nootropika a paměť

Nootropika – chytré drogy a naše paměť

Nootropika jsou doplňky stravy, léčiva ale i potraviny, též označována jako chytré drogy, které mají schopnost “zlepšovat” lidskou paměť (celkovou funkci i kapacitu mozku). Termín nootropic je odvozen od starořeckého nos (vnímání) a tropein (ohnutí, otočení).

Hlavní vlastnosti nootropní látky je rozšíření schopnosti učení se a usnadnění toků informací mezi mozkovými hemisférami, ale také částečné rozšíření ochrany mozku proti fyzickým či chemickým poškození.

Co jsou nootropika?

Od roku 1950 byly dosaženy určité pokroky ve vědě, které se zaměřovaly na kognitivní schopnosti mozku. Kognice, to jsou všechny naše mentální schopnosti a procesy, které se vztahují k vědění. Nootropika se zaměřují právě na tyto procesy tím, že zlepšují paměť, vnímání, myšlení a schopnost řešit problémy, stejně tak jako chápání vstřebaných informací (např. při učení).

Jak nootropika fungují?

Pokud jste viděli film Limitless (Všemocný) z roku 2011, tak si pamatujete, že hlavní hrdina v tomto snímku poté, co vzal zázračnou pilulku měl neobyčejně vysoké mentální schopnosti a stal se “mozkovým supermanem”.

Nootropika nedodávají uživatelům mentální schopnosti. Tyto podpůrné doplňky spíše zvyšují mentální sílu, kterou již máte vybudovanou. Naše mentální schopnosti jsou obecně formování studiem, řešením mentálních cviků a disciplínou. Doplňky stravy na paměť vám ale dodají určitou dávku mentální síly, což vám umožní zlepšit kognitivní schopnosti.

Hodně z nich pracuje s našim mozkem jako přírodní neurotransmitery, usnadňující přenášení drobných impulzů, které vznikají v našem mozku během mozkové aktivity. Spousta degenerativních onemocnění jsou způsobena právě snížením množství neurotransmiterů. Tato oblast je cílem mnoha nootropik. Acetylcholine, glutamin, dopamin nebo serotonin, to je jen několik z neurotransmiterů, kterých se to týká. Až se jejich hladina zvýší, tak to bývá spojeno s příznivými následky.

Jaké jsou benefity nootropik?

Většina těchto doplňků byla navržena se specifickým účinkem na naši paměť. Některé vlastnosti jsou však univerzální.

Paměť

Většina nootropik má pozitivní vliv na naši paměť. Nezávisle na našem věku, paměť je kritickým aspektem schopnosti vnímání. Spousta nootropik byla navržena a vyrobena tak, aby cílila na degenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova nemoc nebo demence.

Avšak nejsou to pouze lidi s těmito poruchami, které mohou zaznamenat pozitivní účinky. Studenti jsou další skupinou, na které mají nootropika pozitivní vliv. Právě studenti mají schopnost udržet více informací, když používají určitou formu těcho doplňků.

Soustředění a pozornost

Vzpomeňte si na některá rána po probuzení, kdy má člověk problémy se motivovat a být soustředěný. Co většina z nás děla? Sáhneme po kávě, repektive kofeinu, abychom to upřesnili. Soustředění, vnímavost a jasnost myšlení se najednou zlepší a my můžeme pracovat.

Zlepšení nálady

Některé jedince zaznamenávají lepší kognitivní schopnosti v důsledku lepší nálady a menší hladiny stresu. Když jste méně ve stresu, tak pracujete lépe i po mentální stránce. To bylo prokázáno v nespočet studií.

Hladina energie

Spousta nootropik zabraňuje únavě tím, že blokuje určité receptory. Když jste méně unavení, tak můžete pracovat efektivněji. To je většinou doprovázeno zvýšeným výdejem kyslíku a metabolismu glukózy. Glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozek. Když je hladina energie vyšší, motivace a vnímavost je taky vyšší.

Kombinace nootropik

Co dělá věci ještě komplikovanější je to, že nootropika se často vyrábí jako kombinace „balíčku“, nebo látky, které obsahují mnoho různých složek, které působí komplexně.

Když se kombinují složky a různé nootropní látky, tak je to většinou spojeno se zvýšením příznivého účinku. Např. kombinace kofeinu s  L-Theanine (aminokyselina) vám pomůže zlepšit soustředění, motivaci a dokonce i náladu. Většinou je vhodný poměr 2:1, 200 mh L-Theaninu a 100 mg kofeinu.

Nejlepší nootropika a jejich výhody

Proč jsou nootropika vhodné pro vás pokud chcete zvýšit kognitivní výkon a duševní zdraví? Výhody spojené s nootropiemi zahrnují:[1]

  • zlepšení učení se a získávání znalostí
  • zvýšení vazby dvou hemisfér mozku (způsob, jakým levá a pravá strana mozku pracují společně na zpracovávají informaci)
  • zlepšení exekutivních procesů, které zahrnuje úkoly, jako je plánování, organizování, zaměření, zapamatování a prostorové uvědomění
  • zlepšení nálady, energie, duševní jasnosti, motivace a kreativity
  • možná fungují jako přírodní lék na ADHD
  • chrání mozek proti stresujícímu a toxickému prostředí
  • mají neuroprotektivní přínosy, jinými slovy chrání váš mozek před poškozením a degenerací
  • zlepšení dlouhodobé paměti a krátkodobé zapamatování faktů
  • ovlivnění plasticity synapsí v mozku, nebo jinými slovy, jak se mozek mění v závislosti na zkušenostech
  • zvýšení fluidity buněčné membrány
  • zlepšení průtoku krve mozkem
  • poskytování metabolické podpory, jako je pomoc s mitochondriální produkcí ATP (hlavní „energetická měna“, kterou tělo používá).

Jaká jsou nejlepší nootropika, pokud chcete lépe řešit stres, stabilizovat náladu a porazit mozkovou mlhu (neboli angl. brain fog)? Vyzkoušejte adaptogeny a léčivé houby, jako jsou například chaga, cordyceps a reishi, rhodiola, ashwagandha a astragalus.

Některé příklady nejlepších nootropik zahrnují: (2, 3, 4)

  • Vitamíny B (vitamin B1, B2, B6, B12 atd.)
  • Vitaminy A, C, D a E
  • Ženšen
  • Gingko biloba
  • Léčivé houby, jako je chaga, cordyceps a reishi
  • Kofein, například z kávy nebo extraktu ze zeleného čaje
  • Rybí olej, včetně omega-3 jako DHA
  • Kreatin
  • Alpha GPC
  • Bacopa monnieri
  • Forskolin
  • Kořen Rhodiola rosea
  • Acetyl-L-Carnitin
  • Ashwagandha
  • Astragalus
  • Macuna prurien extrakt
  • Taurin
  • L-theanine

Nejhorší nootropika a vedlejší účinky

Je nutné varovat zejména studenty. Zdá se, že snad každý na fakultě má svého kamaráda studenta “lékaře”, který mu doporučí zázračnou pilulku na učení. Zde je třeba zdůraznit, že se v případě nootropik ve formě léku jedná o syntetické látky, určené výhradně k léčbě konkrétní nemoci (bývají tedy většinou na předpis) a mohou mít závažné vedlejší důsledky na lidský organismus. Neužívejte proto látky zmíněné níže, pokud nejsou výhradně použity za účelem léčby zdravotního stavu!

Výsledky účinku nootropik se liší. Jak přínosná bude nootropní látka na kognitivní funkci člověka závisí na neurochemii, genetice, hmotnosti, způsobu spánku a náladě.

Každá osoba reaguje odlišně na různá nootropika, ale obecně je rizikovější používat silnější syntetické formy nootropik. Syntetické verze často vyžadují předpis v závislosti na zemi, ve které žijete, a mohou způsobit řadu možných vedlejších účinků. Některé z nich jsou také silné stimulanty a mohou být návykové, nebo mohou ovlivňovat léky, což způsobuje neočekávané vedlejší účinky.

Buďte opatrní při používání nootropik jako:

  • Modafinil (Provigil) – „látka podporující bdělost“ se prodává, aby se zlepšila kognici, motivace, jasnost a paměť. V současné době je nabízena pouze jako lék na předpis v zemích jako je USA, ale je možné jej zakoupit online z míst, jako je Indie. Před požitím tohoto léku (ať už se jedná o obchodní značku nebo obecnou verzi), se vždy poraďte se svým lékařem o možných rizicích, jako jsou imunitní reakce, horečka, bolest v krku, bolesti hlavy, zvracení, halucinace[2]
  • Adrafinil – tento produkt je dostupný bez lékařského předpisu a má podobné účinky jako Modafinil. Adrafinil je stimulant a eugeroická látka, která se používá ke zvýšení bdělosti, pozornosti, bdělosti a nálady, zejména u starších dospělých. Rizika spojená s touto látkou mohou zahrnovat: porušení spánku a potenciální zvýšená zátěž jater.[3]
  • Armodafinil (Nuvigil) – je popsán jako čistší forma Modafinilu, která má mnoho stejných stimulačních účinků. Používá se k léčbě ospalosti z narkolepsie, syndrom spánkové apnoe nebo symptomů způsobených noční směnou. Je považována za kontrolovanou substanci (dle FDA je výroba přísně regulována) a může způsobit rychlý nebo nepravidelný srdeční tep, delirium, paniku, psychózu a srdeční selhání.[4]
  • Piracetam – tato syntetická směs rodiny racetamů vznikla v 60. letech a nyní je dostupná pouze v USA na předpis.[5] Studie naznačují, že piracetam je nejúčinnější pro starší osoby, pokud jde o boj proti kognitivním poruchám, ale má omezené účinky na zdravé lidi. Možné jsou nežádoucí účinky, i když obvykle netrvají dlouho a mohou zahrnovat: úzkost, nespavost, ospalost a agitaci. Může být bezpečné látku užívat až 18 měsíců, ale bylo prokázáno, že je dlouhodobě bezpečná. Ta může být použita s léky včetně těch na ředění krve.
  • Lucidril (Meclofenoxát) – tato látka, která je propagována jako látka zabraňující stárnutí, neuroprotektivní a kognitivní, je také spojena s vedlejšími účinky souvisejícími s náladou, jako je deprese a beznaděj. Může také vykazovat teratogenní účinky (vrozené vady) a neměla by být používána ženami v plodném věku.
  • Phenibut – je chemicky podobný přirozené mozkové chemické GABA a je používán ke zvládání úzkosti, problémů se spánkem (nespavost), napětí, stresu, únavy, posttraumatické stresové poruchy a alkoholismu. Mnoho lidí si rychle vyvine toleranci k této látce a potřebuje pak zvýšené množství k udržení požadovaných účinků a prevenci abstinenčních příznaků. Může také negativně ovlivňovat alkohol, omamné látky a trankvilizéry a zvyšovat riziko předávkování se.[6]
  • Nikotin – někteří lidé používají nikotin jako způsob, jak zvýšit mitochondriální funkci, zvýšit bdělost a řešit stres. Ale bez ohledu na to, jak nikotin konzumujete, ať už je to kouřením tabákových výrobků nebo jiných výtažků, představuje rizika jako je závislost, zvýšená srdeční frekvence, závratě a nevolnost.
  • Amfetamin a dextroamphetamine (značka Adderall je kombinace těchto dvou stimulantů. Více o těchto stimulantech dole).
  • Stimulanty, včetně vysokých dávek kofeinu (více viz níže).

Nootropika vs. stimulanty

  • Definice stimulantu je „látka, která zvyšuje úroveň fyziologické nebo nervové aktivity v těle.“ Stimulanty dělají, že se cítíte méně unaveni a ostražitější. Mnoho různých látek může být považováno za stimulanty, včetně kofeinu (nalezeného v kávě, čaji a některých nealkoholických nápojích nebo energetických nápojích), nikotinu, tabletkách na hubnutí nebo v amfetaminech jako je Adderall v USA, drogách s metamfetaminy, Ritalinu, volně prodejných stimulantech, Vivarin, Caffedrin a v nelegálních drogách jako je kokain.[7]
  • Proč je kofein považován za nootropní látku? Kofein bojuje s únavou a může zvýšit ostražitost, duševní jasnost a někdy snížit příznaky smutku. Je to chemická látka, která ovlivňuje centrální nervovou soustavu (CNS) a je považována za stimulant třídy psychoaktivních látek methylxanthinu. I když má své výhody, ve vysokých dávkách může mít také negativní účinky. Například, kofein ovlivňuje krevní tlak, aktivitu mozku, hormonální rovnováhu, hladinu cukru v krvi a celkovou náladu. Předávkování kofeinem může způsobit, že budete mít závratě a cítit se fyzicky nemocní, nervozní a mimo kontrolu.
  • Je nikotin nootropní? Nikotin je považován za silnou nootropní látku, která se přirozeně vyskytuje v mnoha rostlinách, zejména v tabáku. Nikotin působí na receptory acetylcholinu (ACh) v mozku a zvyšuje uvolňování neurotransmiterů typu „dobrý pocit“, jako je serotonin, dopamin a norepinefrin, což zvyšuje bdělost, paměť a náladu. Nikotin se obvykle používá v malých dávkách jako pastilka nebo žvýkačka pro zlepšení kognitice, ale kouření nebo použití tabáku se pro tento účel používá jen zřídka. Zatímco nikotin může mít některé výhody, může být také návykový a způsobit zvýšenou tepovou frekvenci, závratě, kašel, kýchání, problémy s dutinami, žaludeční nevolnost, zácpu a bolesti hlavy.
  • Mohou nootropika způsobit úzkost, pokudpatří do skupiny stimulantů? Rozhodně. Existují jak fyzické, tak duševní vedlejší účinky spojené se stimulanty, zejména když jsou nadužívané. Fyzické nežádoucí účinky zahrnují: závratě, třes, bolesti hlavy, zarudlou kůži, bolesti na hrudi s palpitacemi, nadměrné pocení, zvracení a křeče v břiše. Duševní / psychologické účinky zahrnují: agitaci, nepřátelství, paniku, agresi, nespavost a úzkost.

Jak používat nejlepší nootropika

Pokud hledáte nejbezpečnější a nejlepší nootropika, podívejte se na přírodní produkty odvozené z extraktů rostlin, na rozdíl od syntetických produktů, které mají silnější účinky, ale i významné vedleší účinky.

Každý nootropní výrobek funguje odlišně, proto si vždy pečlivě přečtěte pokyny o dávkování. Dbejte také na to, zda přípravek užívat na lačný žaludek nebo s jídlem.

Pokud jde o to, jak používat nootropika, zkuste populární strategii tj. cyklování. Chcete-li cyklovat nootropika, vezměte si je po předem stanovenou dobu (například 5–7 dní) a poté použijte dvoudenní přestávku. Pak můžete pokračovat v tomto cyklu a každý týden si odpočinout. Cílem je zmírnit riziko závislosti, abstinenčního stavu nebo zvýšené tolerance.


[1] Establishing Natural Nootropics: Recent Molecular Enhancement Influenced by Natural Nootropic

[2] Provigil (modafinil) drug

[3] Adrafinil

[4] Nuvigil

[5] Piracetam

[6] Phenibut Withdrawal, Tapering, and Detox

[7] Stimulants – Palo Alto Medical Foundation