skip to Main Content
Čekanka Obecná (Cichorium Intybus)

Čekanka obecná (Cichorium intybus)

Čekanka obecná (Cichorium intybus) je rostlina patřící do čeledi hvězdnicovité (Asteraceae), někdy také nazývané složnokvěté. Je to vytrvalá až jeden metr vysoká bylina s tuhým stonkem. Kvete od července do října, přičemž její květy jsou 3-4 cm široké, obvykle jasně modré, mohou se ale objevit odchylky ve zbarvení, a to od bílé až po bledě růžovou. Rostlinky je možné nalézt ve volné přírodě poměrně hojně v okolí cest, polí, luk, lesů a strání. Právě díky modré barvě květů pravděpodobně vznikl i český název této rostliny – čekanka, kdy modré květy čekanky lidem připomínaly modré dívčí oči, které marně čekají na návrat milého z vojny. Čekanka je velice cennou léčivou bylinou. Nezaměnitelnými vlastnostmi oplývají prakticky všechny její části.

Čekanka se vyskytuje v celé Evropě, Západní Asii a Severní Africe. V Česku roste hojně od nížin až po podhorská pásma, na sušších loukách, polích , mýtinách, podél železničních náspů a cest, na mezích a v příkopech.

V dnešní době jsou známé spíše poddruhy čekanky, které se pěstují cíleně, těmi jsou: Čekanka obecná setá, z jejíhož kořene se pražením připravuje všem známá náhražka kávy s názvem cikorka. Kolem roku 1970 vědci zjistili, že kořen čekanky obsahuje až na 20 % inulinu. Inulin je obsažen zejména v rostlinách z čeledi Asteraceae a v běžném potravinářském průmyslu se používá jako sladidlo. Inulin je o 30 % silnějším sladidlem než sacharóza a je ho možné hydrolýzou přeměnit na fruktózu či glukózu. Čekanka byla spolu s cukrovou řepou a žitem užívána jako ingredience pro výrobu tzv. Mischkaffee (míchané kávy), jež byla hojně vyráběna během tzv. kávové krize (1976-1979) ve východním Německu.

Dalším poddruhem čekanky, řadícím se mezi listovou zeleninu, je čekanka listová.

Použití

Lidová medicína používá široké léčivé vlastnosti čekanky. Zkrmování čekanky ovcím či spárkaté zvěři v experimentální studii výrazně redukovalo infekci plicnivkami a některými zástupci čeledi Trichostrongylidae.

cekanka-obecna-cichorium-intybus-alvesgaspar-02Vnější použití

Mast z čekanky používá na ekzémy, vyrážky, opruzeniny a vředy nebo při opuchlinách a zánětu kloubů. Z květů lze připravit oční kapky při zánětu očí a šťáva z kořene čekanky podporuje vlasový růst.

Odvar: 1 lžíci květů čekanky spaříme 1/4 l vody, necháme 5 minut louhovat a poté scedíme. Z odvaru připravujeme obklady a přikládáme je na zanícenou pokožku. Obklady účinkují na léčbu vředů, nežidů a na záněty.

Vnitřní použití

Čekanka obsahuje manit, třísloviny, cholin, arginin, kaučuk a velké množství minerálních látek. Důležité účinné látky jsou obsaženy v mléčné šťávě, jsou to glykosidické a terpenické hořčiny, které podporují trávení, chuť k jídlu nebo vylučování žluče a polysacharid inulin, který slouží jako doplňková výživa pro diabetiky. Čekanka působí močopudně a mírně projímavě, užívá se při ledvinových kamenech, při onemocnění močových cest, při žlučových kamenech a zácpě. Zlepšuje funkci jater a žlučníku a podporuje činnost srdce.

Odvar (čaj): 1 lžičku jemně nasekané usušené čekanky povaříme v 1/4 l vody, necháme 10 minut odstát, přecedíme a popíjíme chladný, ráno a večer 1 šálek při chorobách močového měchýře, žlučníkových potížích a po žloutence.

Čajová směs: Smícháme 1 lžíci květů čekanky, 1 lžíci mařinky vonné, 2 lžíce pampelišky a 2 lžíce rozrazilu, 1 lžičku směsi spaříme 1/4 l vody, necháme 5 minut vylouhovat, scedíme a užíváme 2 šálky denně při žloutence a jaterních chorobách.

Back To Top