Únava a stres

Jsem sportovně založen, mám ve zvyku plavat 3 x týdně a hrát tenis o víkendech. Poslední dobou jsem od rána unavený, nechce se mi vstávat a do sportu se nutím. Čím to může být?

Co je to únava, to snad poznal každý z nás. Pokud jsme unaveni přechodně, krátkodobě a po odpočinku a relaxaci únava zmizí – je to v pořádku. Pokud ale únava trvá delší dobu, např. několik měsíců, mluvíme už o chronické únavě a je třeba hledat její příčinu a tu co nejdříve odstranit. Příčin této únavy je celá řada:

  • trvalý stres, napětí (změnit životní styl)
  • prodělané vírové infekce (EB viróza, herpes virus)
  • prodělaná L borelióza (zatěžující hlavně játra)
  • tzv. střevní dysbióza (tj. přemnožení plísní, kvasinek a anaerobních mikrobů ve střevním traktu)
    a z toho plynoucí nedostatečné vstřebání vitamínů a minerálů
  • deprese

U každé únavy je vždy přítomno zatížení organismu těžkými kovy (olovo, rtuť, kadmium aj.). Těžké kovy kromě únavy vedou k poruchám imunity, menstruačním poruchám, k přemnožení plísní v organismu, k poruchám funkce štítné žlázy, k bolestem hlavy, k zánětům ledvin aj. Rtuť je hlavní součástí amalgámových plomb a usazuje se ve štítné žláze, ledvinách, nadledvinách, hypofýze. Blokuje i lymfatický systém organismu. Olovo, přítomno ve výfukových plynech, často způsobuje opakované záněty průdušek, chronický kašel. Kadmium je součástí cigaretového kouře, často postihuje nervovou pleteň žaludku, což se projevuje tlakem v oblasti žaludku, neklidem, nervozitou, únavou.

Alternativní medicína používá řadu metod k řešení zdravotních problémů. Jedním ze způsobů jak pročistit náš organismus od těžkých kovů je užívání houby Shi Take v tabletách, v kombinaci s bylinnými tabletami Imu Elan (k posílení funkce imunitního systému, který je vždy u únavy oslabený) s bylinnými tabletami Relaxa, vedoucí k celkovému uvolnění organismu a tím i k výraznému zmenšení intenzity únavy. Pokud jste prodělali EB virózu (infekční mononukleózu) nebo L boreliózu, jsou většinou zatíženy játra. Zde je vhodná kombinace bylinných tablet Hepafit s bylinnými tabletami Imu Elan a po dobu jednoho až dvou měsíců.

MUDr. Anna Lazarovová