Bez černý - Sambucus nigra

Bez černý (Sambucus nigra, L.)

“Před heřmánkem smekni a před bezem klekni”

Bez černý je listnatý keř, který má široké využití v léčitelství, farmacii i potravinářství. Čerstvé plody bezu černého mají projímavé účinky; sušením nebo tepelným zpracováním se tato vlastnost ztrácí.

Lidově je označován jako bezinky, kozičky, smradinky, kašička, psí bez. Smažené květenství je označováno názvem kosmatice.

Bez černý je keř, obvykle dorůstající do výšky 2 až 5 m s šedozelenou až šedou kůrou. Listy, které vyrážejí jíž na začátku dubna, jsou vstřícné, lichozpeřené, s podlouhlými, na rubu světlejšími lístky. Květy mají bílou až žlutobílou barvu a silně páchnou. Plody jsou černé až černofialové peckovice, které po rozmačkání barví. Bez černý lze zaměnit se dvěma zástupci tohoto rodu, s bezem červeným a bezem chebdí. Bez červený má na rozdíl od bezu černého červené plody, bez chebdí roste v teplejší oblastech, u nás se vyskytuje zřídka.

Bez černý (Sambucus nigra) má široké uplatnění, ne nadarmo se mu již v minulých dobách říkalo lék na 99 nemocí. V době antiky si z bezových větviček vyráběli pastýři píšťalky. K tomu si však museli vyhlédnout keř dále od lidských obydlí, aby nepokazili kokrhající kohouti hlas píšťalky. Lidé věřili, že bezový keř vysazený u vchodu do domu nepustí do obydlí žádnou nemoc.

Čerstvé plody se nedoporučuje konzumovat, dle některých uvedených pramenů, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje. Květy a plody se vnitřně používají s úspěchem celá staletí k léčebným účelům, k přípravě čajů, vín a likérů. Kůra a listy se v minulosti občas doporučovaly zevně k obkladům při revmatismu a jako protikřečový prostředek. Odvar z listů hubí hmyz. Listy a kůra jsou v některých pramenech uváděny jako poněkud jedovaté; vzhledem k tomu, že obsahují silné účinné látky glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, nelze doporučit vnitřní užívání listů a kůry.

Použití

Ve farmacii se používají hlavně květy bezu černébez-cerny-sambucus nigra-03ho. Pro tyto účely se sušené květy vykupují. Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím. Suší se co možná nejrychleji ve stínu a ukládají se v suchu, aby nezhnědly. V lidovém léčitelství. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

Mladé listy se přikládají na místa postižená revmatismem, na znehybněné klouby a na bolestivé záněty kloubů. Z plodů se vyrábí zavařeniny, šťáva, likéry, povidla a bezinkové víno. V kuchyni se využívají i květy, které se obalují a smaží jako klasické řízky.

Léčivé účinky bezu černého

  • Květy: glykosidy sambunigrin, rutin, bioflavonoidy, antokyany, cholin, éterické oleje, taniny, tříslovinu, slizovité látky, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
  • Plody: glykosidy, antokyan, karoteny, vitamin C, B, cholin organické kyseliny, cukr
  • Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky.

Odvar ze sušených květů – je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel. Chlazený neslazený čaj z květů je výtečným lékem i při zažívacích potížích, plynatosti, nevolnosti a pomalém trávení, či nedostatečné činnosti žlučníku.

Šťáva z plodů – působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu. Nezralé plody mají projímavý účinek. Proto se doporučuje natrhaná plodeství nechat den, dva dozrát rozložená v tenké vrstvě. Projímavý účinek se vařením ztrácí. Ztrácejí se rovněž,avšak jen částečně, léčivé látky.

Recepty

Nálev (čaj) z květu: 4 lžičky usušeného sdrhnutého květu zalijeme ½ vařící vody a necháme 10 minut vylouhovat. Popíjíme 2× denně při nachlazení, žaludečních potížích nebo migréně.

Odvar (čaj) z květu: 1 lžíci usušeného sdrhnutého květu vhodíme do ½ l vařící vody a necháme přejít varem, dokud se květ zcela neponoří. Necháme vylouhovat 15 minut. Užíváme stejně jako nálev.

Odvar (čaj) z květu se stopkami: 1 lžíci sušených květů se stopkami povaříme 3 minuty v ½ l vody a necháme odstát, dokud květ neklesne ke dnu nádoby. Teplý čaj pijeme několikrát denně při začínající chřipce, rýmě a kašli. Slazený čaj je mírně projímavý. Studený neslazený čaj pijeme při žaludečních nevolnostech, plynatosti nebo při menstruačních obtížích. Vlažný neslazený čaj pijeme při zácpě, chorobách močových cest, při ledvinových kamenech nebo při vysokém krevním tlaku. Vlažný odvar je možné použít jako kloktadlo při bolestech v krku nebo jako výplach dutiny ústní při zánětu dásní.

Odvar ze sušených plodů: 1 lžíci sušených plodů vaříme 15 minut v ½ l vody, necháme vychladnout a přecedíme. Užíváme 2× denně po jídle. Odvar je vhodný pro diabetiky.