Bacopa monnieri

Bacopa monnieri a naše paměť

Bacopa monnieri byla používána po staletí, ale až do nedávné doby nebyl studován kvůli svým kognitivním vlastnostem. Při užívání tohoto doplňku stravy v nižších dávkách, se vám může úlevit od bolesti a snížit příznaky stresu.

Jestliže užíváte bakopu ve vyšších dávkách, můžete zaznamenat některé vedlejší účinky. Proto je důležité pochopit výhody doplňku, stejně jako doporučené dávkování. Jelikož je bacopa monnieri adaptogen, tak člověk může zaznamenat nedostatek motivaci k práci po užití extraktu bakopy.

Bacopa monnieri a Ayurveda

Indická medicína Ayurveda už dlouho tento bylinný prostředek používá. Předtím, než bylo známo, že se jedná o moderní nootropikum, indická medicína odkazovala na bakopu jako na “bylinu milosti”. Tato rostlina se obvykle sklízí z mokřadů ze zemí Srí Lanky, Vietnamu, Indie a Nepálu.

Listy bakopy jsou buď rozemleté, aby byly použity v čaji, nebo rozpušteny v topickém oleji. Bakopa je také dlouhodobě používána k léčbě zanícených tkání, špatného trávení, úzkosti a bolesti hlavy. Za těchto podmínek nebyly změřeny a stanoveny dávky. Místo toho byla dávka založena na konkrétním emočním stavu pacienta.

Dnes tento koncept stále používáme v západní medicíně. To je vidět při dotazování pacientů, jak se cítí. Diagnostika pacienta začíná otázkou, jak se cítí. Je to nejlepší způsob, jak porozumět základním příznakům. Při výběru nejlepších doplňků stravy, vše začíná konkrétním duševním a emočním stavem.

Jak bakopa ovlivňuje funkci mozku?

Brahmi Bacopa Monnieri cps. 90
Brahmi Bacopa Monnieri, 90 kapslí

Na základě několika studií, které byly provedeny v posledních letech, je doporučená základní dávka 300 mg denně. To by se převedlo na zhruba 2,5 až 3 šálky tradiční bakopy, známé jako Brahmi čaj. V šálku tohoto čaje je obvykle asi 100 mg aktivní látky. Při této dávce se projevují účinky na náladu a duševní pocity.

V rostlině existují přírodní sloučeniny nazývané bacosidy. Tyto látky chrání a stimulují hladiny serotoninu a dopaminu v mozku. Tyto mozkové chemické látky jsou přímo spojeny s náladou, duševní energií a soustředěním. Pokud příliš stimulujete tyto neurotransmitery, tak se mohou objevit závažné vedlejší účinky.

Při nadměrným stimulováním serotoninu a dopaminu v mozku mohou uživatelé zaznamenat útlum, kdy mohou mít pocit nespokojenosti a neschopnost zůstat soustředěni. To je důvod, proč je správné dávkování důležité. Při správných dávkách, bakopa může být velmi přínosná, ale při příliš vysokých dávkách se mohou objevit nežádoucí vedlejší účinky.

Bakopa a stres

Aktivní látka v bakopě podporuje hladiny GABA v mozku. Na rozdíl od mnoha dalších neurotransmiterů vyvolává tato chemická látka inhibiční účinky. Funguje tím, že snižuje stresové nervové spouštěče. Když jsou nervy nadměrně stimulovány, mohou vznikat příznaky úzkosti a stresu.

Jakýkoliv doplněk, který podporuje hladiny a fungování GABA, je nejlepší pro snížení stresu. Tyto jsou známé jako anxiolytika, protože uklidňují příznaky úzkosti. Mezi nejznámější anxiolytika patří L-theanin.

Uživatelé, kteří hledají bakopu, často volí místo toho L-theanine. To je způsobeno jeho příznivými účinky, přičemž je z hlediska toxicity méně riskantní.

Pozitivní vlastnosti Bacopa monnieri

Salvia Paradise Brahmi - Bacopa monnieri 120 kapsl�
Bacopa monnieri, 120 kapslí, Salvia Paradise

V rámci tradiční medicíny mohou být účinky přípravku s bakopou zaznamenány v průběhu měsíců nebo dokonce let. Při pokusu o zlepšení přínosů pro zlepšení kognice, to trvá až tak dlouho, aby se projevily pozitivní účinky. V tomto časovém rámci mohou uživatelé se správným dávkováním snížit chronickou bolest, špatné trávení a zánět.

Z hlediska kognice, mentální vnímání a pamět se během tohoto časového období zlepšují. Ačkoli to není nejúčinnější doplněk, pokud se užívá samostatně, tak většina uživatelů vykazuje pozitivní výseldky. Pro ty, kteří chtějí urychlit rychlost těchto účinků, existují kombinace, které doplňují tento doplněk.

Při kombinaci s jinými sloučenin, jako jsou ty, které se nacházejí v Memobiotic Forte, mohou být přínosy zesíleny. V rámci této speciální formulace pomáhá Bacopa snížit stres a zlepšit duševní jasnost.

Co je bezpečná dávka Bacopa monnieri?

Pokud se rozhodnete Bacopu užívat v předem připravené kombinaci, tak správná dávka je již pro vás vypočtena. Pokud užíváte tento přípravek samostatně, měli byste užívat mezi 200 mg a 400 mg denně. Tato celková denní dávka by měla být podávána ve třech stejných dávkách.

Vezměte první dávku ráno, další uprostřed dne. Mnoha uživatelům Bacopa napomáhá spát, ale záleží na jednotlivci. Můžete se rozhodnout, zda je tento doplněk vhodný pro vás a vaše potřeby před spaním. Ve většině případů však jednotlivci zažijí nárůst koncentrace, které může bránit schopnosti usnout.

Dokud plně nerozumíte tomu, jak osobně reagujete na Bacopu, užívejte přípravek pouze brzy ráno. Pokud užíváte tento přípravek podle doporučení, tak je bezpečný.

Stejně jako u jakéhokoli doplňku stravy, se před užitím obraťte se na svého lékaře, pokud máte jakékoliv dotazy nebo obavy.