 – nejvíce zastoupen v lidském těle, napomáhá k tvorbě kostí a lze jej nalézt v gastrointestinálním traktu; typ 2 – primárně napomáhá budovat chrupavku v pojivových tkáních; typ 3 – je hlavní složkou extracelulární matice (mezibuněčné hmoty), jeho nedostatek způsobuje rupturaci krevních cév; typ 4 – je důležitý pro tvorbu bazální laminy; typ 5 – je nutný pro tvorbu buněk, vlasy nebo placenty; typ 10 – pomáhá s tvorbou kostí a kloubní chrupavky.

Za zdroje kolagenu se u kloubní výživy většinou volí bovinní kolagen typ 1 a typ 3 (kravský nebo hovězí), který je z kůže, kostí nebo svalů těchto zvířat. Kuřecí kolagen, který je typ 2 a je nejvhodnější pro tvorbu chrupavky. Dále rybí kolagen, který obsahuje převážně kolagen typ 1, anebo kolagen z membrán skořápek vajec, nacházející se právě ve skořápce a který obsahuje kolagen typu 1, 3, 4 a typu 10.

Dále se kolageny v kloubní výživě liší dle toho, zda se jedná o nativní nebo hydrolyzovaný kolagen. Poslední z nich je kolagen, který prošel procesem zvaným hydrolýza. Výsledný produkt jsou tzv. kolagenové peptidy neboli hydrolyzovaný kolagen. Má nižší molekulární hmotnost a tudíš i lepší absorpci.

Spousta českých výrobců uvádí své marketingové “patentované” názvy v popisu kolagenu nebo jiných složek. Tyto názvy skutečně neznamenají nic, pokud se samozřejmě nejedná o patentovanou látku významné laboratoře, která je většinou světově a v segmentu známou, jako např. patentovaný kolagen Peptan od společnosti Rousselot. Ale jistě, proč ne, každý si může výrobek pojmenovat jak chce, důležité je složení a co zákazník za své peníze dostane.

Dávkování

V současné době není určený doporučený denní příjem chondroitin sulfátu ani glukosamin sulfátu. Vycházíme-li z největší doposud publikované studie o chondroitin a glukosamin sulfátu (GAIT – Glucosamine/Chondroitin Arthritis Intervention Trial), tak můžeme vyvodit následující doporučení.

  • Glukosamin sulfát, samotný: 1500 miligramů denně, užívaných jako 500 miligramů třikrát denně.
  • Chondroitin sulfát, samostný: 1200 miligramů denně, užívaných jako 400 miligramů třikrát denně. Jiné studie používaly dávky kolem 800 miligramů denně a stále zaznamenaly výsledky.
  • Glukosamin a chondroitin sulfát v kombinaci: stejné dávky – 1500 miligramů a 800–1 200 miligramů denně.

Nejlepší lék na klouby?

Kloubní výživa není léčivem. U těchto výrobků nelze tedy uvádět slova, která jsou spojena s indikací, např. že výrobek léčí konkrétní nemoc nebo zdravotní stav. Na rozdíl od schválených léčiv, jako je např. Chondrosulf (i když aktivní látka přípravku je pouze chondroitin sulfát), nelze zdravotní tvrzení u doplňků stravy uvádět, aniž by byla předem schválena a uvedena.

Alavis Maxima Triple Blend, Extra Silný, 700 g

Alavis Maxima Triple Blend je produkt patřící společnosti Barny’s. Značka Alavis se specializuje na veterinární přípravky. Maxima Triple Blend od značky Alavis je však kloubní výživa určena lidem. Tento produkt nemohl nikdo nepostřehnout. Šílenství, které postihlo Čechy, které na různých fórech (ještě v době pred-Facebookové) začali sdílet kloubní výživu určenou pro koně jako “zázrak na klouby”, který pomohl babičce, tetě i mamince, snad každý viděl a zažil. Prapodivný buzz marketing na českých fórech měl u Čechů velký úspěch. Až nedávno se výrobce rozhodl udělat variantu kloubní výživy pro lidi (nejspíše strava pro koně má přece jinou kvalitu, ale průměrnému spotřebiteli to nejspíše nevadilo).

Hlavním sloganem výrobku Alavis Maxima Triple Blend je “Nechutná, ale funguje”. Otázkou tedy zní, co konkrétně funguje a proč tomuto výrobci došli sladidla? Trochu zamrzí, že výrobek nemá výrazné odlišení od předešlé verzi pro zvířata, tedy pro koně – stejná zelená, stejný tvar a…ještě je tam kůň. No, kdo by si výrobek mohl splést, že? Abychom nebyli zase tak kritičtí, tak uveďme, že výrobek je slazen steviolglykosidy, což na Alavis není špatné. Balení vychází v rozmezí ceny 1000-1200 Kč. Pojďme se podívat na složení výrobku:

SloženíDenní dávka 1 odměrka (4,5g) obsahuje
Chondroitin sulfát652 mg
Glukosamin sulfát 2KCl1565 mg
Kolagen typu I z ryb – COLLYSS, hydrolyzovaný15 mg
Kolagen typu II z rejnoků CARTIDYSS, extrakt22,5 mg
MSM – Lignusul1958 mg

Výrobek Alavis Maxima Triple Blend je kloubní výživa pro lidi a obsahuje slušné zastoupení všech aktivních látek, které kvalitní kloubní výživa by měla obsahovat. Bohužel, složení obsahuje nižší podíl chondroitin sulfátu oproti doporučených dávek ve studii GAIT a také velmi malý podíl kolagenu typu 1 a typu 2. Hlavní složkou denní dávky je tedy glukosamin sulfát 2KCl a MSM.

GS Condro Diamant, 120 tablet

“Vlajková lóď” společnosti Green Swan Pharmaceuticals – GS Condro Diamant – která má na trhu řadu výrobků GS Condro desítky let. Výrobek GS Condro Diamant se chlubí vysokým složením tzv. krystalického glukosamin sulfátu, což je jednoduše řečeno “kvalitnější forma glukosamin sulfátu a skutečně existují podložené studie a výsledky v jeho efektivitě, oproti běžnému glukosamin sulfátu. Dle slov výrobce má produkt “jedinečnou molekulu glukosamin sulfátu v kvalitě GS Clini-Q” a dále tvrdí, že “vybroušená kvalita této látky je jakýmsi synonymem pro skutečný klenot”, což je to, co si každý představí pod krystalickým glukosamin sulfátem. Balení 120 tablet je v cenovém rozmezí 700-800 Kč.

Denní dávka obsahuje 2122,6 mg krystalického glukosmin sulfátu, což odpovídá 1600 mg glukosamin sulfátu v “garantované kvalitě Clini-Q” (ještě, že nikdo neslyšel o standardu kvality Clini-Q, natož o nějaké garanci, ale budiž). Nicméně, přes marketingovou mlhu, kterou výrobce na nás hází, pojďme porovnat složení tohoto produktu:

SloženíDenní dávka 2 tablety
Krystalický glukosamin sulfát 2KCl2122,6 mg
(rovná se čistý glukosamin sulfát Clini-Q)(1600 mg)
Aescin40 mg

GS Condro Diamant je kloubní výživa s obsahem pouze jedné látky a to krystalického glukosamin sulfátu v tabletách. To z ní dělá celkem zajímavým produktem oproti ostatním výrobkům na českém trhu, které obsahují pouze běžný glukosamin sulfát 2KCl. Oproti shodnému výrobku GS Condro Forte, kombinace s aescinem (což je látka s protizánětlivými účinky) je zajímavá a na českém trhu také ojedinělá. Výrobek bohužel postrádá komplexnější složení ostatních aktivních látek, jako je chondroitin sulfát nebo hydrolyzovný kolagen.

Flex Code Gold, 500 ml

flex code gold

Flex Code Gold je výrobek patřící společnosti Herba medica, MUDr. Toshkoffa. Výrobky řady Flex Code se vyrábějí v laboratoři PlantaPol a pharma gigantu SoPharm. Jako jedna z mála kloubních výživ je Flex Code v tekuté formě, což z produktu dělá zajímavého konkurenta v českém prostředí tvrdých tablet a kapslí.

Hlavní výhodou produktu je vyvážené a balancované složení, vyšší obsah aktivních látek v denní dávce a samozřjmě tekutá forma výrobku. Produkt se dodává ve skleněné 500 ml farmaceutické láhvi, což je další zajímavostí. Obsahuje vysokou dávku bovinního hydrolyzovaného kolagenu typu 2 a nízkomolekulární kyseliny hyaluronové s marketingovém názvem HYALMAX XLW, což je další interní marketingový název výrobce. K nevýhodám na Heurece spotřebitelé uvádějí sladší chuť a samozřejmě vyšší cena. Zajimavostí je, že tato kloubní výživa obsahuje také kombinaci s kurkumínem a bórem.

Měsíční balení se drží na cenové hladině kolem 800-850 Kč, což je cca 25 Kč/den. Ovšem vyšší cena produktu je znát i na složení přípravku.

SloženíDenní dávka 20 ml
Glukosamin sulfát 2KCl1200 mg
Chondroitin sulfát (bovinní)1200 mg
MSM (Methylsulfonylmethan)1200 mg
Hydrolyzovaný bovinní kolagen (typ II)400 mg
Nízkomolekulární kyselina hyaluronová 8-50 kDa70 mg
Kurkumín10 mg
Bór3 mg

Výrobek Flex Code Gold je kvalitní kloubní výživa v tekuté formě, s komplexním složením aktivních látek v denní dávce. Nevýhodou výrobku je vyšší cena.

Geladrink Forte Hyal, 420 g

Výrobky české společnosti Orling patří ke špičkovým výrobkům kloubní výživy, jejimž zakladatel je prof. MUDr. Milan Adam a jeho rodina, která podnik převzala.

Geladrink Forte Hyal patří k výrobkům s velmi vysokými dávkami kolagenních peptidů (varianty produktu s 3300 mg a 8000 mg) a s vysokomolekulární kyselinou hyaluronovou. Výrobek obsahuje kolageny typu 1, 2 a 3. Portfólio výrobků Geladrink je silně zaměřeno na obsah kolagenních peptidů a většina produktů tuto aktivní látku obsahuje ve velmi vysokých dávkách. Balení produktu vystačí na 30 dní, s tím, že výrobce doporučuje používat doplněk stravy až 120 dní.

SloženíDenní dávka 14 g
Hydrolyzovaný kolagen typu I, II, III – kolagenní peptidy Gelita 3000 Da8000 mg
Glukosamin sulfát 2KCl1500 mg
Chondroitin sulfát800 mg
MSM (Methylsulfonylmethan)600 mg
Hyaluronan sodný (vysokomolekulární)100 mg
Boswellia serrata100 µg

Velice silná kloubní výživa Geladrink Forte Hyal patřící do portfólia výrobků společnosti Orlng patří k velmi kvalitním výrobkům na trhu. Bohužel, tím, že marketing společnosti není dostatečně “agresivní” a výrobky nejsou tak moc vidět, tak ve změti ostatních tato značka není výrazná a zapadá.

Proenzi 3 Plus, 180 tablet

Proenzi je kloubní výživa společnosti Walmark, která je na trhu zdá se, že skoro od dob Velkého třesku. Jedná se o komplexní kloubní výživu s obsahem glukosamin sulfátu, chondroitin sulfátu, MSM a kolagenu typu 2. Proenzi 3 Plus ocení především seniornější jedinci a reklama je také na ně zaměřená. Balení obsahuje 180 tvrdých, potahovaných tablet s denní dávkou 3 tablety a relativně vyváženým denním příjmem aktivních látek – glukosamin sulfát 2KCl, chondroitin suflát, MSM, s menším množstvím kolagenu typu 2. Nižší dávkování chondroitin sulfátu (pouze 600 mg ve 3 tabletách) může být pro někoho nevýhodné. Cena výrobku se pohybuje v intervalu 450-550 Kč.

SloženíDenní dávka 3 tablet
Glukosamin sulfát 2KCl (z korýšů)1500 mg
Chondroitin sulfát600 mg
Unique MSM900 mg
Kolagen typu 220,0 µg (= 0,02mg)

Proenzi 3 Plus má vhodné složení pro kvalitní kloubní výživu. Nižší obsah kolagenu typu 2 je poněkud nevýhodný, ovšem i cena produktu je tomu přizpůsobena.

Cemio Kamzík, 60 kapslí

“Švýcarská kvalita” Cemio Kamzík je trochu unikátem a fenoménem na českém trhu s doplňky stravy. Historie tohoto výrobku je totiž trochu prazvláštní. Výrobek Cemio Kamzík vznikl údajně jako produkt “švýcarské investiční skupiny”, která výrobek měla vyrábět právě ve Švýcarsku a reklamovala produkt slogany jako “švýcarská kvalita” nebo “vyrobeno ve Švýcarsku”. Já teda nevím jak vy, ale já, když slyším něco o “švýcarské investiční skupině” v Česku, tak se začínám ohlížet, zda mám ještě na sobě kalhoty.

Jak se Cemio Kamzík usazoval na českém trhu pod zpochybnitelnými slogany a klamavými obchodními praktikami – fakt, že je nejvíce recenzovaným produktem na Heureka.cz v kategorii kloubní výživa a má více recenzí, než výrobky jako je Proenzi a GS Condro dohromady (dva majoritní hráči na trhu kloubní výživy) – tak se najednou k tomuto výrobku přihlásila společnost GS Pharmaceuticals a nyní je součástí jejího portfolia produktů (jako je GS Condro). Zda se jedná o čirou náhodu, nebo ne, to není zřejmé, ale jisté je, že zemi původu výrobku Cemio Kamzík bychom nejspíše hledali marně.

Po krátké spekulaci o zemi původu a prapodivných obchodních praktikách tohoto výrobku, pojďme probrat to, o co tu jde. A to je složení produktu:

SloženíDenní dávka 1 kapsle
Nativní kolagen NC I16 mg
Nativní kolagen NC II20 µg (= 0,02 mg)
Pojďme společně hledat aktivní látky v Cemio Kamzík

Složení výrobku Cemio Kamzík je zcela nedostačující. Výrobce uvádí denní dávku 1 kapsli denně. Jelikož denní dávka kolagenu není určena Ministerstvem zdravotnictví, lze defacto uvádět na etiketě jakoukoli dávku, s tvrzením, že balení postačí na 60 dní. V jedné kapsli o velikosti (odhadem 350-400 mg) je poměr celkové aktivní látky v Cemio Kamzík pouze 16,02 mg, tj. výrobek obsahuje pouze plnící látky. Cemio Kamzík proto nelze nikomu doporučit!

Marketing je krásná věc. Ovšem, když se to “přežene”, tak to může vypadat podobně jako u Cemio Kamzík – nekalé obchodní praktiky, klamání spotřebitele, nepravdivá a klamavá tvrzení, nejasný původ společnosti a země původu výrobku. Člověk by se až podivil, že společnost s “renomé” jaké chce mít GS Pharmaceuticals na podobné praktiky vůbec přistupuje. Vypadá to, že produkt byl přímo stvořen pro “dojení” oné neznalé skupiny lidí s nižšími příjmy, která nerozumí do čeho investuje své peníze, i kdyby to byly třeba hrnce a pánve ze Švýcarska.

Bohužel, v Česku platí, pokud se něco prodává, tak nás to nezajímá. Cemio Kamzík proto zůstává i nadále na českém trhu a v lékárnách jako produkt s nejhorším složením a tvrzení, že pouze 16,02 mg kolagenu denně je postačující pro preventivní udržení zdravých kloubů.