Osteoporóza neboli řídnutí kostí

Je daleko lehčí osteoporóze předcházet, nežli ji léčit. Osteoporózu řádíme mezi civilizační choroby. Na jejím vzniku se podílí celá řada faktorů:

  • hormonální změny po menopauze,
  • dlouhodobé nevhodné stravování
  • nedostatečná pohybová aktivita
  • stres
  • znečištěné životní prostředí

Musíme prověst zásadní změny v návycích. Je nutno:

  1. Upravit stravu (preventivně i léčebně) – omezit příjem živočišných bílkovin (hlavně mléko, mléčné výrobky), tuků, vysadit cukr, bílou mouku. Tato kyselinotvorná strava vede k zvýšenému vyplavování a úbytku vápníku a jiných minerálů z kostí, v důsledku zvýšeného pH v organismu – překyselení. Vlivem kyselinotvorné stravy vzniká chronický zánět střevní sliznice (zácpa, plynatost, průjem) a tak dochází k nedostatečné resorpci vápníku a jiných minerálů přes zánětlivou stěnu střevní. Doporučují luštěniny, obiloviny, olejnatá semena (černý sezam, slunečnice, lněné semínko), ovoce, zelenina (brokolice), tofu, tempeh. K vyrovnání pH je výborná i švestička Umeboši (obsahuje i Ca) a zásadotvorný škrob Kuzu.
  2. Pročistit střevní trakt a odstranit zánět. Doporučuji užívat bylinné tablety Gastro, po dobu jednoho měsíce, 2 až 3x denně 2 tbl., půl hodiny po jídle a doplnit správnou střevní mikroflóru preparátem, obsahující Laktobacillus Bulgaricus – Laktal B 3x denně 1 tbl.
  3. Protože kostí jsou pod vlivem ledvin, je nutno posilovat funkci ledvin. Doporučují užívat souběžně s Gastro bylinný komplex Renofit, 2x až 3x denně 2 tbl. Nejist rajčata, papriky, brambory a tropické ovoce (výrazně ochlazují organismus a tím i oslabují energii v ledvinách, která ovlivňuje teplo v našem těle).

Velmi důležitým zdrojem vápníku jsou mořské řasy. V dnešním článku, bych doporučila unikátní přírodní přípravek s vysokým obsahem vápníku a jiných minerálů Koxamin (Lithothamnion Calcareum). Je to mořský multiminerál, který se získává z kalcifikovaných druhů červených řas, rostoucí ve třech oblastech Irského moře 4 – 5 roků a které absorbují z moře velmi důležité minerály a živiny. Obsahuje vápník, hořčík, fosfor,síra, železo, bór aj. Vyrovnává pH vnitřního prostředí, má i velmi dobrý vliv na pohybový aparát, klouby, zlepšuje pohyblivost, ztuhlost a bolestivost kloubů, chrání před osteoporózou, je vhodný při léčbě osteoporózy, snižuje rychlost ztráty kostní hmoty po menopauze. Vlivem Koxaminu se výrazně snižuje spotřeba nesteroídních antirevmatik – až do 50%, chrání před svalovou únavou u aktivních sportovců.

Na základě klinických studii v Irsku, USA, Holandsku a Kanadě, se dá říct, že Koxamin je jedním ze základních přírodních produktů pro prevenci a léčbu osteoporózy. Dávkování je 1 až dvě tabletky denně. Mezi bylinnými tabletami a Koxamin je vhodná pauza 1 hodinu. Pro podpoření kondice svých kloubů, vyzkoušejte i inovativní kloubní výživu Flex Code s obsahem nízkomolekulární kyseliny hyaluronové Phylcare XLW.