Bylinky

Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) – jméno pochází z latinského slova salvare, což znamená léčit. Upozorňuje na léčivou moc šalvěje. Ta byla známa již ve středověku. Vysoké procento esenciálních olejů v různých druzích šalvěje zaručuje různé užití. Šalvěj lékařská se využívá při vaření jako koření a také v medicíně např. na bolesti v krku, v podobě […]

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) Read More »

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je v Česku nejznámější a nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva. Ve střední Evropě je v současné době vnímána jako expandující druh. Je ale také široce využívána jakožto léčivá bylina či jako důležitá část potravy kachňat či housat při malochovu této drůbeže. V České republice se kromě ní běžně vyskytuje ještě její menší

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) Read More »

Heřmánek pravý

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla, synonymum Matricaria recutita), také heřmánek lékařský, lidově nazýván rumánek, marunka, harmaníček či kamilka, je léčivá rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Heřmánek je jednoletá, příjemně vonící bylinka dorůstající až 50 cm. Listy má střídavé, přisedlé. Květy v terči jsou obojaké, paprsčité, se žlutou korunou. Květy v paprsku jsou samičí, jazykovité a bíle zbarvené.

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) Read More »

Borůvka

Borůvka (Vaccinium myrtillus)

Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.) je léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice, která je známá pod lidovým názvem borůvka, její souvislý porost také jako borůvčí. Její modrý plod (bobule) stejného názvu má výraznou chuť a schopnost barvit do modra. Je zdrojem antioxidantů, které působí pozitivně proti rakovině. Borůvka je keříkovitá rostlina až 50 cm

Borůvka (Vaccinium myrtillus) Read More »

Bez černý - Sambucus nigra

Bez černý (Sambucus nigra, L.)

“Před heřmánkem smekni a před bezem klekni” Bez černý je listnatý keř, který má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Čerstvé plody bezu černého mají projímavé účinky; sušením nebo tepelným zpracováním se tato vlastnost ztrácí. Lidově je označován jako bezinky, kozičky, smradinky, kašička, psí bez. Smažené květenství je označováno názvem kosmatice. Bez černý je

Bez černý (Sambucus nigra, L.) Read More »