imunitni system

Imunitní systém

Četl jsem o imunitní slabosti, jako příčina mnoha onemocnění. Co to přesně je?

Imunitní systém se vyvinul k ochraně člověka před okolním prostředím, obsahující viry, baktérie, parazity, plísně a jiné škodliviny. Skládá se z buněk, které jsou přítomny všude v těle, ale shromažďují se především v lymforetikulárních orgánech, jako lymfatické uzliny, slezina, kostní dřeň, thymus, ve sliznicích GIT, dýchacího a urogenitálního ústrojí. Imunitní systém může být narušen vlivem celé řady faktorů. Velmi důležitým spouštěcím a také udržovacím faktorem poruch imunity, hlavně v dětském věku, je stres. Např. náhlá rodinná ztráta, vede k vzniku diabetes mellitus, ulcerozní kolitidy aj.

Na imunitní systém má vliv i stárnutí a výživa. Starší lidé jsou náchylnější k rozvoji některých infekčních chorob, hlavně infekce, vyvolané bakteriemi jako E. Coli, mají vyšší riziko vzniku rakoviny a auto imunních nemocí. Co se týče výživy,  je velmi důležité, aby kyselinotvorná strava (maso, cukr, pšeničná mouka – lepek, mléčné výrobky) se změnila na zásadotvornou stravu (zelenina, luštěniny, celozrné obilniny). Čím dříve provedeme tuto změnu výživy, tím větší je naděje na obnoveni funkce imunitního systému. Z dalších faktorů, ovlivňujících negativně imunitní systém je:

  • vliv těžkých kovů – olovo (výfukové plyny), rtuť (amalgamové plomby), kadmium (cigarety)
  • vliv chemických látek – v potravě, formaldehyd (dřevotříska)
  • vliv radioaktivity
  • vliv elektromagnetického pole
  • vliv alergie (prach, pyl, potraviny, plísně)

99 % nemocí je způsobeno postižením imunitního systému, a proto v celostní medicíně věnujeme jeho poruchám značnou pozornost. Při postižení imunitního systému jde nejčastěji o sníženou funkci imunitního systému – tzv. imunodeficienci – imunitní slabost. Nejdůležitější příčinou imunitní slabosti je tzv. střevní dysbióza. Je to porucha střevního prostředí, kdy se ve střevě vlivem špatné stravy, antibiotik, hormonální antikoncepce, a vlivem stresu aj. rozmnožují patologické mikroby, plísně, paraziti. Vzniká tak zánět sliznice střevní, porucha resorbce základních živin, vitamínů, minerálů. Mikroorganizmy se rozšiřují nepříměřeným způsobem, dostávájí se do míst, kam nepatří (játra, klouby, gynekologické ústroji, ledviny, močový měchýř) a jsou tak příčínou opakovaných chronických infekčních zánětů. Proto při léčbě imunitní slabosti je vždy důležité odstranit střevní dysbiozu.

Velmi vhodné je provést základní detoxikační kůru s Magnesium peroxid (5 dní) a poté s přírodními produkty Herbamedica: Gastro a Hepafit v dávce 3x denně 1 až 2 tablet, půl hodiny po jídle, po dobu jednoho až dvou měsíců. Po této kůře, kdy jsme odstranili z velké části střevní dysbiózu je vhodné užívat na doplnění správné střevní mikroflóry Laktal B – Lactobacillus Bulgaricus, 3x denně 1 tbl.

Obecně, k posílení funkce imunitního systému doporučují užívat Imu Elan, bylinné tablety, 3x denně 1 až 2 tbl. po dobu dvou měsíců. Výrazně posiluje funkci imunitního systému také houba Shi Take v tabletách, 1 až 3 tbl. denně, její hlavní účinek spočívá ve vylučování těžkých kovů a radioaktivity z organismu.

Pokud máte zájem zjistit více o možné léčbě, navštivte paní doktorku v Institutu celostní medicíny v Praze

MUDr. Anna Lazarovová